Nelicencirani programi

Carina će pojačati nadzor korištenja nelegalnih softvera u firmama

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Za kršenje Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima iznose od 5 do 50 tisuća kuna za pravne i fizičke osobe te od 2 do 10 tisuća kuna za odgovorne osobe unutar pravnog subjekta. Također, moguće je oduzimanje opreme ili čak izricanje zaštitne mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do jedne godine



ZAGREB – Carinska uprava najavila je u utorak intenziviranje nadzora nelegalnog korištenja računalnih programa kod poslovnih subjekata u sklopu suradnje s globalni zastupnikom softverske industrije BSA/The Software Alliance.


“Carinska uprava je od 2014. do danas u više od 100 nadzora vezanih za korištenje nelicenciranih softvera poslovnih subjekata utvrdila nepravilnosti u više od 40 slučajeva te naplatila preko 100.000 kuna kazne”, kazao je na konferenciji za novinare Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave Ministarstva financija, najavivši intenziviranje nadzora u idućem razdoblju.


Kako je navode, od početka 2014. kada je preuzela poslove zaštite intelektualnog vlasništva, Carinska uprava provela niz aktivnosti i edukacija kako bi pripremila carinske službenike za taj posao.




“Sada na temelju provedenih analiza i obrade informacija o nepravilnostima, najavljujemo pojačane aktivnosti nadzora nad nelegalnim korištenjem računalnih programa kako bismo pridonijeli osiguranju zdravog, sigurnog i kompetitivnog poslovnog okruženja”, rekao je Grabar, objavivši suradnju s BSA na zaštiti intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj.


Napomenuo je da kazne za kršenje Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima iznose od 5 do 50 tisuća kuna za pravne i fizičke osobe te od 2 do 10 tisuća kuna za odgovorne osobe unutar pravnog subjekta. Također, moguće je oduzimanje opreme ili čak izricanje zaštitne mjere zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do jedne godine.


Dodao je da su u proteklom razdoblju kazne uglavnom izrečene malim i srednjim poduzećima te da su se one najčešće pozivale na neznanje, kao i da u nisu otkrivene nepravilnosti u državnom sektoru.


Ivana Jurin Puhalo, zastupnica BSA u Hrvatskoj, istaknula je da brze tehnološke promjene donose nove opasnosti i izrazite rizike za današnje poslovanje, te da sigurnost postaje dio strategije poslovnih subjekata i države. Pozvala se i na nedavno istraživanje koje je pokazalo čvrstu povezanost između nelicenciranih softvera i malvera na računalima.


BSA je odlučio intenzivirati suradnju s tijelima nadzora kako bi se unaprijedio nadzor korištenja nelicenciranih softvera te je tijekom ožujka i travnja proveo edukaciju 65 carinskih i policijskih službenika na tu temu. “Ovom inicijativom želimo povezati javne institucije i privatni sektor, te surađivati na svim područjima u cilju sigurnijeg digitalnog okruženja u Hrvatskoj”, kazala je Jurin Puhalo.


Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, kazao je da je zaštita intelektualnih prava vrlo važno za poticanje konkurentnog gospodarstva, posebice kada je riječ o start-up tvrtkama te da ga veseli napredak u tom području. Na upit novinara, najavio je da će Microsoft besplatno isporučivati operativni sustav Windows 10 legalnim korisnicima sustava Windows 7 i 8.