Slučaj Fimi medija

Beuk se (još) nije nagodio s USKOK-om

Hina

Nikakav dogovor nije postignut, no točno je da pregovaramo i tražimo način da izbjegnemo dugotrajno vođenje postupka jer bi to bilo najadekvatnije rješenje, kaže branitelj



ZAGREB – Branitelj bivšeg čelnika Hrvatskih šuma Darka Beuka, jednog od novooptuženih u slučaju Fimi medije, opovrgnuo je danas medijska nagađanja da je njegov branjenik postigao nagodbu s USKOK-om i kako će za priznanje pomagati u pučkoj kuhinji i domu za starije osobe.


»Nikakav dogovor nije postignut, no točno je da pregovaramo i tražimo način da izbjegnemo dugotrajno vođenje postupka jer bi to bilo najadekvatnije rješenje za mog klijenta. S obzirom na ulogu Beuka, i USKOK je dao do znanja da to nema toliku štetu«, rekao je novinarima Beukov odvjetnik Mate Matić ispred zagrebačkoga Županijskog suda na koji je stigla optužnica protiv Beuka.


Matić tvrdi da Beuk nije radio nikakve fiktivne poslove te da su svi njegovi poslovi s Fimi medijom zaista odrađeni. Rekao je da je obrana naručila privatno vještačenje koje je, kaže, potvrdilo da Beuk nikoga nije oštetio, a posebno ne Hrvatske šume.




»Dakle, imamo elemenata i za borbu ako do toga dođe, no mislim da ću uvjeriti svog klijenta da je najidealnije skratiti sve ovo i postići nekakav sporazum koji bi trebao zadovoljiti obje strane«, zaključio je Matić.


Nagađanja da se Beuk dogovara s USKOK-om počela su još krajem rujna 2010., kada je nakon 20-ak dana pušten iz istražnog zatvora. Mediji su tada objavili da je Beuk u istrazi kao glavne krivce u aferi Fimi mediji prozvao Sanadera i Barišića.


Njegova branjenika tereti se da je kao predsjednik uprave Hrvatskih šuma od rujna 2006. do prosinca 2007. na zahtjev tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića angažirao Fimi mediju za razne poslove po cijeni većoj od tržišne te da je tako oštetio državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna. U tužiteljstvu tvrde da je Beuk znao kako se preko Fimi medije prikuplja novac za financiranje HDZ-a.


Optužnica protiv Beuka treća je koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv odgovornih osoba iz državnih institucija i tvrtaka koje su na Sanaderov i Barišićev zahtjev poslovale s privatnom marketinškom tvrtkom Fimi medijom i preko nje izvlačile novac za HDZ-ov »crni fond«.


Osim Beuka, za zloporabe položaja i ovlasti i izvlačenje novca radi financiranja tada vladajuće stranke optuženi su i bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar, bivši čelnik Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar te bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.


Osim tih optužnica, još je jednu optužnicu podigao i USKOK, i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, kojega se također tereti da je namještao poslova Fimi mediji kako bi izvukao novac za svoju stranku.


Optužbe koje im se stavljaju na teret »teške« su oko 20 milijuna kuna.


Prije njih u slučaju Fimi medije, najveće korupcijske afere, krajem prosinca prošle godine optuženi su HDZ, Sanader, Barišić, bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, bivši glasnogovornik stranke i vlade Ratko Maček, vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak te dvoje njezinih suradnika Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić.


Suđenje po toj optužnici najavljeno je za 16. travnja, a na optuženičkoj klupi neće biti Anite Lončar-Papeš i Bojana Dimića, koji su priznali krivnju i na temelju nagodbe s USKOK-om osuđeni su na 11 mjeseci zatvora i šest mjeseci zatvora, a državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.


Barišić, Pavošević i Jurak također su priznali krivnju, no nisu se nagodili s USKOK-om, a HDZ kao pravna osoba te Sanader i Maček odbacili su optužbe.


Među novinarima pojavilo se pitanje hoće li se optužnice iz slučaja Fimi medija spajati.


Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da Zakon o kaznenom postupku poznaje mogućnost spajanja i razdvajanja kaznenog postupka.


»U konkretnom slučaju postoji mogućnost da se svi ovi postupci spoje u jedan. Naravno pri tome se uvijek sud, koji o tome odlučuje, mora rukovoditi načelima ekonomičnosti i svrsihodnosti«, kazao je Devčić, objasnivši da se postupci mogu spojiti tek kad optužnice stupe na snagu.


U odnosu na mogućnost nagodbe okrivljenika s tužiteljstvom Devčić je kazao da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice te da se tek nakon toga mogu sklapati nagodbe i sporazumi o kaznenoj odgovornosti i sankciji.


»To je faza koja prvenstveno započinje sjednicom optužnog vijeća«, objasnio je Devčić. (Hina)