MITOMANIJA

Korupcija biračima, izgleda, nije “ozbiljan” kriminal: Posavec i nakon ostavke popularan u Međimurju

Dražen Ciglenečki

Foto V. Zganec Rogulja PIXSELL

Foto V. Zganec Rogulja PIXSELL

Na Facebooku je osnovana grupa podrške bivšem županu, a u anketi portala eMeđimurje, od skoro sedam tisuća onih koji su u njoj sudjelovali, njih 5.400 izjasnilo se da bi glasalo za Matiju Posavca ako bi se kandidirao na izborima za župana



ZAGREB – Postoje hrvatski političari uz koje se nerijetko vežu afere, pa ako budu uhićeni, malo koga to posebno iznenadi. Matija Posavec, međutim, ne spada u tu kategoriju.


Od kada je on zakoračio na lokalnu, međimursku, a zatim i na nacionalnu političku scenu, nisu se u javnost probile nikakve informacije koje bi bacale sjenu na njegovo djelovanje. Posavec je stekao reputaciju poštenog i pristojnog dečka. Zahvaljujući tome prometnuo se u najjačeg političkog čimbenika u Međimurskoj županiji. Rezultati nedavnih lokalnih izbora dovoljno svjedoče o popularnosti kakvu u najsjevernijoj županiji uživaju Posavec i njegova novoosnovana stranka. On sam je u izborima za župana pobijedio već u prvom krugu, lista predvođena strankom Matija Posavec – nezavisna dobila je za Županijsku skupštinu čak 59 posto glasova, najviše u Hrvatskoj, kandidatkinja koju su podržali danas je gradonačelnica Čakovca, a imaju i načelnike u četiri općine.


Radišan čovjek


Zato je Posavčevo privođenje, zbog sumnje da je primio mito u visini deset tisuća kuna i u županijskoj upravi namjestio posao za dvije osobe, izazvalo šok u Međimurju. No, rejting Posavcu nije pao. Na Facebooku je osnovana grupa podrške bivšem županu, a u anketi portala eMeđimurje, od skoro sedam tisuća onih koji su u njoj sudjelovali, njih 5.400 izjasnilo se da bi glasovalo za Posavca ako bi se on na prijevremenim izborima kandidirao za župana. Slično misli Đurđica Slamek, načelnica općine Sveta Marija, koja je pobijedila kao članica Posavčeve stranke.




– Za sve nas je ovo, malo je reći, šokantno. Poznajem Matiju 20 godina, iz vremena kada je s 21 godinom pristupio HSS-u, svojoj prvoj stranci u kojoj sam i ja bila. Već tada smo surađivali i pamtim da je bio susretljiv i da je, kao radišan čovjek, radio koliko je god mogao. Uvijek je brinuo o takozvanom malom čovjeku, što je naročito pokazao na mjestu župana. Županija pomaže umirovljenike, studente, djecu s posebnim potrebama… Matija je jako socijalno osjetljiv, a doslovno nikad nije se pričalo da bi on primao nekakvo mito. Ni politički protivnici nisu ga optuživali da je sklon korupciji. Zato ne čudi da ga u Međimurju vole i mladi i stari i sigurna sam da bi na ovim izborima za župana, ako bi se kandidirao, dobio 80, a ne 64 posto glasova kao u svibnju. Pretpostavljam da Matija ipak neće ići na te prijevremene izbore, ali iskreno se nadam da njegova politička karijera nije završena. Bila bi to strašna šteta jer Međimurje nikad nije imalo ovakvog čovjeka, rekla nam je jučer načelnica općine Sveta Marija.


Nije to zaslužio


Njoj se potpuno nemogućim čini da je Posavec uzeo deset tisuća kuna kako bi Josipu Kobalu osigurao da ostane član upravnog vijeća Županijske uprave cesta.


– Znam da je Matija priznao i podnio ostavku, ali on je prije svega moralna osoba i zbog toga je to napravio. Tvrdi se da je on taj novac primio u svibnju, znači prije izbora, i mislim da je u pitanju bila Kobalova donacija za kampanju. Čujte, Matija je kao župan imao visoku plaću, a njegova je obitelj dobrostojeća. Novca mu, znači, nije nedostajalo, a u životu mu nikad nije niti bio previše bitan. I da bi sada uzeo mito od deset tisuća kuna, ja u to jednostavno ne vjerujem. Razapeli su ga kao najvećeg kriminalca, nije to zaslužio, ističe Đurđica Slamek. U subotu je Posavec trebao biti u njezinoj općini na proslavi obljetnice jedne umirovljeničke udruge, ali dan ranije je podnio ostavku.


Glavaš: U upravi je 99 posto poslova namješteno


Posavcu je javnu podršku jučer dao i Branimir Glavaš, premda njih dvojica ne dijele isti svjetonazor niti političke vrijednosti. »Čitajući ono što je bilo dostupno u medijima, zaključujem sljedeće, župan Posavec primio je deset tisuća kuna od čovjeka u svibnju ove godine (dotadašnjeg suradnika kojeg je poznavao i koji ga je podržavao u nadolazećim lokalnim izborima). Očito je da je na sponzora u slučaju pobjede računao i dalje nastaviti suradnju u strukturi buduće županijske vlasti. Novac koji je primio nije mito, nego privatno sponzorstvo za kampanju na lokalnim izborima. Jedina greška župana Posavca je da to sponzorstvo nije evidentirao na otvoreni podračun otvoren u svrhu izborne kampanje. To rade svi nezavisni kandidati, ali i gotovo sve političke stranke na svim izborima. Naročito velike političke stranke. Njih se ne lovi, nego se love politički nepodobni i samo odabrani«, napisao je Glavaš na Facebooku. S iskustvom dugogodišnjeg političara i lokalnog dužnosnika, on procjenjuje da je »99 posto radnih mjesta u državnoj i lokalnoj samoupravi namješteno od strane onih koji su na vlasti«.


»Slažem se da se to mora iskorijeniti, ali onda pohapsite i 99 posto dužnosnika svih razina vlasti. Župana Posavca ne poznajem, ali je moj dojam iz medija da je to korektan i pošten čovjek«, zaključuje Glavaš.