Policija traži lopove

Alarmni sustav bio isključen: Lopovi u školu u Kastvu ušli kroz prozor, uređaje bacili u grmlje, a alat odnijeli

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ravnateljica Sandra Krpan školske tehničke uređaje pronašla je gotovo neoštećene u obližnjem grmlju pa je za kastavsku školu šteta samo razbijeno staklo, dok je alat koji je ukraden građevinskoj tvrtki iz Zagreba  ukupno vrijedan dvadesetak tisuća kuna



KASTAV  Policija traga za lopovima koji su proteklog vikenda provalili u osnovnu školu »Milan Brozović« u Kastvu, koja se renovira, te ukrali građevinski alat, vrijedan dvadesetak tisuća kuna. Šteta koju su provalnici pričinili samoj školi je nevelika: svi tehnički uređaji – mala glazbena linija sa zvučnicima, projektor i dva monitora – pronađeni su praktički neoštećeni u grmlju u blizini škole.


Šteta je tek u razbijenom prozorskom staklu kojeg treba zamijeniti i nekoliko nestalih predmeta vrlo male vrijednosti. Promatrano u novcu, najveći dio štete pričinjen  je zagrebačkoj tvrtki Prosperitas-gradnja, kooperantskoj firmi koja izvodi radove na školi. Nestao im je vrijedan električni alat: po dvije »štemerice«, brusilice, bušilice i motorne pile.


– U konačnici, zgrada škole je i jako dobro prošla. Lopovi su, da su htjeli, mogli pričiniti  veliku štetu. No, ništa nije porazbacano, ni jedan papir nije bio na podu nakon njihovog upada, ništa pošarano. Policija je obavila detaljan očevid, ozbiljno pristupila slučaju i nadam se da će pronaći počinitelj, kaže ravnateljica škole Sandra Krpan, koja je i sama odigrala važnu ulogu u rasvjetljavanju nekih okolnosti slučaja, jer je upravo ona pronašla, odbačene u grmlju, tehničke uređaje koji pripadaju školi. 




Prema dosadašnjoj rekonstrukciji slučaja, provalnici su  noću upali u školu obivši prozor WC-a u prizemlju, što se nalazi na oko metar i pol od tla, s istočne strane zgrade. Lopovi su nakon toga iz knjižnice uzeli glazbenu liniju i dva monitora, a iz ureda pedagoga projektor. Mnogo vredniji je bio alat kojeg su uzeli iz učionice što se nalazi u prizemlju  odmah uz prostor ulaznih vratiju.


U toj učionici radnici zagrebačke tvrtke drže odjeću, dio materijala i svakojaki alat koji im je potreban u radovima na školi. Indikativno je da su provalnici »ostali« u prizemlju, nisu se penjali u prostore iznad.


Upućeni u slučaj navode da je rasvjetljavanje slučaja pokazalo da su nakon toga lopovi s »plijenom« otišli do obližnjeg napuštenog prostora, građevina što su svojedobno bili svinjci, udaljenih desetak metara od zgrade škole, u šumarku. Iz škole su ponijeli i malu baksu sokova i kikiriki, sve su to tek manjim dijelom konzumirali, a tehničke uređaje škole odbacili u grmlje.


Teško je reći je li se druga epizoda ovog slučaja dogodila prije ili poslije, no u dvorištu sa sjeveroistočne strane škole provalnička grupa je nabacala nešto drvene građe i stiropora koje su  zapalili, vjerojatno gorivom iz kanistra, što je tamo i pronađen. Kanistar s gorivom zacijelo su uzeli iz spremišta građevinskih radnika. No, radilo se o maloj vatri, štete zapravo i nema.


Zanimljivo je i da je nedaleko tog mjesta, na travi kod nekadašnjih svinjaca, nađen vatrogasni aparat kojeg su lopovi iznijeli iz škole.


Za provalu se saznalo nakon što je o njoj u nedjelju ujutro alarmirao šef gradilišta. Nazvao je domara, a onda ravnateljicu škole i policiju.


Ravnateljica Sandra Krpan naglašava dobru stranu slučaja da provalnici, ma tko to bio, nisu uništavali po školi, nisu razbijali tehničke uređaje, nisu zapravo napravili nikakvu štetu. Objašnjava da škola ima protuprovalni alarmni i video sustav, povezan sa zaštitarskom tvrtkom, ali da, nažalost, on nije bio uključen. Stjecajem okolnosti, dogodilo se i da u noći nakon blagdana nije bilo radnika u školi. Jesu li to lopovi znali, može se samo spekulirati. Škola je opremljena i video sustavom kamera, ali treba tek vidjeti koliko će one pomoći u raskrinkavanju provalnika.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…