Na Risnjaku i Cresu

Aktivan dan za članove riječke Stanice HGSS-a: Tri spasilačke akcije u samo sedam sati

Fiore Vežnaver

Foto HGSS

Foto HGSS



RIJEKA Tri spasilačke akcije u samo sedam sati imali su članovi riječke Stanice HGSS-a, od kojih jednu na Risnjaku, a dvije na otoku Cresu.


Aktivan dan za riječke spašavatelje počeo je u četvrtak dojavom u 9 sati od susjedne stanice Delnice o ozlijeđenoj planinarki koja se nalazi u domu na Risnjaku. Ozlijedila je skočni zglob desne noge, nije se mogla samostalno kretati, a silaz je strm i zahtjevan. Na teren je izašlo ukupno 12 pripadnika stanica Rijeka i Delnice. Stradalnica je imobilizirana, a onda brdskom nosiljkom prebačena do vozila kojim je zatim odvezena do sušačke bolnice.


Dok su spašavatelji još na Risnjaku pripremali unesrećenu za prebacivanje do vozila, nešto prije 11 sati preko Centra 112 stigla je dojava o još jednoj unesrećenoj s ozljedom noge na otoku Cresu, podno mjesta Lubenice. Troje članova HGSS-a krenulo je prema mjestu događaja, te zateklo unesrećenu i njenog partnera, inače medicinske tehničare. Stradalnici je već imobilizirana noga, pa su je spašavatelji preuzeli i brdskom nosiljkom prenijeli do njihovog vozila.




Posljednja dojava, pristigla nešto prije 15 sati, govorila je o izgubljenom biciklistu na otoku Cresu iznad sela Vidovići. Strani državljanin pokušao se biciklom iz sela Grmov probiti do sela Vidovići neoznačenim putem, ali je nakon nekoliko kilometara put postao neprohodan, pa je ostavio bicikl i krenuo dalje pješke. Kada više nije znao gdje se nalazi, pozvao je pomoć. Poslao je svoje koordinate, brzo su došli spašavatelji, ali ga nisu zatekli. Nije poslušao upute spašavatelja, nego je nastavio dalje, a mobitel izgubljenoga u međuvremenu se ispraznio. Srećom, članovi HGSS-a su slučajno naletjeli na izgubljenog i dopratili ga do sela Vidovići pa vozilom do mjesta gdje je trenutno smješten.