Presuda

AFERA LANČIĆ Gašperov i Kuprešanin oslobođeni krivnje: ‘Nisu uzeli mito od vlasnica zlatarnica’

Fiore Vežnaver

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Marko Gašperov (44) i Bojan Kuprešanin (42) prvu oslobađajuću presudu čuli su nakon što je Vrhovni sud poništio dvije osuđujuće presude riječkog suda. Čitav slučaj pada u zastaru krajem mjeseca, tako da je ova presuda i konac »Afere lančić«



RIJEKA Marko Gašperov (44) i Bojan Kuprešanin (42), dvojica suspendiranih inspektora Državnog inspektorata u »aferi lančić«, oslobođeni su jučer optužbe za primanje mita, inkriminacije da su od dviju vlasnica riječkih zlatarnica, kod kojih su ranije obavili inspekcijski nadzor, kao dar primili po lančić s privjeskom.


Treći je ovo put da se dvojici sudilo za isti slučaj, nakon što je ranije dvije presude riječkog suda Vrhovni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje. Za Gašperova i Kuprešanina jučerašnja je presuda prva oslobađajuća, poslije dviju osuđujućih kojima ih je riječki Županijski sud sankcionirao radom za opće dobro.


Ključno pitanje na koje se tražio odgovor i na trećem procesu bilo je da li su Gašperov i Kuprešanin darove (koje su primili preko svoje kolegice Biserke Gregorović, s kojom su radili u istom inspektoratu), dobili znajući da su ti darovi od dviju zlatarki, i to za obavljene nadzore koje su, kao inspektori, ranije obavili.





U obrazloženju presude napomenuto je jučer i da je Biserka Gregorović u tajno snimljenom telefonskom razgovoru sa zlatarkom iz radnje »Vivi« navela da je sama ranije poklonila Kuprešaninu narukvicu s bubamarom za djetetovo rođenje.


Taj detalj su posebno apostrofirali suci Vrhovnog suda kada su ukinuli i drugu presudu riječkog suda, jer ukazuje da se i na inkriminirani lančić stavljen na radni stol inspektora može gledati kroz praksu međusobnog prigodnog darivanja među zaposlenicima inspektorata.



Nemoguća misija


– Ovaj sud smatra da to nije nedvojbeno dokazano, naglasila je jučer u obrazloženju presude sutkinja Jesenka Kovačić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda.


Presuda nije pravomoćna, USKOK na nju ima pravo žalbe, no presuda je donesena u takvim okolnostima da ona u praksi gotovo sigurno znači i definitivno eskulpiranje za dvojicu koji su sjedili na optuženičkoj klupi.


Naime, činjenica je da je apsolutna zastara već naveliko pokucala na vrata ovog sudskog procesa. Zastara kaznenog progona za kaznena djela za koja se terete Gašperov i Kuprešanin nastupa najkasnije posljednjeg dana travnja, dakle za 18 dana, jer je od inkriminacija prošlo osam godina. I da se hipotetski dogodi situacija da se danas u pismenom obliku presuda uputi na adrese stranaka u postupku, jednostavno više nema vremena da presuda postane pravomoćna, ma kakva ona bila.


Stranke, a u ovom slučaju bi potez bio na USKOK-u, imaju pravo podnijeti žalbu na prvostupanjsku presudu u roku od 15 dana, što znači da će već samo u tom razdoblju »iscuriti« gotovo svo vrijeme. Tijekom ostala tri dana bi, dakle, spis sa žalbom trebalo uputiti Vrhovnom sudu, na njemu sazvati novu sjednicu i nanovo razmotriti žalbu, što je apsolutno nemoguća misija, jer je riječ o proceduri što inače traje mjesecima, a katkada i godinama.



– Zadovoljni smo presudom, mada je ona zakašnjela. Ovakvu, oslobađajuću presudu, očekivali smo još u prvom sudskom postupku, a posebno nakon prve odluke Vrhovnog suda kojom je ukinuta prva osuđujuća presuda riječkog suda, konstatirali su nakon objave presude branitelji dvojice optuženih, riječki odvjetnici Saša Jelušić i Slavko Milardović.


Gašperov i Kuprešanin su se suzdržali od izjava za novine, ali je u njihovim prvim kontaktima s odvjetnicima nakon objave presude bilo jasno kako su vrlo zadovoljni ovakvim ishodom.



