Nekadašnji moćnik nije kriv

Babo i sin oslobođeni: Nije dokazano da je Fikret Abdić protuzakonito došao do vile

Šarlota Brnčić

Pozajmice ipak nisu bile fiktivne – Fikret Abdić i sin Ervin  / Foto V. KARUZA

Pozajmice ipak nisu bile fiktivne – Fikret Abdić i sin Ervin / Foto V. KARUZA

Ovo je sud dobro napravio jer, i da sam uradio ovo djelo, nisam počinio štetu, komentirao je Fikret Abdić oslobađajuću presudu, a zamjenica županijskog državnog odvjetnika najavila je žalbu



RIJEKA Fikret Abdić oslobođen je optužbe da je zlorabio položaj i ovlasti, a njegov sin Ervin oslobođen je optužbe za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Oslobađajuću nepravomoćnu presudu donijelo je vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić, a koje je, kako je rečeno u obrazloženju presude, utvrdilo da veliki dio optužbe nije dokazan, najviše u onom dijelu neplaćanja i tvrdnji da su izvršena fiktivna plaćanja. I sam vještak je u svom iskazu naveo da je Fikret Abdić pozajmljivao veće iznose od onog navedenog u optužnici tvrtki Finab, a tvrtka Finab dalje tvrtki Agrokomerc Rijeka, pa je pitanje i štete koja bi uopće nastupila.


Firma u Beču


– Iz tih razloga nije bilo elemenata za utvrđivanje da bi kazneno djelo bilo počinjeno, naveo je predsjednik vijeća, sudac Cvijetić. Zamjenica Županijskog državnog odvjetnika, Stela Pezić Mišović, očekivano je najavila da će se žaliti na ovakvu presudu.


– Firma u Beču koja je ustvari vlasnik ove firme kćerke kojoj sam ja navodno nanio štetu postala je kao rezultat mog projekta internacionalizacije. Ja sam i osnovao firmu u Beču. Po izlasku iz zatvora objavio sam knjigu i platio učešće u tu firmu za dioničare. Nakon toga je država samu sebe proglasila vlasnikom.




Imam dokaz da sam ja platio, a da sam htio dobivati neki novac, podnio bih tužbu. Ovo je sud dobro napravio jer i da sam uradio ovo djelo, nisam počinio štetu. Ne može se na utemeljitelja primjeniti jedan kriterij, a na zaposlenike drugi kriterij. Posebno me oduševilo kako je vođen ovaj sudski postupak, kako je vještak ispitan, analizirana dokumentacija, a veliku ulogu imao je moj odvjetnik Zoran Vukić, izjavio nam je Fikret Abdić nakon izricanja presude.


Optužnicom se Fikret Abdić, kao vlasnik i direktor Finaba Rijeka i ujedno kao predsjednik Uprave i direktor tvrtke Agrokomerc Rijeka, teretio da je 27. siječnja 2000. godine u nakani pribavljanja za sebe nepripadne materijalne koristi, vile u Voloskom i zemljišta od 850 četvornih metara, nakon što je odobrio i naložio sklapanje fiktivnog ugovora o pozajmici tvrtki Agrokomerc Rijeka, zaključio fiktivni ugovor o zajmu i sporazumu o prijenosu prava vlasništva.


Finab i Agrokomerc


Nadalje, da je u tom ugovoru neistinito bilo navedeno da je kao fizička osoba 31. prosinca 1997. godine pozajmio iznos od 600 tisuća kuna svojoj tvrtki Finab, neovlašteno zastupanoj po njegovom sinu Ervinu.


U ime Finaba je Ervin Abdić taj ugovor potpisao s rokom povratka do 1. lipnja 2000. godine, a novac da je zatim fiktivno pozajmljen Agrokomercu Rijeka. Radi osiguranja tražbine zajmodavatelja, uz suglasnost tvrtke Finab, nekretnine koje su bile u vlasništvu Agrokomerca Rijeka upisane su u zemljišnim knjigama na ime i u vlasništvo Fikreta Abdića čime je postao fiducijarni vlasnik nekretnina oštetivši tvrtku Agrokomerc Rijeka, sada Karlovac, za 1.987.791,70 kuna.