Vatra na »USS Mount Whitneyju«

Amerikanci nisu zatražili očevid: Požar planuo na kabelu na pomoćnom motoru u strojarnici

Orjana Antešić

Očekuje se da će očevid obaviti američke nadležne službe / Foto V. KARUZA

Očekuje se da će očevid obaviti američke nadležne službe / Foto V. KARUZA

Jučer u »Lencu« još nisu znali odgovoriti hoće li i koliko ovaj požar koji se dogodio u pomoćnoj  strojarnici broda produljiti boravak Amerikanaca u Martinšćici radi potrebne sanacije i popravaka



RIJEKA Riječka policija jučer je potvrdila da u požaru što je buknuo preksinoć na američkom zapovjednom brodu USS Mount Whitney što se nalazi na remontu u Brodogradilištu Viktor Lenac nitko nije ozlijeđen. U pomoć vatrogascima zaposlenima u okviru Brodogradilišta kao i američkim vatrogascima koji se nalaze na brodu u sklopu poslova vezanih za remont broda, uskočili su riječki vatrogasci, Javnih vatrogasnih postrojba Centar i Vežica. No, policija nam je potvrdila i da se očevid nakon požara nije obavio jer je tako  zapovjedništvo američkog broda zatražilo, a da je najvjerojatnije plamen kabela na pomoćnom motoru u krmenoj strojarnici proširio požar,  izvjestila je policija. 


Dražen Bevanda, rukovoditelj odjela sigurnosti i okoliša u Viktor Lencu kratko je kazao da je požar nastao u krmenom dijelu broda u pomoćnoj strojarnici te da očekuje da će očevid obaviti američke nadležne službe, kratko je dodao Bevanda. Dojava da se dimi iz broda stigla je oko 21 sat, a u 22 sata je požar pogašen.


Sve u roku


Požar na »USS Mount Whitneyju« dogodio se samo četiri dana prije nego što je ovaj ratni brod, temeljito obnovljen, trebao isploviti iz kvarnerskog brodogradilišta. Jučer nam u »Lencu« još nisu znali odgovoriti hoće li i koliko ovaj požar  koji se dogodio u pomoćnoj  strojarnici broda produžiti boravak Amerikanaca u Martinšćici radi potrebne sanacije i popravaka. 




Zapovjedni brod američke 6. flote u »Lenac« je stigao još sredinom siječnja ove godine na dvadesetak milijuna dolara vrijedne zahvate, prvima iz petogodišnjeg plana kojima Američka ratna mornarica želi produžiti životni vijek ovog ratnog broda za narednih 25 godina.


Osim dokovanja i kompletnog remonta »USS Mount Whitneya«, koji je uključivao i uređenje dijela nastambi i kuhinja, izmjenu čelične strukture oplate i palubnih kućica, na ovom zapovjednom brodu obavila se i preinaka postojećeg sustava elektroenergetskog napajanja, s instalacijom novih generatora, elektroenergetskih ploča i kontrolnih mehanizama opreme. Preuredio se i sistem preljeva goriva, reverzne osmoze, ispiranja crnih i sivih voda, kao i dojave požara… 


Radovi na »USS Mount Whitneyju« tijekom proteklih više od pola godine tekli su glatko i prema predviđenoj dinamici, a u »Lencu« su glavni paket naručenih poslova uspjeli odraditi u točno zadanom roku, čak i par dana prije. 


Prošao testiranja


Brod je na trodnevnoj probnoj vožnji početkom srpnja prošao sva testiranja. 


– Svi uređaji, propulzija, kotlovi i turbine, na kojima je brodogradilište obavljalo o radove popravka tijekom proteklih mjeseci, funkcioniraju besprijekorno i svi radovi su prihvaćeni. Izuzetno je da je brod čak postigao 2 milje veću brzinu u odnosu na svoju uobičajenu plovidbenu brzinu, istaknuo je tom prigodom predsjednik Uprave »Lenca« Robert Škifić. U travnju ove godine »Lenac« je posjetila i visoka američka delegacija, predvođena zapovjednikom njihove 6. flote, admiralom Jamesom Foggom koji je izrazio zadovoljstvo svim viđenim, visokom kvalitetom dotad obavljenih radova, a pohvale su išle i za profesionalni pristup »Lenca«. Odličnu suradnju koju su uspostavili sa projektnim timom brodogradilišta istaknuo je i zapovjednik »USS Mount Whitneyja«, kapetan Mark Colombo.


Amerikanci su odlučili da će u »Lencu« obaviti i određene dodatne radove, što je i razlog da se »USS Mount Whitney« zadržao u kvarnerskom brodogradilištu i tijekom srpnja odnosno  mjesec dana duže od prvotnih planova.