Odnosio zlatninu, novac, Rolexe

Albanac uhićen na granici bit će izručen Italiji

Fiore Vežnaver

Albanski državljanin Gert Balloshiti (34) završio je jučer poslijepodne u ekstradicijskom pritvoru u Rijeci / Snimio Fiore VEŽNAVER

Albanski državljanin Gert Balloshiti (34) završio je jučer poslijepodne u ekstradicijskom pritvoru u Rijeci / Snimio Fiore VEŽNAVER

Predaja državljanina Albanije Gerta Balloshitija (34) traži se kako bi izdržao kaznu zatvora od deset godina, zbog dvaju kaznenih djela »organizirane ili oružane pljačke« iz talijanskog Kaznenog zakona



RIJEKA  Albanski državljanin Gert Balloshiti (34) završio je jučer poslijepodne u ekstradicijskom pritvoru u Rijeci, nakon što je uhićen temeljem europskog uhidbenog naloga. Izručenje Balloshitija – koji, prema vlastitom kazivanju, relativno duže vrijeme živi u Napulju – traži Italija, kako bi izdržao višegodišnju kaznu zatvora zbog organizirane pljačke na sjeveru Italije.


Balloshiti je, prema neslužbenim informacijama, u nedjelju uhićen na jednom graničnom prijelazu u Primorsko-goranskoj županiji, na ulasku u Hrvatsku. Njegovo uhićenje dogodilo se temeljem europskog uhidbenog naloga kojeg je prije dva i pol mjeseca, sredinom svibnja ove godine, izdao sud u Torinu.


Predaja Albanca traži se kako bi izdržao kaznu zatvora od deset godina, zbog dvaju kaznenih djela »organizirane ili oružane pljačke« iz talijanskog Kaznenog zakona.


Provale u kuće




Talijanske vlasti preciziraju da su se inkriminirani slučajevi dogodili u noći na 27. listopada prošle godine u gradiću Piobesi d’Alba kod Cunea u regiji Piemonte na sjeveru Italije.


Mladi Albanac se tereti da je s kompanjonima izveo dvije provale u kuće. Vlasnici kuća prijavili su da su im ukradeni skupocjeni satovi marke »Rolex«, zlatnina, srebrnina, novac i automobili, pored drugih predmeta. Nakon uhićenja na graničnom prijelazu u riječkoj regiji Balloshiti je predveden u policijsku postaju, a nakon toga u riječko Županijsko državno odvjetništvo.


Albanac je pred tužiteljima ustvrdio kako nema pojma o inkriminacijama za koje ga tereti talijansko pravosuđe, ali je dao pristanak na predaju Italiji. Balloshiti je ispričao da u Italiji živi dvije-tri godine, a sadašnja adresa mu je u Napulju. Objasnio je da ima vizu za boravak u Italiji, da se svaka dva-tri mjeseca vraća u Albaniju, gdje mu je ostala obitelj, pa se vraća raditi u Italiji.


Dosad nije imao problema, a, ustalom, prije tri dana zaustavila ga je i kontrolirala talijanska policija, i tada mu nije spominjano da je tražena osoba, naglasio je u svom iskazu Albanac.


Zaustavila ga policija


U sklopu propisane procedure u ovakvim situacijama Balloshiti je jučer poslijepodne u konačnici predveden pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci, na ročište za odlučivanje o istražnom zatvoru, kojem je, uz njegovog odvjetnika, prisustvovao i prevoditelj za albanski jezik.


Sudac Vlado Bosner ocijenio je prijedlog tužiteljstva za ekstradicijskim pritvorom osnovanim. Zaključeno je da se istražni zatvor radi predaje ne može ostvariti blažom mjerom, jer je riječ o čovjeku koji ni na koji način nije vezan za Hrvatsku, ni obiteljski, ni poslovno, ni boravištem, pa postoji opasnost da bi mogao pobjeći i izbjeći predaju Italiji.