Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. veljače 2020.
AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL

Umjetnici iz Srbije pretvorili Van Goghovu “Zvjezdanu noć” u svjetlosnu instalaciju

Izvor: Instagram/Privatna fotografija
Izvor: Instagram/Privatna fotografija
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2019. u 7:49 2019-01-10T07:49:45+01:00

Instalacija je smještena na mostu na raskrižju dvaju kanala u Amsterdamu

Van Goghovo „Zvjezdano nebo" ovih dana sja nad Amsterdamom zaslugom arhitektkinje Ivane Jelić i inženjera elektrotehnike Pavla Petrovića iz Srbije.

Ivana za sebe kaže da često izlazi iz klasičnih okvira profesije - umjetničke instalacije su joj posebna ljubav: Slika Zvjezdano nebo mi je oduvijek bila inspirativna, a posebno od kad sam je vidjela u njujorškom muzeju MoMA prije nekoliko godina. Mi smo uspjeli vjerodostojno da je prikažemo, uz pažljiv odnos prema liku i djelu Van Gogha, da svjetlo bude suptilno i delikatno, da ne bliješti i da se može dugo gledati jer ima puno detalja.

Instalacija je smještena na mostu na raskrižju dvaju kanala u Amsterdamu, seoske zgrade i čempresi pronađeni u izvornoj slici zamijenjeni su trgovačkim kućama i plovnim putovima grada.

van gogh 2

Pavle kaže da oduvijek u sebi gaji dvije „struje" - elektrotehničku i umjetničku. Van Goghov original je vidio u Amsterdamu 2009. godine, kada je slika gostovala iz New Yorka.
-Teško je opisati emocije, ali to koliko je slika živa i uvlači te u njegovo stanje kako ju je radio i kako je izgledalo, to je potpuno električno i vibrira, kaže Pavle.

- S originalne slike, ponavljali smo sve dominantne pokrete četkicom da bi prikaz bio što vjerodostojniji. Povećali smo površinu neba oko 150 puta i kroz štapiće od 25 centimetara, preslikavali smo njegove pokrete na sliku, opisuje arhitektkinja put do nastanka instalacije.

van gogh 3

Za instalaciju čija je širina 11, a visina 6 metara, iskorišteno je gotovo 1400 svjetlosnih štapića koji su programirani u posebne boje. Znaju već da će njihove zvijezde nastaviti da sijati i poslije Amsterdamskog festivala svjetla jer ih je podržao Van Goghov muzej iz tog grada. Nadaju se da će njihov rad postati i dio kolekcije svjetlosnih instalacija koje putuju po svijetu.

Instalaciju se može posjetiti tijekom Amsterdam Light Festivala koji traje do 20. siječnja 2019. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma