Akcija "mreža"

Bijelić: Putovnice krivotvorene na atipičan način

Hina

Krivotvoritelji su 'krali' identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a nisu imali putovnice.



Načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnoga ravnatelja policije Vitomir Bijelić izjavio je večeras u Ravnateljstvu policije da su hrvatske putovnice krivotvorene na atipičan način koji do sada nije zabilježen na ovim prostorima.


Uz napomenu da dolazi izravno po obavljenoj policijskoj obradi osumnjičenih za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama, Bijelić je okupljenim novinarima objasnio o kakvu se atipičnu krivotvorenju radi. Rekao je da su krivotvoritelji ‘krali’ identitet hrvatskih državljana srpske nacionalnosti koji ne prebivaju u Hrvatskoj već u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), a nisu imali putovnice.


Ključna osoba skupine bio je 58-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH kojemu su se javljale kriminalne osobe koje su željele krivotvorene hrvatske putne isprave te su mu, uz dvije fotografije, davale i pola iznosa za putovnicu, čija je prosječna cijena bila 10-ak tisuća eura.


Do sada su, dodao je, pronađene 53 krivotvorene hrvatske putovnice, a pretpostavlja se da ih ima još oko 50 pa se, dodao je, već sada može reći da su krivotvoritelji ‘zaradili’ više od  pola milijuna eura.Nakon toga bi uslijedilo legitimno protokoliranje i izdavanje putovnica koja je glasila na stvarnu osobu, ali s fotografijom ‘naručitelja’ putovnice. Pri takvom postupku, rekao je Bijelić, nije moglo biti sumnje da je riječ o krivotvorenju, što je, napomenuo je, bilo moguće dok se nisu  počele izdavati elektroničke putovnice, odnosno do 1. listopada 2010. tako da je najveći broj putovnica krivotvoren u razdoblju od 2009. pa do listopada 2010.

Izjavio je da je šest uhićenih osoba u dobi od 31 do 58 godina, te da su među njima i tri žene.


Policija je za krivotvorenje i trgovinu hrvatskim putovnicama osumnjičila sedam osoba od kojih je šest privela danas prijepodne pritvorskom nadzorniku dok je za jednom raspisala tjeralicu. Bijelić je najavio da će protiv osumnjičenih biti podnesene kaznene prijave te da taj predmet prelazi u nadležnost USKOK-a.  

Privedene osobe osumnjičene su za krivotvorenje i trgovanje hrvatskim putovnicama od kojih su neke završile kod pripadnika srbijanskog i crnogorskog podzemlja, među ostalim i kod nekih članova tzv. zemunskog klana.


Dvoje policajaca, državnu službenicu MUP-a, dvoje zaposlenika hrvatskog konzulata u Tuzli i jednog civila sumnjiči se da su bili povezani s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskih putovnica. Za sudjelovanje u skupini krivotvoritelja i preprodavača uz šest privedenih osoba osumnjičen je i srpski državljanin za kojim je raspisana tjeralica a kazneno je prijavljena i jedna nepoznata osoba.