Vožnja u krivom smjeru

Bivšoj riječkoj pročelnici Veri Begić 4 godine zatvora za pijanu vožnju i smrt Igora Soldatića

Portal Novilist.hr

Vera Begić na ulazu u pulski sud / Foto Glas Istre

Vera Begić na ulazu u pulski sud / Foto Glas Istre

Određena joj je i zabrana upravljanja upravljanja motornim vozilom u trajanju od sedam godina



Bivša riječka pročelnica za sport i tehničku kulturu te bivša članica SDP-a Vera Begić (37) iz Rijeke osuđena je nepravomoćno na četiri godine zatvora. Određena joj je i zabrana upravljanja upravljanja motornim vozilom u trajanju od sedam godina.


Na Županijskom sudu u Puli sudilo joj se za izazivanje lanjske prometne nesreće na Istarskom ipsilonu u kojoj je poginuo 41-godišnji Igor Soldatić iz Umaga.


Odvjetništvo ju je teretilo da je 15. kolovoza prošle godine pod utjecajem alkohola, i to 1,92 promila, upravljala Peugeotom te na Istarskom ipsilonu, na čvoru Buje, izvan naselja Nova Vas, na prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera, lijevim bočnim ogledalom udarila u lijevo bočno ogledalo Škoda kojom je, krećući se pravilno iz suprotnog smjera, upravljao 31-godišnji državljanin Slovenije.


Vozila 9 km u krivom smjeru




Nakon toga je nastavila voziti u zabranjenom smjeru te je prednjim dijelom svog vozila najprije udarila betonsku zaštitnu ogradu koja razdvaja istočnu od zapadne kolničke trake, a potom je lijevim čeonim dijelom automobila udarila u prednju lijevu bočnu stranu Peugeota pulskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao Igor Soldatić, navodi se u optužnici.


Vozač je uslijed silovitog sudara zadobio višestruke ozljede kojima je podlegao na mjestu nesreće. Njegova supruga i dijete prošli s lakšim ozljedama.


Begić je priznala krivnju još na pripremnom ročištu prije nekoliko tjedana. Na jučerašnjem ročištu je plakala pred sutkinjom, ispričavala se i govorila da joj je žao.


Na video snimkama se vidi trenutak kad je Begić pokušala izaći na čvoru Buje, no očito nije uspjela ugurati karticu ili novac u aparat za naplatu te je nakon dužeg pokušavanja krenula unatrag, okrenula vozilo i vratila se istim putem, samo što je sada bila u suprotnom smjeru.


Na taj je način, što je vidljivo na drugoj snimci ušla na autoput i pri samom ukopčavanju, izbjegla prvo vozilo koje je od šoka odmah zakočilo. No, Begić je nastavila vožnju i u tih 9 prevaljenih kilometara mimoišla još barem sedam vozila.



Zadnja kamera ulovila je Begićku u pogrešnom smjeru kod čvora Nova Vas, dakle na manje od kilometar od nesreće. No, prije toga, na oko kilometar od mjesta sudara sa Soldatićem, “očešala” se sa Škodom slovenskih oznaka i nastavila vožnju dalje, do neposredno prije mosta Mirna, gdje je udarila u Peugeot pulskih oznaka kojim je upravljao Soldatić, a u kojem su se nalazili i njegova supruga te 10-godišnje dijete. Niti na jednoj snimci nema trenutka sudara, niti sa Škodom, niti sa Peugeotom.


Lagala da nije ona vozila


Sutkinja Gabrijela Marčeta Ferić je pročitala razne izjave svjedoka, vatrogasaca i oštećenih, a ono što je svima zapelo za oko i uho je da je Begić nakon nesreće izašla iz automobila, ogrebena i krvava, i došla do automobila u kojem je Igor još davao znakove života, njegova supruga bila ozlijeđena, a dijete zapomagalo od bolova.


Potom se vratila u svoj automobil, a u međuvremenu su stali ostali vozači, pozvali hitnu i krenuli pomoći unesrećenima, dok je Begić sjela na zadnje sjedište svog automobila. Kad su na mjesto događaja došli vatrogasci, jedan od njih pitao je Begić za vozača. Ona mu je kazala “ja sam vlasnica automobila, ali nisam vozila”, što je potom ponovila i drugom vatrogascu.



Sam vatrogasac je izjavio da tako nešto nije čuo u svojoj 30 godišnjoj karijeri, a po njezinoj izjavi vatrogasci su odmah krenuli tražiti vozača u okolici mjesta nesreće, da bi na kraju zaključili da je upravo ona vozač, a ne netko drugi. Sutkinja je također pročitala mišljenje vještaka oko brzine kretanja vozila u trenutku sudara, gdje stoji da je Begić vozila oko 95 na sat, a Soldatić 72 na sat.


Valter Soldatić: ‘Nama se nije ispričala’


Valter Soldatić iz Karojbe, otac pokojnog Igora Soldatića koji je stradao u sudaru s Verom Begić, koju danas u Puli očekuje presuda za tu prometnu nesreću na Ipsilonu, koju je 15. kolovoza prošle godine skrivila u pijanom stanju, kazao je Glasu Istre prije izricanja presude što misli o svemu te što očekuje od suda.


– Prema svemu sudeći će slučaj biti zataškan, jer snimak jedne nadzorne kamere nije uzet u obzir, odnosno svjedokinja tvrdi da na snimci fale kadrovi, što znači da je netko odrezao snimak. Od suđenja očekujem da, ako je maksimalna kazna 12 godina, očekujem 11 godina zatvora za nju. Što bi bilo normalno, kazao nam je Sirotić.


Nakon rasprave nam je Soldatić ponovno dao izjavu i mišljenje o cijeloj raspravi i činjenici da se Begić nije okrenula prema obitelji poginulog koja je sjedila iza nje u sudnici i ispričala im se u lice, već je isprike uputila gledajući u sutkinju.



– Ona se trebala okrenuti prema nama i ispričati se, što do sada nije učinila. Naime, tražila je preko nekih prijatelja da nas upozna, ali ja sam poručio da ne dolazi, da se ne upoznavamo, iako sam znao tko je ona i što je, kazao nam je Soldatić.


U vrijeme kad se dogodila nesreća na snazi je bio zakon koji je za ovo kazneno djelo predviđao maksimalnu kaznu od 12 godina, a minimum je tri godine. Begić je nakon nesreće na Istarskom ipsilonu završila u pritvoru pulskog zatvora gdje je provela mjesec dana. Prilikom puštanja na slobodu bile su joj određene mjere opreza.


Begić to nije bio jedini incident u prometu. Naime, u lipnju 2017. godine Begić je i u Rijeci izazvala prometnu nesreću pod utjecajem alkohola te pobjegla s mjesta događaja. Policija ju je uhvatila pet sati nakon nesreće kada je napuhala 0,42 promila, odnosno 0,32 promila alkohola.