Španjoli na sudu

AFERA FENIXVE Na suđenju za zlouporabu položaja i ovlasti izmijenjena optužnica

Šarlota Brnčić

Miloš Španjol bio je direktor TD-a Fenixve d.o.o. Rijeka / Foto Marin ANIČIĆ

Miloš Španjol bio je direktor TD-a Fenixve d.o.o. Rijeka / Foto Marin ANIČIĆ

Optuženi su Miloš Španjol i njegov brat Josip Bepo Španjol iz Lovrana, Branko Vukušić iz Ike, Nikola Slavić iz Matulja i Ljerka Ercegović iz Zagreba



RIJEKA – U riječkom Županijskom sudu nastavljeno je, nakon poduže stanke, suđenje u dugogodišnjoj aferi Fenixve u kojoj su optuženi Miloš Španjol i njegov brat Josip Bepo Španjol iz Lovrana, Branko Vukušić iz Ike, Nikola Slavić iz Matulja te Ljerka Ercegović iz Zagreba. Miloša Španjola se tereti za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i zlouporabu položaja i ovlasti, njegovog brata Josipa za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, dok se Vukušiću na teret stavlja poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju. Slavić i Ercegović su optuženi za zlouporabu položaja i ovlasti.


Nepripadna korist


U međuvremenu je, nedavno, došlo i do izmjena u optužnici pa se tako izmijenjenom optužnicom Miloš Španjol tereti da je od 23. travnja 1997. pa do 31. prosinca 2000. godine kao direktor TD Fenixve d.o.o. Rijeka u nakani da za TD Fenixve S.r.l. Udine ostvari nepripadnu korist, bez valjane osnove s računa Fenixvea Rijeka isplatio dodatnih 5.161.345,89 kuna Fenixveu Udine. Nadalje, da su tijekom 1997. do 20. listopada 1998. godine, Miloš Španjol kao direktor Fenixvea d.o.o. Rijeka i Nikola Slavić kao predsjednik Liburnija rivijera hotela d.d. Opatija, nepripadno materijalno okoristili Josipa Španjola, većinskog vlasnika TD GHB d.o.o. Opatija, u procesu dokapitalizacije tog trgovačkog društva.


Josip Španjol bio je većinski vlasnik TD GHB d.o.o. Opatija


Josip Španjol bio je većinski vlasnik TD GHB d.o.o. Opatija





Društvo Liburnija rivijera hoteli je u društvo GHB na ime dokapitalizacije unijelo nekretninu Vila Rozalija, a Miloš Španjol je od sredstava Fenixvea preusmjerio iznos od 16.281.638,05 kuna u GHB iako je znao da će Josip Španjol taj novac u procesu dokapitalizacije društva prezentirati kao svoj osobni ulog. Slavić se tereti da je, iako svjestan da se ne radi o osobnom ulogu, s Josipom Španjolom zaključio ugovor o prijenosu poslovnih udjela.


Nije ugovorio kamatu


Trećom točkom optužnice Milošu Španjolu se stavlja na teret da je od 1. siječnja 1998. do 31. prosinca 1999. godine u cilju da za Fenixve ostvari nepripadnu korist na pozajmice dane drugim tvrtkama nije ugovorio kamatu niti istu obračunao. Slijedom toga da nije obračunao niti uplatio porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 514.604,34 kune, a za koliko je okoristio Fenixve Rijeka na štetu državnog proračuna. Branko Vukušić je optužen da je kao direktor GHB-a, a na traženje Josipa Španjola, većinskog vlasnika tog istog društva, bez vjerodostojnog računa tvrtki Tinarelli s.p.a. Perugia platio radove koje to društvo nije izvršilo. Time da je talijanskoj tvrtki na štetu GHB-a pribavljena nepripadna korist od 3.796.337,25 kuna.


Ercegović se tereti da je na traženje Josipa Španjola, većinskog vlasnika GHB-a i Branka Vukušića, direktora GHB-a, kao predsjednica Uprave Hrvatske poštanske banke u to trgovačko društvo plasirala znatna novčana sredstva, u nakani da na štetu banke materijalno okoristi GHB. U konačnici je za banku nastupila šteta u iznosu od 3.945.400 kuna. Posljednja, šesta točka optužnice, tereti Vukušića da je kao direktor GHB-a s ciljem da zagrebačkoj tvrtki Z.M.T. pribavi nepripadajuća joj sredstva, temeljem ugovora o cesiji toj tvrtki doznačio 350.000 kuna. Navodi se da je to učinio iako GHB sa zagrebačkom tvrtkom nije imao nikakav poslovni odnos.