Suđenje Nadanu Vidoševiću

Afera Remorker: Igor Premilovac detaljno opisivao izvlačenje novca iz HGK

Hina

Igor Premilovac / NL arhiva

Igor Premilovac / NL arhiva

Igor Premilovac nije spomenuo prvooptuženog dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, ali je ustvrdio da je preko Davora Komeričkog kojemu je predavao 'oprani' novac upoznao Vidoševićevu najbližu suradnicu Zdenku Peternel koja se također našla na optuženičkoj klupi



ZAGREB U višesatnom iskazu u kojem je detaljno objasnio model izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) jedan od ključnih svjedoka, Igor Premilovac, nije spomenuo prvooptuženog dugogodišnjeg čelnika Komore Nadana Vidoševića, ali je ustvrdio da je preko Davora Komeričkog kojemu je predavao ‘oprani’ novac upoznao Vidoševićevu najbližu suradnicu Zdenku Peternel koja se također našla na optuženičkoj klupi u ovom kraku afere »Remorker«.


Premilovac je ispričao kako je jednom prilikom, na nekoj promociji, pitao Peternel što se radi s ‘tolikim parama’. »Ona mi je rekla da se s novcem uvijek mogu napraviti lijepe stvari. U tom je kontekstu spomenula i ‘šefa’, ali ne znam na koga je mislila«, kazao je Premilovac.


Čovjek koji će »fakturirati nama«


Dodao je i da je Zdenki Peternel bio predstavljen kao čovjek koji će »fakturirati nama« i koji je zadužen za pet trgovačkih društava. Svoje višesatno svjedočenje potkrijepio je i bilježnicom u kojoj su navedene sve transakcije koje je obavljao preko svoje inozemne tvrtke Remorker i poduzeća koja su osnivali njegovi ‘pouzdanici’.




»Komerički me prije dosta vremena pitao jesam li spreman pisati račune i ugovore za HGK i donositi ‘cash’ nakon isplate. Rekao sam ‘rado’, a on mi je davao upute kako ću to raditi, govorio mi je o kojim se događajima radi, akcijama ili putovanjima. Govorio mi je iznose i druge parametre temeljem kojih sam sastavljao ugovore i slao iz u HGK«, ispričao je Premilovac koji je prvi svjedok u ovom slučaju.


Kazao je i da je raspolagao sa svim dokumentima, računima i karticama povezanih tvrtki čiji bi direktori, uglavnom njegovi poznanici, zauzvrat dobivali »sitnu naknadu«.


Kada bi HGK uplatila novac na neku od tvrtki pod njegovom kontrolom Premilovac bi s bankom dogovarao pretvaranje iznosa u eure i novac prebacio na austrijski račun Remorker Internationala, tvrtke registrirane u Pragu. Potom bi odlazio u Leibniz, podigao gotovinu i novac umanjen za svoju proviziju od 10 posto predavao Komeričkom, koji je u istrazi posvjedočio da je novac davao Zdenki Peternel.


Komerički novac nikada nije brojao


Premilovac je kazao da je novac uglavnom predavao Komeričkom na parkiralištu svoje zgrade. Komerički bi vrećicu stavio u automobil, zahvatio se i otišao, a novac navodno nikada nije brojao.


S Peternel je, kazao je, počeo intenzivnije komunicirati kada je došlo do kontrole porezne uprave u Komori. »I moje tvrtke su bile pod nadzorom porezne uprave zbog neuobičajenog velikog novčanog prometa na koji smo plaćali PDV. Peternel, Komerički i ja smo morali složiti dokumentaciju za ono što je fakturirano, oni su mi davali upute za izradu te dokumentacije, a konačno Komerički mi je donio neku dokumentaciju iz HGK da bi dokumentacija tvrtki koje sam ja kontrolirao izgledala ozbiljnije«, kazao je svjedok.


Dodao je i da je on smislio model kojim su izvlačili novac iz HGK jer se to na takav način, ‘bez hrpe papira’ moglo raditi jedino u Hrvatskoj.


Premilovac je jedan od četvero nekadašnjih Vidoševićevih suoptuženika koji je priznao optužbe za izvlačenje novca pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen i prije formalnog početka suđenja. Uz godinu dana zatvora Premilovac je osuđen i na povrat tzv. imovinske koristi od 2,9 milijuna kuna.


Drugi krak Remorkera završio do HAC-a i Kalmete


U opsežnim iskazima koje je tijekom istrage davao u tužiteljstvu Premilovac je detaljno pojasnio put novca i otkrio sve što je istražiteljima bilo potrebno da slože širi mozaik o izvlačenju milijuna iz Gospodarske komore, ali i Hrvatskih autocesta (HAC) na koje se proširio drugi krak »slučaja Remorker«, a u kojemu je u konačnici optužen i bivši ministar Božidar Kalmeta. Premilovac je pred istražiteljima priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.


Vidošević koji od početka odbacuje optužbe za izvlačenje novca u slučaju Remorker kazao je nakon prvog dana suđenja krajem siječnja kako će mu najjednostavnije biti dokazati porijeklo imovine za koju Uskok tvrdi da je za čak 39 milijuna kuna u nesrazmjeru s njegovim primanjima.


Na primjedbu da su dvojica ključnih sudionika lanca izvlačenja novca iz Komore, Premilovac i Komerički, sporazumno osuđeni nakon priznanja Vidošević je kazao da je riječ o ljudima koji su i ranije kažnjavani zbog sličnih nedjela te da »nema govora ni o kakvoj krivnji« njega ni njegovih suradnika iz HGK.


Uz Vidoševića i Peternel na optuženičkoj klupi su ostali i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.


Premilovac svoj iskaz nastavlja i u četvrtak kada bi, nakon Uskokovih, trebao odgovarati i na pitanja obrane i sudskog vijeća.