U nedjelju odluka o istražnom zatvoru

Braća Mamić sve porekla; optužbe su rezultat nepoznavanja propisa koji se odnose na transfere

Hina

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela o kojemu će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić



ZAGREB - Zdravko Mamić, kao i njegov brat Zoran, koji će prenoćiti u policijskom pritvoru, u Uskoku su porekli sve što im se stavlja na teret, potvrdili su nakon ispitivanja u tužiteljstvu njihovi odvjetnici koji su, u odvojenim izjavama, kazali da Uskok braću Mamić tereti neutemeljeno, maliciozno i s političkim namjerama da ih se eliminira.


Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela o kojemu će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić. To će se ročište na Županijskom sudu održati u nedjelju.


Raniji prijedlog za pritvaranje Uskok je povukao nakon obavijesti o uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da istražni zatvor traže i zbog opasnosti od bijega. Mamići su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”. Ponovno su se predomislili u subotu kada su doznali da ih Uskok želi pritvoriti zbog bijega.




Nakon uhićenja na granici odvedeni su u policijsku prostoriju na zagrebačkim Oranicama, gdje je uz sjedište policijskog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i jedinica za zadržavanje, u kojoj će i prenoćiti prije nedjeljnog odlaska na Županijski sud.


 Njihovu suosumnjičeniku, izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću sutkinja je poslijepodne odredila mjesec dana istražnog zatvora. Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković novinarima je kazao da je sudac istrage prihvatio zahtjev tužiteljstva i Vrbanoviću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Dodao je, da je u ovoj fazi istrage sud u odnosu na Vrbanovića prihvatio ispitivanje 15-ak svjedoka.


NOVO 21.06 ”Mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret. Vrlo je detaljno iznio svoju obranu. Objasnio je taj cijeli sustav transfera”, kazala je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, ističući da su Uskokove sumnje “rezultat apsolutnog nepoznavanja propisa koji se odnose na transfere” ali i manipuliranja činjenicama.


“Radi se o tome da je doista neistinito navedeno da su određeni ugovori falksifikat, ugovori su bili takvi kakvi jesu i mislim da ćemo u daljnjem tijeku postupka, pogotovo s vještačenjem, dokazati da ništa od onoga što je navedeno nije točno. Mi ćemo ponuditi koliko god hoćete ugovora da se i u drugim slučajevima postupalo na isti način, odnosno da su se na taj način rješavala određena dugovanja prema igračima”, dodala je Sloković.


Kazala je i da za navodno mito poreznom službeniku, za što se tereti Zdravko Mamić, “nije bilo nikakvog razloga s obzirom da je riječ o novcu koji potječe iz pozajmice i koji je vraćen. Dakle ne radi se o novcu koji je dohodak. Kredit koji dobijete od banke ili pozajmica nije drugi prihod i ne može se tretirati kao prihod na koji se plaća porez to je potpuna zabuna. Kažem vam, da je sve rezultat nepoznavanja i s druge strane malicioznog tumačenja nekih dokumenata”, ponovila je odvjetnica.


Dodala je i da nije riječ o bezazlenom postupku, jer se Mamiće tereti za vrlo visoke iznose, ali da je obrana može dokazati da se ništa nije dogodila na način kako to tumači Uskok.


Ponovila je da je postupak “tempiran” u vrijeme dok optuženika nije bilo u Zagrebu kako bi ih se pritvorilo zbog opasnosti od bijega, iako su bili u kontaktu s Uskokom i cijelo se vrijeme znalo da se nalaze na “svojim radnim mjestima”. “Prvi poziv došao je jučer, ono sve što je rekao ministar (unutarnjih poslova Ranko) Ostojić apsolutno je neistina”, ustvrdila je Sloković. Rekla je i kako se nada da Uskok više neće ustrajati na tvrdnjama o bijegu, jer su Mamići u Zagreb krenuli “čim su dobili poziv da se održava ročište” te su na granici bili “gotovo na vrijeme”.


O mogućem nuđenju jamčevine na nedjeljnom ročištu pred sucem istrage Sloković je kazala da će tek razmisliti kada vide što će, u vezi istražnog zatvora, ponovno zatražiti Uskok.


NOVO 21.01 Odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, izvijestila je da je njen klijent iznio svoju obranu na ispitivanju u USKOK-u, te je odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. 


Potom je vraćen pritvorskom nadzorniku na Oranice, gdje će provesti noć kao i njegov brat Zoran.


