Sve za klijenta

Bankarici prijete tri godine zatvora jer je odala Mamiću da mu Uskok »češlja« sumnjive račune

Vanja Vesić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Iako je unaprijed upozorena da je pod kaznenom odgovornošću dužna čuvati kao tajnu zahtjev istražitelja i postupak izvidnih radnji, voditeljica banke se opasno poigrala s pravosuđem i Zdravku Mamiću otkrila dokument istražitelja



ZAGREB  Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv I. P., 41-godišnje službenice banke, okrivljene da je lani tadašnjem izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću odala da mu USKOK »češlja« sumnjive bankovne račune koje ima otvorene u toj banci. Mamiću je pokazala tajni zahtjev USKOK-a koji su joj prethodno uručili istražitelji. Ako optužnica bude potvrđena, prijeti joj do tri godine zatvora zbog povrede tajnosti postupka.


Riječ je o prvoj istrazi protiv braće Mamić i suradnika u Hrvatskom nogometnom savezu pokrenute zbog izvlačenja više od 100 milijuna kuna i utaje poreza na štetu Dinama i Hrvatske. Optužnicom se tereti da je 13. svibnja 2015. kao voditeljica poslovnice banke u Zagrebu, nakon što su joj dostavljeni zahtjevi državnog odvjetništva za podacima iz računa pojedinih osoba i poduzeća, dokument istražitelja dala na uvid Mamiću, iako je unaprijed upozorena da je pod kaznenom odgovornošću dužna čuvati kao tajnu zahtjev istražitelja i postupak izvidnih radnji. No, voditeljica banke opasno se poigrala s pravosuđem i Mamiću otkrila dokument istražitelja. Koji je bio njezin motiv da »minira« istražne radnje, ostalo je nepoznato.


Podsjećamo, USKOK je 3. travnja 2015. pokrenuo istragu protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana, dopredsjednika HNS-a Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara, a sama optužnica podignuta je pred Županijskim sudom u Osijeku zbog činjenice da su neki od zagrebačkih sudaca u prijateljskim i inim vezama s okrivljenicima. Tada se Mamićima stavljalo na teret da su izvukli oko 10 milijuna eura iz Dinama aneksima ugovora o profesionalnom igranju Luke Modrića i Dejana Lovrena. Slučaj je rezultirao uhićenjima šefa Dinama i njegova brata u srpnju prošle godine, a uskoro su uslijedile i nove istrage. U konačnici Mamiće i prijatelje teretilo se za više od 270 milijuna kuna štete na račun Dinama. USKOK je proširio istragu u veljači ove godine i treći put ih osumnjičio za izvlačenje novca iz Dinama. Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu. Uz bivšeg izvršnog predsjednika maksimirskoga kluba drugom i trećom istragom obuhvaćeni su njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović te poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić. Tužiteljstvo ih tereti da su se pod vodstvom Zdravka Mamića organizirali u zločinačko udruženje i preko kompanija u inozemstvu »oprali« novac od transfera Dinamovih igrača.