Plaćeno sto kuna


Obrazlažući najnoviju presudu, sutkinja Jesenka Kovačić podsjetila je jučer da je Marko Gašperov 4. travnja 2011. godine obavio inspekcijski nadzor u obrtu »Zlatarnica i gift shop Vera« u središtu Rijeke, a vlasnicu zlatarnice je Biserka Gregorović dan ranije obavijestila da joj stiže nadzor. Inspekcija je prošla u redu, nedostajala je samo jedna carinska deklaracija koju je zlatarka dostavila u zakonskom roku.


Gašperov je na sudu objašnjavao da je poklon (vrijedan 150 kuna) našao na svom radnom stolu (kao i Kuprešanin, op. n.), da nije imao nikakvih saznanja ni primisli da mu je lančić poklonila vlasnica zlatarnice, branio se kako je mislio da je to poklon od Biserke Gregorović, kojoj je inače znao činiti razne usluge.



Gašperov i Kuprešanin bili su među šestero okrivljenika u »aferi lančić« o kojoj je u proljeće 2017. godine prvi put u povodu žalbe na presudu arbitrirao Vrhovni sud. Tada je za četvero optuženika potvrđena prva presuda riječkog Županijskog suda iz prosinca 2013. godine, dok je ukinut dio presude u odnosu na njih dvojicu.


Među ostalima, potvrđena je presuda bivšoj ravnateljici Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željki Marković (67), kazna od godinu i pol dana zatvora za dva slučaja primanja mita.


Vrhovni sud je odredio da godinu dana zatvora mora odslužiti Biserka Gregorović (66), umirovljena inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita. Rad za opće dobro (odslužiti 50 radnih dana), kazna je koja je potvrđena nekadašnjoj voditeljici pisarnice Državnog inspektorata Neviji Miščak (61) i akademskom slikaru Klasu Grdiću (56). Miščak je pravomoćno osuđena za zlouporabu položaja i ovlasti, a Grdić za davanje mita.



Postoji telefonski razgovor između Biserke Gregorović i vlasnice te zlatarnice, tajno snimljen četiri dana nakon nadzora, u kojem Gregorović govori zlatarki (koja se nekako htjela zahvaliti inspektoru) što bi mogla napraviti, da inspektor ima djevojku kojoj bi mogla nešto pokloniti, a zlatarka predlaže u kojem bi to moglo biti obliku. Zlatarka je na posljednjem svjedočenju na sudu rekla da joj je Gregorović, koja joj je prijateljica, za lančić dala 100 kuna, koliko je bila i nabavna cijena.


Ništa nije tražio


Za Bojana Kuprešanina je sutkinja Kovačić podsjetila da je obavio inspekcijski nadzor u zlatarnici »Vivi« 5. travnja 2011. godine, a zlatarku je unaprijed Biserka Gregorović obavijestila da joj stiže nadzor i upravo ovaj inspektor. Utvrđene su dvije manje nepravilnosti, odnosno nedostaci, koji su otklonjeni. Kasnije je Kuprešanin zatekao zlatni lančić s privjeskom, vrijedan 1.200 kuna, na svom radnom stolu, nakit što će u istrazi biti pronađen u pretrazi njegovog doma.


I Kuprešanin je poricao da je riječ o poklonu vezanom za nadzor u zlatarnici, da u vezi te inspekcije nije ništa zahtijevao ili tražio, niti mu je tko išta obećao. Naglašavao je da je dar kojeg je dobio tri tjedna nakon nadzora doživio kao poklon djetetu za rođendan, te da to nije prvi poklon koji je dobio od bivše kolegice Biserke Gregorović. Isticao je da nikad prije ni poslije nadzora nije razgovarao s vlasnicom te zlatarnice i da tada nije imao nikakvih saznanja da se njih dvije poznaju.


Zlatarka je lančić, u kutijici u vrećici na kojoj je bio tiskan logo zlatarnice »Vivi«, predala Biserki Gregorović na ručku s njome u jednom riječkom restoranu. Gregorović je zatim lančić ostavila na radnom stolu Kuprešanina.


Biserka Gregorović, koja se na prošlom suđenju dvojici inspektora pojavila kao svjedokinja, navela je u svom iskazu da su pokloni dani na inicijativu zlatarki, da su je te prijateljice gnjavile da se trebaju zahvaliti inspektorima jer je to u redu, pa je na kraju te poklone stavila inspektorima na stol.