Uzete u obzir olakotne okolnosti

‘Bili su jako mladi’: Vrhovni sud ublažio kazne za prepad na Podmurvicama

Fiore Vežnaver

Senadu Neziriju kazna od tri godine zatvora smanjena je na dvije godine, a Adrijan  Hajoli  će umjesto godinu i sedam mjeseci odslužiti  godinu i tri mjeseca. Protiv tada maloljetnog H. P.-a, obustavljen je kazneni postupak, a sud je potvrdio prvostupanjske kazne posljednjoj dvojici optuženih, B. D.  i  D. K., koji su bili maloljetni u vrijeme događaja



RIJEKA  Vrhovni sud Republike Hrvatske ublažio je kazne trojici od petorice mladića iz Rijeke koje je riječki Županijski sud oglasio  krivim za razbojništvo u stanu na Podmurvicama prije tri godine. Senadu Neziriju (25) kazna od tri godine zatvora smanjena je na dvije godine, a Adrijan  Hajoli (23) će umjesto godinu i sedam mjeseci zatvora morati odslužiti  godinu i tri mjeseca.


Protiv njihovog kompanjona u razbojništvu, sada 18-godišnjeg H. P., koji je u vrijeme prepada imao 15 godina, obustavljen je kazneni postupak, odbačena je odgojna mjera koju mu je izrekao prvostupanjski sud.


Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjske kazne posljednjoj dvojici optuženih, B. D.  i  D. K., koji su također bili maloljetni, odnosno imali su 17 godina u vrijeme događaja a izrečen im je pridržaj maloljetničkog zatvora  što je pandan uvjetnoj osudi punoljetnicima.


Sve vratili




 »U pravu je Senad Neziri kada navodi da mu je za počinjeno kazneno djelo izrečena prestroga kazna zatvora, a do jednakog zaključka došlo se i u odnosu na Adrijana Hajolia«, navodi se u rješenju sudaca Vrhovnog suda koji su prvom okrivljeniku kaznu smanjili za trećinu, a drugome za petinu. Zaključeno je da prvostupanjski sud nije dovoljno vrednovao olakotne okolnosti, posebno činjenice da su mlade dobi i da su svi ukradeni predmeti vraćeni žrtvi.


Protiv H. P-a, koji je u vrijeme prepada imao 15 godina, obustavljen je postupak jer je u međuvremenu postao punoljetan, što je za sobom povuklo i neke promjene procesne naravi. Odgojna mjera upućivanja u disciplinski centar više se ne može izvršiti zbog njegovog punoljetstva, a retrogradno se ne mogu mijenjati neke odluke i sada podnositi žalbe, jer je za njih u pogledu kaznenog progona nastupila zastara.


Pozvonili i upali


Ovom odlukom Vrhovnog suda stavljena je točka na nemio slučaj što se zbio 24. studenog 2011. godine, oko 23.30 sati, nakon što su, po dogovoru, petorica došla do stana tada 20-godišnjeg mladića u Cavtatskoj ulici u Rijeci. Pozvonili su mu na vrata, a kada ih je on otvorio, Neziri ga je  gurnuo u stan, a onda su i ostali ušli. Žrtvu su odgurali do dnevnog boravka, gdje su ga trojica počela udarati  rukama i nogama. Za to vrijeme ostala dvojica uzimala su iz stana razne tehničke uređaje i slagali ih u hodniku. Nakon toga su, uz prijetnju da ne smije nikoga zvati jer će se vratiti i baciti ga preko balkona, napustili stan, s »plijenom«; uzeli su po dva laptopa  i  LCD monitora, televizor, web kameru i centralnu jedinicu stolnog računala, u ukupnoj vrijednosti od 15 tisuća kuna.


Prvostupanjska presuda petorici bila je objavljena početkom prosinca prošle godine, a tada je sudsko vijeće u obrazloženju presude konstatiralo  kako nije sa sigurnošću utvrđeno da je jedan od optuženih »oštricom skalpela kružio oko glave i vrata« žrtve, tako da je otpala ta inkriminacija. Senad Neziri se ranije družio s mladićem kojeg su napali, već je bio u njegovom stanu, iskoristio je poznanstvo kako bi doveo još četvoricu da bi ga noću pokrali. Neziriju, kojem se tada sudilo u odsutnosti, otegotnim je cijenjena i okolnost da je već osuđivan, kao i drugookrivljeni.