Sljedeći tjedan presuda za malverzacije

Bivša direktorica Veletržnice ribe: ‘Nije se radilo po zakonu, ali ja od toga nisam imala koristi’

Fiore Vežnaver

Smatram se krivom u smislu da se nije sve radilo po zakonu, ali nisam imala imovinske koristi. Bilo je onih kojima je odgovarala situacija da Veletržnica ribe Rijeka posluje sa što većim gubitkom, jer će ga država ionako pokriti. Upozoravala sam što se događa, prije svega Županiju, tvrdi Dolores Margan Kastrapeli, bivša direktorica Veletržnice



RIJEKA  Smatram se krivom u smislu da se nije sve radilo po zakonu, ali nisam imala imovinske koristi. Bilo je onih kojima je odgovarala situacija da Veletržnica ribe Rijeka posluje sa što većim gubitkom, jer će ga država ionako pokriti. Upozoravala sam što se događa, prije svega Županiju. Od prvog dana mog dolaska u tvrtku djelatnici su htjeli da odem. Nisam platila ništa na ime štete pričinjene, po optužnici, Veletržnici, ali nemam otkud. Žao mi je što je do svega ovoga došlo.


Izjavila je to u svojoj obrani  bivša direktorica propale Veletržnice ribe Rijeka Dolores Margan Kastrapeli (52), optužena za malverzacije »teške« ukupno oko 264 tisuće kuna. Diplomirana inženjerka brodogradnje tereti se za tri kaznena djela: zlouporabu položaja i ovlasti, pronevjeru te loše vođenje poslovnih knjiga. Glavna rasprava je okončana, ostala je još samo presuda u sudskom procesu Kastrapeli, a nju će vijeće riječkog Županijskog suda, kojem predsjeda sutkinja Jesenka Kovačić, objaviti sljedećeg tjedna. Tada će se saznati je li sudsko vijeće prihvatilo tvrdnje tužiteljstva da su dokazane sve tri točke optužnice, pa joj treba izreći kaznu, ili se složilo s prijedlogom obrane da se Kastrapeli oslobodi optužbe, jer nema dovoljno inkriminirajućih dokaza.


Uplata iz Trsta


Nekadašnja čelnica propale Veletržnice ribe tereti se za makinacije što datiraju od prosinca  2009. do studenog 2011. godine. Kastrapeli tužiteljstvo optužuje da je sa žiro-računa tvrtke podizala novac kojim je podmirivala osobna dugovanja. Optužba tvrdi da je tako podignula 60-ak tisuća kuna, a da je daljnjih 76 tisuća kuna izvukla na ime tobožnjih pozajmica neimenovanim ribarima, djelatnicima firme i u vlastito ime, za podmirenje navodnih putnih troškova, za koja nije postojala potrebna prateća dokumentacija.




Svotu od oko 125 tisuća kuna prisvojila je, tvrdi tužiteljstvo, tako što novac (17 tisuća eura), primljen na ime duga tršćanske tvrtke, nije položila na žiro-račun Veletržnice ribe, ni u blagajnu firme, niti je  u poslovnim knjigama evidentirano da je firma iz Trsta tako podmirila dio dugovanja. Riječko Županijsko državno odvjetništvo u  optužnici navodi i da je Kastrapeli  računovodstvu i knjigovodstvenom servisu  onemogućila vođenje poslovnih knjiga u skladu sa zakonom, uskraćujući im dokumentaciju.


Otplata kredita


Kastrapeli je u sudnici porekla sve inkriminacije iz optužnice. Potvrdila je da je od odvjetnika, predstavnika tršćanske tvrtke, primila 17 tisuća eura, ali je tvrdila da je tim novcem platila ribu ribarima, onima kojima je trebala platiti. 


– Istina, nisam to učinila na način kako sam trebala, ogriješila sam se o regule platnog prometa, priznala je optužena.


Osvrćući se na inkriminacije iz optužnice da je u prosincu 2009. godine sa žiro-računa Veletržnice platila 1.270 kuna, a u studenom 2.010 godine doznačila  2.000 kuna na privatni račun žene koja je vodila knjigodstvo za njen privatni obrt, Kastrapeli je za prvi slučaj rekla da tada nije bila u Rijeci, ali je dala nalog kolegi da s njenog računa uplati taj iznos na šalteru banke, a da je drugi iznos plaćen na teret njene plaće, iako s računa tvrtke.


Intrigantan je detalj da je ta žena, čiji je knjigovodstveni servis svojedobno vodio knjigovodstvo za  ribarski obrt »Levante« Kastrapeli, osobno podignula kredit od 20 tisuća eura za optuženicu, jer ona nije mogla, te dala stan pod hipoteku, a na kraju joj je ostao neotplaćeni kredit.  Kastrapeli potvrđuje da su dvije sporne uplate upravo bile na ime tog kredita.


– Mislim da sam otplatila veći dio kredita, kazala je Kastrapeli.


– Najveća greška Dolores Margan Kastrapeli jest što se prihvatila mjesta direktorice riječke Veletržnice ribe, jer je bilo izgledno kako će završiti taj projekt, konstatirao je u svojoj završnoj riječi Kastrapeličin branitelj, odvjetnik Milenko Škrlec. Smatra da tužiteljstvo nije pružilo dovoljno dokaza da je optužena prisvojila novac Veletržnice, niti oštetila tu tvrtku u inkriminiranom iznosu.