Istraga se nastavlja

Akcija „Krempita“: Ugostitelji iz Rijeke i s Krka osumnjičeni za utaju poreza, otkriveno kako su to radili

Portal Novilist.hr

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U sklopu dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljeno je dvanaest pretraga ugostiteljskih objekata, stanova, poslovnih prostora i vozila osumnjičenih



Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci i nadležnim uredom Porezne uprave provode akciju kodnog imena „Krempita“. Završena je prva faza akcije u sklopu koje je provedeno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana u dobi od 23 do 44 godine zbog počinjenja kaznenih djela utaja poreza ili carineračunalno krivotvorenje i zlouporaba naprava.


Šestorica osumnjičenih hrvatskih državljana ova kaznena djela su počinili u svojstvu odgovornih osoba ugostiteljskih objekata s područja Rijeke i otoka Krka, u razdoblju od siječnja 2017. do svibnja 2018. godine. Sumnja se da su radi izbjegavanja plaćanja poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa brisali stavke te tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirali i prosljeđivali nadležnom tijelu. Uz spomenutu šestoricu osumnjičen je i 41-godišnji hrvatski državljanin koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju koje su ostali koristili.


U sklopu dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljeno je dvanaest pretraga ugostiteljskih objekata, stanova, poslovnih prostora i vozila osumnjičenih na području Rijeke i otoka Krka. Oduzeto je više od sto raznih digitalnih predmeta (računala/fiskalnih kasa, mobitela, prijenosnih računala i drugo),  razna dokumentacija (računi i druga poslovna dokumentacija), kao i više tisuća kuna te aparat za igre na sreću. Dosad su obavljene 33 pretrage oduzetih digitalnih predmeta.




Počinjenjem kaznenih djela  utaje poreza ili carina Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 1.407.470 kuna.   


Zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carineračunalno krivotvorenje i zlouporaba naprava mjerodavnom državnom odvjetništvu prijavljena su spomenuta sedmorica hrvatskih državljana.


Isto tako, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela za kazneno djelo utaja poreza ili carine prijavljene su i tri tvrtke sa sjedištem u Rijeci i na otoku Krku.


Vezano uz navedeni aparat za igre na sreću, mjerodavnom državnom odvjetništvu ranije su prijavljeni hrvatski državljani u dobi od 39 i 37 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela nedozvoljena igra na sreću i dogovor za počinjenje kaznenih djela.


Kriminalističko istraživanje se nastavlja.