Nema opasnosti

Bomba pronađena kod vrtića u Zagrebu uklonjena bez opasnosti

Ana Raić Knežević

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Iako nije bio izravne opasnosti za djecu u vrtiću, kao ni za ostale građane u ovom inače gusto naseljenom kvartu, policija upozorava na tragedije što ih neodgovorno ostavljanje oružja i eksplozivnih naprava može izazvati



ZAGREB U neposrednoj blizini vrtića u Sopotu, u Ostrogovićevoj ulici, jučer je pronađena eksplozivna naprava. Je li u pitanju ručna bomba iz policije za sada nisu mogli potvrditi, no doznajemo kako je nešto prije 13 sati dojava stigla od zaposlenika tvrtke koji su tamo obavljali radove. Vjeruje se da je naprava bila duže vrijeme na tom mjestu, pa se sada, tijekom radova, pojavila na površini zemlje. 


– Na teren su upućeni službenici Protueksplozijskog odjela koji su napavu uklonili, kratko nam je rečeno u Policijskoj upravi zagrebačkoj. 


Iako nije bio izravne opasnosti za djecu u vrtiću, kao ni za ostale građane u ovom inače gusto naseljenom kvartu, policija upozorava na tragedije što ih neodgovorno ostavljanje oružja i eksplozivnih naprava može izazvati.Tako je i Policijska uprava brosko-posavska podjetila na nedavno tragediju na osječkom području gdje su u eksploziji bombe što su ju djeca pronašla na igralištu poginuli majka i njezin sinčić. – Nakon ove tragedije građani s područja Policijske uprave brodsko-posavske sve se više odlučuju na dragovoljnu predaju oružja. Tako je od 23. do 27. veljače zabilježeno šest slučajeva dragovoljne predaje oružja. Građani iz Sibinja, Davora, Gornje Bebrine, Vrbove, Gundinaca i Slavonskog Broda nakon odluke o dragovoljnoj predaji pozvali su policiju. Na dogovorenu lokaciju upućeni su stručno osposobljeni policijski službenici koji su na siguran način preuzeli 19 ručnih bombi. Radilo se o bombama M-50, M-52 i M-75, objavljeno je iz policije koja podsjeća i da je još uvijek u tijeku akcija »Manje oružja – manje tragedija« kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.


– Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, apeliraju iz policije.