Optužena za prevare

‘Bila je uvjerljiva i autoritativna’: Suđenje ženi koja je varala Riječane i stekla dva milijuna kuna

Slavica Kleva

Danijela Rasperger, koja je prevarila najmanje pet osoba, nalazi se od kolovoza u istražnom zatvoru / S. JEŽINA

Danijela Rasperger, koja je prevarila najmanje pet osoba, nalazi se od kolovoza u istražnom zatvoru / S. JEŽINA

Živim na Svetom Kuzmu u kući staroj više od sto godina, ali bilo kakve preinake na starinama su neizvodive. Danijela Rasperger se predstavila kao odvjetnica koja može ishodovati odobrenje građevinske dozvole, dao sam joj dvije tisuće eura – iznio je svjedok



Na poziv susjeda kojeg poznajem od malih nogu, odrastao sam s njime, pristao sam da zajedno odemo kod, kako ju je on predstavio, odvjetnice koja će riješiti naš problem. A naš problem nije mali, i on i ja živimo na Svetom Kuzmu u djedovinama, kućama starim više od sto godina, ali ishodovanje građevinske dozvole i bilo kakve preinake na starinama su neizvodive. Nikako da se usuglase urbanisti, arhitekti, konzervatori, živim u toj kući više od četrdeset godina i htio sam je malo preurediti, betonirati ploču između katova.


Tako je počeo svoj iskaz prevareni čovjek u sudskom postupku što se vodi protiv 53-godišnje Danijele Rasperger s prebivalištem u Samoboru, optužene za niz prevara koje ukupno dosežu iznos veći od dva milijuna kuna.



Danijela Rasperger se tereti za prevare koje je počinila u razdoblju od 2009. do kolovoza 2016. godine. Zamjenica općinske državne odvjetnice Željka Šop optužila je Rasperger da je prevarila više od pet osoba za ukupan iznos nešto veći od dva milijuna kuna. Lažnim obećanjima, lažnim predstavljanjem, jer se nekolicini žrtava predstavljala kao pravnica, odnosno odvjetnica, premda nema završen fakultet već srednju školu, uspjela je uvjeriti žrtve da će im pomoći kod ishodovanja kredita, rješavanja imovinskih sporova s Gradom Rijeka, ishodovanja dokumentacije vezane za rekonstrukciju kuća, sudskog postupka vezanog za dobivanje skrbništva nad djetetom. No, žrtve koje su joj unaprijed dale novac su nakon nekog vremena u kojem se ništa nije događalo, počele sumnjati u njezina obećanja i dobre namjere pa su gotovo svi prevareni podnijeli kaznene prijave protiv nje. Rasperger se od početka kolovoza prošle godine nalazi u istražnom zatvoru, od trenutka kada je i uhićena.





Isti problemi


– Da, i moj susjed je imao iste probleme s ishodovanjem građevinske dozvole te kad mi je rekao da je upoznao odvjetnicu koja utjecajem može ishodovati izmjenu pravila na način da nam se odobre građevinske dozvole, pristao sam joj platiti troškove za taj posao. Radilo se o šest tisuća eura, nas tri susjeda s istim problemima dali smo joj svatko po dvije tisuće eura. Otišli smo kod gospođe u ured u jednom neboderu u Rijeci, sjeli preko puta nje, a uz nju je bila i arhitektica koja meni nije trebala jer sam već imao angažiranog arhitekta. Sjećam se da je djelovala vrlo autoritativno i svo troje smo joj predali omotnice. Ne znam koliko je kod mojih susjeda bilo u omotnici, ali ja sam joj predao dvije tisuće eura i to za rad na promjeni pravilnika. Račun nisam dobio, iskreno da vam kažem, sutkinjo, ni ovi moji susjedi nisu tražili, sve je išlo na povjerenje. Ali kako se u idućih petnaest dana ništa nije događalo, do mene je došao susjed i rekao da je »ona« zatražila još novaca za geodetsku podlogu, a mene je kao trećeg u toj priči taj dodatni iznos stajao nešto ispod dvije tisuće kuna, možda do tisuću, sad se više ne sjećam – nastavio je svoj iskaz svjedok.


Šest mjeseci


– U kojem roku vam je optužena obećala riješiti problem, odnosno kad ste očekivali rješenje problema za koje ste joj platili? – upitala je svjedoka predsjednica vijeća, sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol.


– Pa mi smo očekivali rješenje u maksimalno idućih šest mjeseci, ali se ništa nije događalo – odgovorio je svjedok. I kad je susjed rekao da mu je to sve sumnjivo i da od toga po svemu sudeći neće biti ništa naprosto zato što smo prevareni, on je otišao u Treću policijsku postaju i podnio protiv Danijele Rasperger kaznenu prijavu. I ja sam onda otišao i prijavio je, a sada potražujem od nje da mi vrati 17,5 tisuća kuna, kazao je svjedok.


– Bilo je sve jako uvjerljivo, ona je jednom izašla na geodetsku izmjeru kod nas u Sv. Kuzam – prisjetio se ispitani svjedok koji je na pitanje državne odvjetnice Željke Čop potvrdio da se Danijela Rasperger predstavljala kao odvjetnica. »To se sve događalo 2010. godine, a kada sam je prijavio policiji, to se sada doista ne mogu sjetiti«, odgovorio je na pitanje odvjetnika koji zastupa optuženu. Za sljedeću raspravu je pozvano još troje svjedoka o okolnostima prevara.