NOVO 20.51 Sat i pol je trajalo davanje iskaza Zdravka Mamića, nakon čega je prevezen na Oranice.


NOVO 19.29 Počelo je ispitivanje Zdravka Mamića. Oko 19.30 sati u zgradu USKOK-a ušla je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković i netom prije dala izjavu da će se njen klijent aktivno braniti i odgovarati na pitanja tužitelja. Tvrdi da tek treba vidjeti što se stavlja ne teret njenom klijentu jer zasad nije sigurna kakva je inkriminacija. Na pitanje novinara odgovorila je kako su imali krive informacije da je izdana interna tjeralica pa je bilo svejedno kada će doći na sud. – Kad su im rekli da je ročište, onda smo i došli u Zagreb, rekla je.

NOVO 19.10 Zdravko Mamić stigao je u Gajevu. Pritom se iako usiljeno nasmijao novinarima.


NOVO 18.50 Zoran Mamić je odbacio sve optužbe tvrdeći da je Porezna uprava počinila pogrešku pregledavajući ispise o poslovanju, odnosno nogometnim transferima. Primjedbu na postupanje po izlasku je iznio Čedo Prodanović napomenuvši da su do njih u Sloveniji dolazile različite informacije, te da se na njegovog klijenta vršio pritisak zbog mogućeg ekstradicijskog pritvora. Iznos koji se Mamićima stavlja na teret, nazvao je “promašenim”.


“Prije svega imamo primjedbu na način kako se ovaj postupak počeo voditi. On se vodi apsolutno na način da se pod svaku cijenu i Zdravka i Zorana mamića željelo pritvoriti po stranim organima jer su se nama davale krive obavijesti kada se možemo, a kada ne možemo vratiti. Svima vam je jasno da je Mamić Zdravko bio dva dana prije nego što je počela hajka na njih u Zagrebu, da se obrada vrši dvije i pol, tri godine, da su 10, 20 puta bili u Dinamu, izuzeli svu dokumentaciju. Ovakva sad hitna stvar, hitan način postupanja u trenutak kada svi znaju da oni nisu u Hrvatskoj apsolutno nije slučajna. Stvara se jedna histerična atmosfera”, kazao je Prodanović ispred sjedišta Uskoka u Gajevoj ulici nakon jednoiposatnog ispitivanja.


Dodao je da je odluka o povratku u Hrvatsku tri puta mijenjana ne zbog domišljanja kako da Uskok dovedu u zabludu “nego jednostavno zato što su se stalno mijenjale okolnosti”.


“Činjenica je da Zoran Mamić službeno odsutan u Sloveniji gdje je bio na pripremama, gdje imaju još jednu utakmicu u nedjelju, gdje igraju i međunarodne utakmice. Znam da to sve skupa nije od presudne važnosti, ali malo uvažavanja pogotovo kad znamo kako se drugi postupci vode”, dodao je Prodanović.


Iako je rekao da ne može govoriti o postupku Prodanović je ustvrdio da je “apsolutno promašen” iznos novčane štete NK Dinama “kojim se barata”.


“On je rezultat jednog pogrešnog iščitavanja poslovne dokumentacije i načina poslovanja oko transfera igrača u nogometu”, zaključio je Prodanović.


Kazao je i da je njegov branjenik odbacio sve optužbe, no nije želio reći je li odgovarao na pitanja istražitelja koji nakon njega od 19,10 sati ispituju Zdravka Mamića osumnjičenog da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna. I njegova odvjetnica je kazala da je odluka o povratku mijenjana zbog krivih informacija. Danas kada je određeno ročište na istražni zatvor naravno da smo došli, kazala je odvjetnica.


Mlađi brat Zdravko koji je po tvrdnjama tužiteljstva na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna u Uskok je doveden oko 17,25


Kako saznajemo na putu do Gajeve je Zdravko Mamić.  


NOVO 18.22 Braću Mamić u subotu će ispitati Uskokovi istražitelji koji će za njih, kako se neslužbeno doznaje, zatražiti istražni zatvor o čemu će na ročištu u nedjelju odlučiti sutkinja istrage Erna Dražančić.


U sjedište Uskoka prvi je oko 17,25 sati doveden mlađi brat Zoran Mamić, Dinamov trener, koji je po tvrdnjama tužiteljstva na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna. U Gajevu će kasnije biti doveden i njegov brat Zdravko, izvršni predsjednik Dinama i prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), osumnjičen da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna.


