Zanimljivi svjedoci

AFERA SMS Franjo Varga i Blaž Curić pred sutkinju izlaze 26. ožujka

Hina

Foto D. Javorović / PIXSELL

Foto D. Javorović / PIXSELL



Optuženi u aferi SMS Franjo Varga i Blaž Curić pred sutkinju osječkog Županijskog suda izlaze 26. ožujka, piše u utorak Večernji list, navodeći da će među svjedocima na tom suđenju biti ispitani i nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić te bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Kramarko.


Obrana je »ispucala« sve adute, spisi su se vratili s Vrhovnog na osječki sud i zakazan je početak suđenja bivšem MUP-ovu informatičaru Franji Vargi i Blažu Curiću, kumu HDZ-ova Milijana Brkića, optuženima u glasovitoj »aferi SMS«. Pred sutkinju Vlastu Šimenić Kovač stat će 26. ožujka. Pripremnog ročišta, zbog zakonskih izmjena, neće biti, navodi dnevnik.


A pripremno je ročište već bilo zakazano za 11. lipnja lani, no odgođeno je jer je istoga jutra odvjetniku Mariju Poljaku pozlilo dok je sjedio u kafiću preko puta suda sa svojim branjenikom Franjom Vargom pa umjesto da se prošeće nekoliko koraka do suda, hitna pomoć odvjetnika je, tako, odvezla u osječku bolnicu.




Vargu se tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu prepisku »u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja« na suđenju Zdravku Mamiću, kao i u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije.


Kreirao je, tako, neistinitu SMS prepisku kojom se htjelo javnost uvjeriti da je bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan pokušavao utjecati na osječke suce da osude Mamića.


Krivotvorio je, vjeruju tužitelji, i prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić te između Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru. Blaž Curić mu je, tereti ga se, nabavljao telefonske brojeve nužne za te »poslove« pa tako i premijerov i ministričin, donosi Večernji list.