Izvlačenje novca i iz sigurnosnih službi

Bivše čelništvo VSOA-e pred sudom zbog 5 milijuna kuna

Ana Raić Knežević

Novac je, kako stoji u optužnici, iz Fonda za posebne namjene izvlačen od 2009. do 2012. godine. Iz tog fonda plaćaju se uglavnom troškovi iz istraga, ali i nagrade doušnicima, dok je optužena petorka novac isplaćivala sebi. Grdiću i Preostu stavlja se na teret uzimanje po milijun i pol kuna



ZAGREB  Jedna od najvećih domaćih obavještajnih afera definitivno će dobiti svoj sudski epilog. Naime, Županijski sud u Zagrebu je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-pukovnika Darka Grdića i njegovog zamjenika, umirovljenog brigadnog generala Ognjena Preosta koje se zajedno s tajnikom kabineta ravnatelja VSOA-e Zdeslavom Ivankovićem, djelatnikom kabineta Denisom Lukinićem te načelnikom Odsjeka za operativnu tehniku Tiborom Mijom Kuljanić koje uskom tereti da su iz proračuna VSOA-e otuđili najmanje pet milijuna kuna iz proračuna VSOA-e. Kako bi to prikrili Grdić i Preost naložili su uništavanje sporne dokumentacije. 


Novac je, kako stoji u optužnici, iz VSOA-inog fonda za posebne namjene izvlačen od 2009. do 2012. godine. Iz tog fonda plaćaju se uglavnom trškovi iz istraga, ali i nagrade doušnicima, dok je optužena petorka novac isplaćivala sebi. Grdiću i Preostu stavlja se na teret uzimanje po milijun i pol kuna. Toliko je, prema USKOK-u, bio i Kuljanićev dio. Ivankovića se pak tereti za pola milijuna kuna, a Lukinića za oko 200.000 kuna


I dok je Zdeslav Ivanović još na početku istrage priznao krivnju, no nije se nagodio s USKOK-om, ostali su, kako doznajemo porekli optužbe. Kod tog stava ostali su i jučer na sjednici optužnog vijeća, s koje je izostao tek Denis Lukinić. Grdić i Preost, kao i ostali okrivljenici, ostali su kod stavova kojima su već ranije osporavali sumnje iz optužnice.




Među ostalim, tad su pokušali objasniti da novac iz posebnog fonda nisu spremili u vlastite džepove, već ga namjenski trošili. Kako su u pitanju bile sigurnosno osjetljive istrage i troškovi su bili pozamašni. Dio novca navodno su dali i umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu koji je bio blizak s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Znači li to da je i sam Mesić bio pod »obradom« VSOA-e nije nam potvrđeno, no doznajemo da su brojni visokopozicionirani hrvatski dužnosnici bili dio interesa te agencija, i to ne samo u sklopu protuobavještajnog djelovanja.


Da nešto nije u redu s financijama VSOA-e razotkriveno je nakon što je Grdić smijenjen s njezinog čela. Na funkciji ravnatelja naslijedio ga je general Zdravko Klanac. U međuvremenu je Preost umirovljen, dok su ostali djelatnici VSOA-e suspenidrani.


Postupak bi uskoro trebao biti nastavljen na Županijskom sudu u Zagrebu pripremnim ročištem na kojem će biti zakazan početak suđenja.


Do umirovljenog generala Mladena Kruljca  nismo uspjeli doći iako smo željeli provjeriti sumnje o navodnim isplatama što ih je dobivao iz VSOA-e.