Dolazeći u Uskok odvjetnik Zorana Mamića, Čedo Prodanović, nije želio davati izjave rekavši tek da očekuje ispitivanje. Nije želio odgovoriti na pitanje hoće li braća Mamić iznositi obranu. “To ćete vidjeti nakon ispitivanja”, kazao je prodanović.


Nakon ispitivanja Uskok će za Zdravka i Zorana Mamića, kako se neslužbeno doznaje zatražiti određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela o kojemu će odlučivati sutkinja istrage Erna Dražančić. To će se ročište na Županijskom sudu održati u nedjelju.


Raniji prijedlog za pritvaranje Uskok je povukao nakon obavijesti o uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da istražni zatvor traže i zbog opasnosti od bijega. Mamići su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”. Ponovno su se predomislili u subotu kada su doznali da ih Uskok želi pritvoriti zbog bijega.


Nakon uhićenja na granici odvedeni su oko 16 sati u policijsku prostoriju na zagrebačkim Oranicama, gdje je uz sjedište policijskog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i jedinica za zadržavanje, u kojoj će i prenoćiti prije nedjeljnog odlaska na Županijski sud.


NOVO 17.39 Zoran Mamić prevezen je policijskim vozilom u USKOK. On će biti prvi ispitan. Stigao je i odvjetnik Čedo Prodanović, a očekuje se dolazak Zdravka Mamića.


NOVO 16.14 Braća Mamić stigla su kolima u PNUSKOK na Oranicama. Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog županijskog suda najavio je da postoji mogućnost da braća Mamić dođu na sud tek sutra. U međuvremenu odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović stigli su na županijski sud. Mamići bi mogli biti ispitani oko 17 sati. 


Nakon uhićenja na granici s Hrvatskom braća Zdravko i Zoran Mamić dovedeni su oko 16 sati u policijske prostorije u zagrebačkom naselju Oranice odakle će na razgovor u Uskok koji će potom odlučiti hoće li za njih ponovno zatražiti određivanje istražnog zatvora.


Raniji prijedlog za istražni zatvor Uskok je povukao nakon informacije o njihovu uhićenju, jer je u prvom prijedlogu stajalo da njihovo pritvaranje, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, traže i zbog opasnosti od bijega. Oni su se, naime, nalazili u Sloveniji i u petak navečer su objavili da se u Zagreb ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”. Ponovno su se predomislili u subotu nakon saznanja da ih Uskok želi pritvoriti.


Mamići će tijekom poslijepodneva biti odvedeni na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici nakon čega će tužiteljstvo odlučiti hoće li ih s novim zahtjevom za pritvaranje voditi pred sutkinju istrage Ernu Dražančić koja treba donijeti konačnu odluku o istražnom zatvor. To bi se ročište na Županijskom sudu moglo održati već večeras, no moguće je da ono bude prebačeno za nedjelju ili čak ponedjeljak.


NOVO 16.04 U izjavi pred novinarima Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić najavio je da će se žaliti na odluku suda jer nisu prihvaćene nikakve alternativne mjere, poput kućnog pritvora ili zabrane približavanja svjedocima u zamjenu za određivanje istražnog zatvora bivšem direktoru Dinama. Ipak, obrana tvrdi da je zadovoljna jer sud nije uvrstio na popis svih 80-ak svjedoka koje je predložio USKOK, nego samo 15 imena osoba na koje bi Vrbanović mogao utjecati. Vrbanovićevi branitelji nadaju se da će i taj popis dodatno “suziti”.


NOVO 15:26 Sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatila  je prijedlog USKOK-a o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora protiv Damira Vrbanovića zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Odluku je pred novinarima objavio Sven Mišković, zamjenik ravnateljia USKOK-a, te napomenuo da se treba ispitati 15 svjedoka.


NOVO 14:48 Za izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića zagrebački Županijski sud će u 15 sati objaviti hoće li mu se na prijedlog Uskoka odrediti istražni zatvor. Njegov odvjetnik Darko Maržić kazao je kako je na ročištu upozorio na niz argumenata zbog kojih Vrbanović ne bi trebao biti pritvoren, no detaljnije nije želio govoriti prije objave sudske odluke.


