Varanje na fiskalizaciji

AKCIJA ‘KREMPITA’ Prijavljeno još deset ugostitelja s Krka. Utajili su 3 i pol milijuna poreza

Hina

Tijekom druge faze ove akcije kriminalističko istraživanje je provedeno nad devetoricom hrvatskih državljana u dobi od 38 do 69 godina koji su spomenuta kaznena djela od siječnja 2014. do prosinca 2017. počinili kao odgovorne osobe u ugostiteljskim objektima s krčkoga područja



Nakon što je lani zbog utaje poreza u ugostiteljskim objektima u Rijeci i na Krku u prvoj fazi akcije kodnog imena »Krempita« prijavila sedam osoba, primorsko-goranska policija u utorak je objavila da je da je u drugoj fazi te akcije za iste gospodarske zlouporabe osumnjičila deset osoba, koje tereti da su državni proračun oštetile za najmanje 3,5 milijuna kuna.


Policija je osumnjičene kazneno prijavila za utaju poreza ili carine, računalno krivotvorenje i zlouporabu naprava u ugostiteljskim objektima na otoku Krku, a uz njih su za utaju poreza prijavljene i dvije tvrtke sa sjedištem na Krku.


Tijekom druge faze ove akcije kriminalističko istraživanje je provedeno nad devetoricom hrvatskih državljana u dobi od 38 do 69 godina koji su spomenuta kaznena djela od siječnja 2014. do prosinca 2017. počinili kao odgovorne osobe u ugostiteljskim objektima s krčkoga područja.




Kako bi izbjegli plaćanje poreznih obveza oni su, tvrde u policiji, s već izdanih i naplaćenih računa brisali stavke te tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirali i prosljeđivali nadležnom tijelu.


Uz njih devetoricu osumnjičen i 42-godišnjak koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju koje su ostali koristili.


Iz policije najavljuju kako nastavljaju ovo kriminalističko istraživanje.


Inače, policija je u kolovozu prošle godine u prvoj fazi akcije »Krempita« kazneno prijavila sedmoricu muškaraca zbog utaje poreza ili carine te računalnog krivotvorenja i zloporabe naprava, čime su državni proračun oštetili za najmanje 1,4 milijuna kuna.


Prema podacima iz policije, dvojica od desetorice kazneno prijavljenih nakon druge faze akcije »Krempita« su za druga kaznena djela već prijavljeni nakon prve faze te akcije, pa je do sada u toj akciji kazneno prijavljeno ukupno 15 osoba.