Ubojstvo Marijana Bilića Kovačevića

Bivši boksački prvak Ante Bilić u zatvoru će provesti 12 godina

Mario Matana

Vrhovni sud je u potpunosti potvrdio presudu splitskog Županijskog suda, sutkinje Katije Blaće, koja nije povjerovala obrani da je boksač postupao u nužnoj obrani. Ubojstvo se dogodilo 23. listopada 2012. godine, a presuda je potvrđena samo pola godine nakon što ju je donio splitski sud



SPLIT – Potvrđena je presuda bivšem boksačkom prvaku Anti Biliću zvanom Baraba: 31-godišnjak će zbog ubojstva Marijana Bilića Kovačevića iza rešetaka provesti 12 godina, odnosno ukupno 13, jer mu je u sankciju uračunata i osuda šibenskog suda zbog razbojništva.


Vrhovni sud je u potpunosti potvrdio presudu splitskog Županijskog suda, sutkinje Katije Blaće, koja nije povjerovala obrani da je boksač postupao u nužnoj obrani. Ubojstvo se dogodilo 23. listopada 2012. godine, a presuda je potvrđena samo pola godine nakon što ju je donio splitski sud – za razliku od slučaja o kojem očigledno još kontempliraju, presudi Ediju Mišiću zbog ubojstva mlade Meksikanke.


Bilić je oko 1,30 sati u Podstrani nadomak Splita, ispred kafića “Popaj” u Kovu ispalio ukupno četiri metka iz pištolja CZ kalibra 7,65 mm, prvo ga pogodivši u noge i trbuh, ali nakon kraćeg pokušaja bijega 43-godišnjeg Kovačevića, Bilić ga je dostigao i dokrajčio hicem u glavu.




Bilić i Kovačević su bili dobri prijatelj, no sve je pošlo po zlu nakon što je Bilića počeo provocirati također Kovin poznanik Stefan Šarić. Europski boksački prvak oteo je Šariću (koji je prije koji mjesec optužen zbog izazivanja smrti iz nehaja, jer je Barbaru Radečić nakon izlaska ostavio na stepenicama zgrade iako je ovoj zbog predoziranja bila prijeko potrebna liječnička pomoć) zlatni rolex kako bi ga spriječio u provociranju kompromitirajućim fotografijama. Kovačević je posredovao, tražeći od Barabe da vrati sat Šariću, no ovaj nije htio te je malo-pomalo došlo do negativnog eskaliranja njihovog odnosa. Upravo je to oduzimanje zlatnog sata od Šarića koštalo Antu Bilića (inače poznatog i po kraćem angažmanu na poziciji tjelohranitelja Željka Keruma) “dodatnih” godinu dana u zatvoru. Kako je došlo do situacije “ili ja ili on”, kako je u obrani kazao Bilić, nije u potpunosti razjašnjeno.