Korupcijski skandal

Afera peka: Ivan Gotovac i Svjetlan Stanić i na četvrtom suđenju ponovili da nisu krivi

Hina

Svjetlan Stanić i Ivan Gotovac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Svjetlan Stanić i Ivan Gotovac / Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u petak su na zagrebačkom Županijskom sudu, na početku četvrtog po redu suđenja u tzv. »aferi peka«, ponovno ustvrdili da nisu krivi za korupciju u slučaju u kojem se pravomoćni sudski epilog očekuje već gotovo deset godina



ZAGREB Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić u petak su na zagrebačkom Županijskom sudu, na početku četvrtog po redu suđenja u tzv. »aferi peka«, ponovno ustvrdili da nisu krivi za korupciju u slučaju u kojem se pravomoćni sudski epilog očekuje već gotovo deset godina.


Od 2007. kada je pokrenuta istraga zbog korupcije u HFP-u Stanić je bio u bijegu, a potom s Gotovcem u pritovru, jednom su nepravomoćno osuđeni i dva puta oslobođeni, a sve je presude ukinuo Vrhovni sud.


U petak su četvrti put sjeli na optuženičku klupu i ponovno porekli nedjelo zbog kojega su posljednji put nepravomoćno oslobođeni u prosincu 2015.




No, tužiteljstvo ustraje na optužbi da je Gotovac Staniću davao informacije kako bi mu omogućio da mimo tržišne utakmice i pod što povoljnijim uvjetima stekne dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela »Bellevue« u vlasništvu HFP-a. Stanić mu je za uzvrat navodno ponudio novac za trgovanje na burzi, a obećao mu je i zaposlenje nakon odlaska s dužnosti u Fondu. Tužiteljstvo je tvrdilo i da je Stanić kao mito Gotovcu poklonio peku, ljetovanje na svojoj jahti i putovanje u Monte Carlo.


U posljednjoj ukinutoj presudi stajalo je da im nisu dokazana »bitna obilježja kaznenog djela« te da se u Gotovčevu slučaju eventualno može govoriti o Gotovčevom nemoralnom i neprofesionalnom ponašanju.


Gotovac je u lipnju 2007. bio uhićen s još nekoliko bivših čelnika HFP-a u antikorupcijskoj akciji »maestro«. U pritvoru je proveo 17 mjeseci, a pušten je u listopadu 2008. nakon odluke Vrhovnog suda. Stanić je tijekom istrage bio u bijegu, a predao se desetak dana prije početka prvog suđenja krajem listopada 2008. Sud mu je tada ukinuo pritvor uz jamčevinu od dva milijuna kuna.