Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
29. veljače 2020.
Dokazano

Terapija mačkama: 7 razloga zašto su mačke dobre za naše zdravlje

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 10:39 2019-01-03T10:39:29+01:00

Trebate li još neki razlog za udomljavanje mačke?

Brojna istraživanja su dokazala da vlasnici kućnih ljubimaca poput mačke ili psa imaju niži krvni tlak i manje su sklone depresiji. Nekoliko studija je dokazalo da se kod ljudi koji boluju od srčanih bolesti pokazuje poboljšanje kao rezultat života s mačkom. Zanimljivo je da su ista istraživanja pokazala da nije isti slučaj sa psima.

Do 19. stoljeća bilo je neobično i nepoželjno imati mačku za ljubimca, a često su se povezivale s vješticama. S druge strane u nekim civilizacijama su se mačke smatrale svetima, kao u Egiptu.

Njihovo promjenjivo i zbunjeno ponašanje je zapravo je veoma slično ponašanju čovjeka. Mnogi im ne mogu odoljeti, a vlasnici će se složiti kako su mačke postale dijelom obitelji. No, ne znaju svi da su mačke korisne za naše zdravlje.

Donosimo sedam činjenica koje to potvrđuju, piše Ordinacija.hr.

1. Zaboravite na stres

Potrebno je provesti samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom (no, dobro, ili psom) kako biste ublažili tjeskobu i rasteretili se stresa. Naše tijelo prolazi kroz promjene za vrijeme druženja s ljubimcima, što utječe na raspoloženje. Razina hormona stresa kortizola se snizi, a stvaranje serotonina se povisi.

2. Imat ćete zdravije srce

Dvadesetogodišnje je istraživanje ustanovilo dugoročne dobrobiti druženja s mačkama za srce. Osobe koje nikada nisu imale mačku bile su izložene 40 posto višem riziku od srčanog udara nego vlasnici mačaka.

3. Zaštićeniji ste od moždanog udara

Jednako kao što su vlasnici mačaka manje skloniji srčanom udaru, tako ih rjeđe pogodi moždani udar. Istraživači vjeruju kako mačke više smiruju svoje vlasnike nego druge vrste životinja.

4. Vaš će imunitet biti snažniji

Djeca koja su odrasla sa psom ili mačkom u kući manje su sklona alergijama, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. Sigurno se vrijedi uložiti u dugogodišnje prijateljstvo vašeg djeteta i bezuvjetnog prijatelja koji će biti uz njega.

5. Predenje pomaže mišićima i kostima

Terapija vibracijama često se koristi za ojačanje kostiju i mišića nakon prijeloma ili ozljede. Zanimljivo je da mačje predenje može stvoriti vibracije između 20 i čak 140 Hz, što je pravi raspon za ojačavanje kostiju i mišića.

6. Pomažu autističnim mališanima

Francuska studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences je pokazala kako vlasnici mačaka imaju povišenu razinu oslobađanja hormona oksitocina u mozgu. Riječ je o hormonu koji olakšava zaljubljenost, povezanost , snizuje razinu stresa, ublažava bolove, a mališani s autizmom se osjećaju mirnije.

 7. Zdraviji i sretniji

Vlasnici mačaka se 12 posto rjeđe javljaju svom liječniku zbog nekog problema u odnosu na osobe koje nemaju svog najboljeg dlakavca uza sebe, pokazale su studije.

Trebate li još neki razlog za udomljavanje mačke?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.