Napad

Bačena bomba u dvorište USKOK-ovog svjedoka protiv Sanadera

Hina

U dvorište kuće bivšeg šefa Hypo leasing Kroatien Drage Vidakovića (53), koji je kao USKOK-ov svjedok lani u prosincu svjedočio na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, u zagrebačkom naselju Markuševac u noći s petka na subotu bačena je bomba koja nije eksplodirala



ZAGREB U dvorište kuće bivšeg šefa Hypo leasing Kroatien Drage Vidakovića (53), koji je kao USKOK-ov svjedok lani u prosincu svjedočio na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, u zagrebačkom naselju Markuševac u noći s petka na subotu bačena je bomba koja nije eksplodirala.


Ručna bomba M75 pronađena je kraj Vidakovićeva automobila »audi«, u vrijeme kad je on bio u kući u Markuševačkoj cesti na kućnom broju 72. U policiji kažu da je bomba bačena između 23 i 9 sati. Ne zna se zašto nije eksplodirala, a policijski pirotehničari su je na licu mjesta jučer uništili.


U policiji kažu da im bivši dugogodišnji šef Hypo leasing Kroatien Drago Vidaković nije prijavio nikakve prijetnje, a neslužbeno se doznaje kako je policiji izjavio da bacanje bombe ne može povezati sa svojim poslovima.




Za nepoznatom osobom koja je bacila bombu se traga, a istragu je preuzelo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo.


Vidaković je na suđenju Sanaderu lani posvjedočio da je početkom 1995. vidio kako bivši šef austrijske banke Hypo Wolfgang Kulterer Sanaderu na parkiralištu iza zgrade Hypa u Klangenfurtu daje žutu omotnicu. Rekao je da se to dogodilo nakon što je od ljudi iz Hypo banke čuo da se Sanaderu treba isplatiti provizija za kredit odobren Hrvatskoj.


Vidaković se kao svjedok sam javio USKOK-u i to nakon podizanja optužnice protiv Sanadera, čija obrana smatra da se dogovorio s DORH-om kako bi si kupio oprosnicu.


Naime, tjedan dana prije svjedočenja protiv Sanadera protiv Vidakovića i još trojice bovših čelnika Hypo leasing Kroatiena na zagrebačkom Županijskom sudu pokrenuta je istraga zbog sumnje da su oštetili Hypo leasing za oko 20 milijuna kuna. Vidaković je na sudu kazao da se, nakon što je u novinama pročitao za optužnicu protiv Sanadera, odlučio javiti USKOK-u jer je uvjeren da može pomoći u tom predmetu. Istaknuo je da tada nije znao da se i protiv njega vodi nekakav postupak te odbacio nagađanja da svjedočenjem pokušava »kupiti oprosnicu«.