Županijski sud

Bivšem vlasniku SMS-a godina dana zatvora uvjetno

Mario Matana

Srđan Mladinić je dobio jednu godinu zatvora uvjetno uz rok kušnje od pet godina, dakle u tom periodu ne smije počiniti novo kazneno djelo



SPLIT  Nekadašnji vlasnik i direktor već nekoliko godina propalog SMS-a, tvrtke za proizvodnju i preradu hrane (dalmatinskih delicija prvenstveno), Srđan Mladinić osuđen je pred Županijskim sudom u Splitu na uvjetni zatvor.


Mladinić je dobio jednu godinu zatvora uvjetno uz rok kušnje od pet godina, dakle u tom periodu ne smije počiniti novo kazneno djelo.


Također mu je određena i sigurnosna mjera: ne smije bili član uprave niti jedne firme na rok od pet godina, a ono što ga je vjerojatno najviše pogodilo jest oduzimanje imovinske koristi od 3,5 milijuna kuna.




Tako je presudila Ivona Rupić, sutkinja je u kraćem obrazloženju presude sumirala cijeli slučaj. Jer Mladinića se teretilo za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarstvu: od 2004. do 2009 godine je uzimao pozajmice od vlastite tvrtke u ukupnom iznosu od 4,7 milijuna kuna, a kako je bilo dobiti od 1,2 milijuna, tako je SMS oštećen za razliku novca koju Srđan Mladinić nikad nije vratio.


Barem je tako smatralo tužilaštvo (s kojeg su inače, prije mjesec dana, promijenili optužnicu tako da su “ispale” još tri točke za koje je donesena presuda o odbijanju optužbe), a čini se i sutkinja Rupić, makar se Mladinićeva obrana ne slaže s time.


– Iako ste kao vlasnik i direktor bili dužni skrbiti o firmi manirom dobrog gospodara i iako ste znali da SMS ne ostvaruje toliku, odnosno nikakvu dobit, uzimali ste kredite na svoje ime i tako oštetili SMS za 3.567.000 milijuna kuna. Svjedoci su potvrdili da ste uzimali novac s računa tvrtke, da ste potpisivali pozajmice sami sebi, no nitko ne zna gdje je novac potrošen. Nemamo materijalne dokaze da ste otvarali tvrtku u Omanu niti da ste vratili nešto više od milijun kuna. Smatramo da nije bilo potrebe za težu sankciju, s obzirom da je vraćanje 3,5 milijuna kuna jedino što je ovdje bitno. Također, vodili smo računa i o olakotnim okolnostima, činjenici da se jedini skrbite o bolesnoj supruzi i kćeri – kazala je sutkinja Rupić


Mladinić nije želio davati izjave nakon presude, no njegov odvjetnik Borivoje Milošević najavio je žalbu na ovakvu presudu.


“Mi smo zagovarali oslobađajuću presudu jer nije dokazano nikakvo stavljanje novca u džep od strane mog klijenta. Dapače, pozajmice je uzimao kako bi pospješio razvoj tvrtke i širenje poslovanja. Otvorio je firmu u Omanu, gdje se trebao posao proširiti, i za te potrebe je morao angažirati vještake, stručnjake za poslovanje na takvim tržištima, kao i za druge projekte slične osobe. No, većinu njih je trebalo “podmazati”, platiti im dio ili sve gotovinom i na ruke, ne preko računa pa je jedini način bio ovakav”, kazao je Mladinićev branitelj.


“Imamo i dokaze da je vratio dio pozajmica u iznosu od 1,1 milijun kuna, nije nam jasno kako sudski vještak za financije i računovodstvo nije pronašao trag novca i te dokaze… To će biti također u našoj žalbi”, zaključio je Milošević.