Priznao krađu

Bezuvjetnih deset mjeseci zatvora lopovu iz riječke Medicinske škole

Slavica Kleva

Franjo Dorič zvani Njofra je profesorici iz novčanika ukrao oko 200 kuna, a pokupio je i novac učenicima – jednome 10, drugome 20, a trećemu 70 kuna



Franjo Dorič zvani Njofra, 37-godišnjak iz Rijeke, nepravomoćno je osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od deset mjeseci, a sutkinja Sandra Vučković koja ga je osudila ujedno mu je produljila istražni zatvor u kojem se nalazi od 14. rujna ove godine. Doričevo priznanje krađe cijenjeno je olakotnom okolnošću.


Pravdao je krađu teškom imovinskom situacijom, da nije imao novaca za sebe i majku, a i da mu je zaručnica završila u bolnici. Osim kajanja, Dorič je predloženu sankciju ocijenio previsokom, predložio je da mu se izreče rad za opće dobro, no to nije bilo moguće. Dorič je unazad desetak godina stari poznanik pravosudnih tijela, ima podulji staž u činjenju kaznenih radnji, više od dvadeset pravomoćnih presuda zbog uglavnom krađa i teških krađa, a prošle godine mu je izrečena jedinstvena presuda u kojoj su objedinjene tri pravomoćne presude, ukupno 13 godina i šest mjesci zatvora. 


U ovom potonjem slučaju osuđen je za jedno produljeno kazneno djelo krađe. Optužen je da je 1. rujna u večernjim satima ušao u botel Marina te, iskoristivši nepažnju konobarice, s police unutar šanka uzeo njezin mobitel Samsung Galaxy vrijedan 1.500 kuna. Sedam dana kasnije Dorič se uputio u Medicinsku školu u Ulici Braće Branchetta 11a, ušao je u jednu učionicu na drugom katu pa iskoristivši odsutnost profesorice i sedmero učenika, iz njihovih torbi ukrao sav novac. Profesorici je uzeo oko 200 kuna, a nije se libio uzeti i učenicima novac, nekome 10 kuna, drugome 20, trećemu 70 kuna, ukupno je »očistio« ukupno 540 kuna. Svi oštećeni traže da im Dorič vrati ukradeni novac.