Veliki proces

Afera “pokvareni policajac”: Potvrdu optužnice za drogu odgodili pregovori Uskoka i optuženih

Fiore Vežnaver

Istarski policajac Amir Jusufović na privođenju u veljači 2014. / Foto D. Škomrlj

Istarski policajac Amir Jusufović na privođenju u veljači 2014. / Foto D. Škomrlj

Odgođeno je potvrđivanje optužnice u kojoj se prvooptuženi Andrej Butković tereti da je bio mozak narkopiramide, a  istarski policajac Amir Jusufović za 130 tisuća eura mita od dilera



RIJEKA  Jedan od 25 optuženih – koji se terete da su bili dio istarsko-riječke zločinačke hobotnice, da su se udružili radi trgovine drogom, a dio se optužuje i za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti – nagodio se s Uskokom. Radi se o četrnaestooptuženom Edvardu Rovisu (43) iz Pule koji je sklopio sporazum s Uskokom i prihvatio kaznu od deset mjeseci zatvora. Na temelju te nagodbe vijeće riječkog Županijskog suda donijelo je jučer presudu Rovisu.


Ovaj Puljanin je, u biti, sporedna figura na listi optuženih, među kojima su   i četvorica koja se terete da su kao pulski policajci  upleteni u trgovinu opijatima, primanje mita i prodavanje dilerima informacija kojima će izbjeći uhićenja.


Jučer je u riječkom Županijskom sudu održana sjednica optužnog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o utemeljenosti optužnice, odlučivati o tome potvrđuje li se optužni akt Uskoka ili ne, no ročište je odgođeno jer se ispostavilo da su u tijeku dogovori još nekoliko optuženika koji bi mogli rezultirati nagodbom s tužiteljstvom. Sljedeće ročište, sjednica optužnog vijeća, zakazana je za sredinu travnja.


Zločinačko udruženje




Četvorica suspendiranih policajaca, koji se terete da su kao službenici Policijske uprave istarske, od kojih su prva trojica tada bili iz odjela za borbu protiv droge, počinili kaznena djela, su 45-godišnji Amir Jusufović, nastanjen u Medulinu, 44-godišnji Sebastian Ivančić, 34-godišnji Krešimir Ćorluka i 52-godišnji Željko Radolović, svi nastanjeni u Puli.


Uskok smatra da je od policajaca najviše ogrezao u kriminal Amir Jusufović, zvani Đuzi, kojeg se tereti da je organizirao zločinačko udruženje u okviru kojeg je i sam posredovao u kupoprodaji droge. Jusufović je optužen i da je  od dvojice pripadnika narkomiljea primio  najmanje 130 tisuća eura mita. Glavni lik afere »pokvareni policajac« tereti se da se dogovorio s jednim poznatim istarskim dilerom da će mu omogućiti prodaju heroina u Istri i da će ga, za dobru novčanu nagradu, pravodobno obavještavati i dostavljati mu službene podatke o postupanju policije i pravosuđa protiv njega. Uskok tvrdi da je Jusufović po toj osnovi mjesečno primao od 1.500 do 5.000 eura, pa da je tako primio najmanje 100 tisuća eura.Prva od točaka optužnice vezana za Jusufovića tereti ga da je i s prvooptuženim 39-godišnjim Andrejom Butkovićem, Puljaninom s adresom u Rojnićima kod Barbana – koji je, po optužbi, bio »mozak« prve narkopiramide – dogovorio  da će mu omogućiti prodaju heroina uz »informacijsku podršku« o postupanju policije i pravosuđa. Za to je za uzvrat od Butkovića primio 10 do 15 tisuća eura. Posebno zanimljiv događaj je iz ožujka 2010. godine, nakon što je Jusufović kroz policijsko istraživanje saznao da jedan diler ima veće količine droge.

Obimna optužnica


Uskok tvrdi da je zajedno s drugim dilerom, Butkovićem, noću otišao na  mjesta gdje je navodno skrivena droga, pa je u jednom suhozidu pronađen ruksak s kokainom. Policajac je zatim žlicom iz paketa zagrabio devedesetak grama kokaina pa ga predao Butkoviću. Potom su otišli do drugog skrovišta u Manjadvorcima, gdje su bila skrivena četiri paketa po kilogram heroina. Prema navodima optužnice, Jusufović je tražio od  Butkovića da mu za ta četiri paketa droge preda 20 tisuća eura, a novac je dobio za mjesec dana.


Optužnica je, inače, vrlo obimna, ima čak oko 160 stranica, a na temelju nje trebala bi se procesuirati afera što spada u »top 10« narkoslučajeva što su se ikad  procesuirali  u Rijeci. Iako su  najintrigantnije inkriminacije vezane za Amira Jusufovića, prvi na listi optuženih je Andrej Butković koji se tereti da je organizirao zločinačko udruženje, da je 2012. i 2013. godine u Puli, Rijeci, Zadru i drugim hrvatskim gradovima povezao u zajedničko djelovanje 27-godišnju Katarinu Gonev, 34-godišnjeg Alena Mihovilovića i 30-godišnjeg Osmana Ibrahimovića iz Pule, radi nabave i prodaje  većih količina heroina, kokaina i marihuane na području Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske županije. Nakon toga je još niz ljudi angažiran u mreži preprodavatelja. Među optuženima je i 46-godišnji Elvis Kujek iz Pule, kojem se stavlja na teret da je nabavio znatniju količinu heroina, pa organizirao mrežu preprodavatelja. Među 25 optuženih ima i više Riječana, ali su hijerarhijski kao dileri bili na nižim pozicijama u narkopiramidi.