NOVO 14:40 Nakon uhićenja na granici braća Zdravko i Zoran Mamić najprije će biti odvedeni na razgovor u policiju, a potom u Uskok koji je, nakon informacije o njihovom uhićenju, povukao raniji prijedlog da im se odredi istražni zatvor.


Nakon što braću Mamić ispitaju Uskokovi istražitelji Tužiteljstvo će odlučiti hoće li ponovno tražiti njihovo pritvaranje o čemu će konačnu odluku donijeti sudac istrage. To bi se ročište na Županijskom sudu moglo održati već večeras, no moguće je da ono bude prebačeno za nedjelju ili čak ponedjeljak.


Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić novinarima je kazao kako je sud obaviješten da su braća Mamić uhićeni na granici s Madžarskom, nakon što je Uskok i za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.


NOVO 14.10 Potvrđeno je da su braća Mamić uhićena na mađarsko-hrvatskoj granici, no istovremeno je USKOK privremeno povukao prijedlog Županijskog suda u Zagrebu da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavlajnja kaznenih djela. Braća Mamić bit će najprije prevezena u PNUSKOK na zagrebačkim Oranicama, a nakon toga u centar Zagreba na ispitivanje u USKOK.


NOVO 13:04 Braća Zdravko i Zoran Mamić u subotu su uhićeni na granici s Hrvatskom, nakon što je Uskok i za njih zatražio određivanje istražnog zatvora.


“Nakon što su izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić od svojih odvjetnika doznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira momčadi i kluba, odlučili su se neodložno na povratak u RH kako bi odmah, surađujući s vršiteljima istrage, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti”, priopćeno je u subotu iz Gradskog nogometnog kluba Dinamo.


Mamići su, dodaje se, zaustavljeni na granici i privedeni od strane hrvatske policije, a s njima su njihovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.


“Želimo naglasiti kako cijela momčad, stručni stožer, nogometna škola i svi zaposlenici čvrsto stoje iza našeg izvršnog predsjednika Zdravka Mamića te glavnog trenera Zorana Mamića i potpuno smo uvjereni kako će dokazati svoju nevinost”, stoji u priopćenju glasnogovornice Dinama Sandre Špičić.


NOVO 12 53 Zdravko i Zoran Mamić navodno su uhićeni na granici, točnije na graničnom prijelazu Goričan, neslužbeno doznajemo. Još se čeka i službena potvrda.


NOVO 12:32 Osim za izvršnog direktor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, Uskok je u subotu zatražio isražni zatvor i za braću Zdravka i Zorana Mamića.


Vrbanović je oko 11 sati doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da mu se, zajedno s Mamićima, odredi istražni zatvor.


Njegovo pritvaranje tužiteljstvo traži zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok pritvaranje Zdravka i Zorana Mamića traže zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja nedjela.


Iako su obaviješteni o istražnom ročištu, na sudu nisu došli odvjetnici braće Mamić. Prihvati li sud Uskokov prijedlog, za Zdravkom i Zoranom Mamićem će se raspisati europski uhidbeni nalog, a moguća je i interpolova tjeralica.


U Remetincu je od petka poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državni proračun.


Nakon ispitivanja u Uskoku Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić izvijestio je da je njegov branjenik porekao nedjelo za koje ga tužiteljstvo tereti.


U SMS izjavi za Hinu Vrbanović je u petak, prije uhićenja u zagrebačkoj zračnoj luci, naveo da je cijeli slučaj “običan cirkus i parada. Ali kad je istina i pravda na mojoj strani onda je sve lakše. Ovo je hrana za mase. Žalosno vrijeme”, napisao je Vrbanović.


Vrbanovića i Pernara Uskok sumnjiči da su zajedno sa Zdravkom i Zoranom Mamićem, Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.


U rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, tužiteljstvo izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića sumnjiči da je iz nogometnog kluba nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana, Dinamova trenera, za “nepripadnu korist” od 38.1 milijuna kuna.


Uskok u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici, nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, Milan Pernar, koji je prvookrivljen u ovom slučaju.


Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev ‘dio’, odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.


Tužiteljstvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su osumnjičenici u posljednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zlouporabi i utaji.


Zdravko i Zoran Mamić u petak predvečer objavili su da se u Zagreb iz Slovenije, gdje je Dinamo na pripremama, ipak neće vratiti do nedjelje, iako je njihov klub ranije izvijestio da su Mamići oko podneva dobili pozive za razgovor te da su “odmah krenuli prema Zagrebu”.