Završnica Kupa Hrvatske za odbojkašice

Vukovarkama trofej nakon pobjede nad Riječankama

Portal Novilist.hr

Nema sumnje da su Vukovarke na parketu doma odbojke zaslužile pobjedu, no u tome im je uvelika pomogla slaba igra Rijeke na prijemu, nevjerojatna nemoć u napadu i opća indolencija u obrani. 



Odbojkašice Rijeke poražene su u finalu Kupa Hrvatske od Vukovara koji je  osvojio prvi trofej u povijesti. Riječanke tako nisu uspjele u namjeri da osvoje 16. trofej od hrvatske samostalnosti i po uspješnosti se izjednače s Mladosti, a nakon četiri sezone i niza od osam domaćih trofeja došao je kraj dominacije izabranica Igora Lovrinova koje nisu uspjele osvojiti šesti uzastopni Kup.


Nema sumnje da su Vukovarke na parketu doma odbojke zaslužile pobjedu, no u tome im je uvelika pomogla slaba igra Rijeke na prijemu, nevjerojatna nemoć u napadu i opća indolencija u obrani. Tehničarka Bernarda Brčić nije imala pravih rješenja. Magda Maras, Paola Došen, Katerina Černjeka i Iva Zdrilić bile su daleko ispod potrebnog nivoa na prijemu, a nisu se naigrale ni Samanta Fabris, Mladenka Vrkić i Danijela Anđelić. Najbolji primjer katastrofalne igre u obrani bio je napad Ane Starčević na otvaranju četvrtog seta praktički s osnovne linije kojega Riječanke nisu uspjele zaustaviti. Zapravo, bio je nevjerojatan broj pogrešaka, krivih procjena, te količina straha koja se uvukla u riječke redove u trenucima kada su u drugom setu imale odličnu poziciju.  



Rijeka – Vukovar 1:3 (25:19, 21:25, 21:25, 15:25)




Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja: 400. Suci: Milinović i Hranić  (oba Zagreb).


RIJEKA: Anđelić 6, B. Brčić 5, Černjeka 7, Došen (L), Fabris 24, Maras 11, Pešut, Pilepić, Savić, Todorović (L), Vrkić 2, Zdrilić 9.


VUKOVAR: Panić 9, Grubeša, Mrđanov, Rajković (L), Stipanović 11, Čirić, Bijelić, Smiljanić, Novalić 13, Džamarija 18, Draženović 2, Starčević 17. 


Napad poeni: Rijeka 45, Vukovar 51.  Blok poeni: Rijeka 9, Vukovar 13. Servis poeni: Rijeka 6, Vukovar 10. Neforsirane pogreške: Rijeka 13, Vukovar 12. Servis pogreške: Rijeka 8, Vukovar 6.



A sve je krenulo odlično. U prvom setu obje ekipe su imale uspona i padova i serije od nekoliko osvojenih poena. Riječanke su se zapravo probudile nakon pogreške Maras i Fabris kada je trener Igor Lovrinov pozvao minutu odmora (11:13). Uskoro su uhvatile priključak (16:16), a kada je na servis stigla Bernarda Brčić za gošće nije bilo povratka. Katerina Černjeka i Samatna Fabris podignule su zid na mreži i Vukovarke nisu imale rješenja protiv riječkog bloka. I sve je išlo prema planu do sredine drugog seta. Riječanke su fenomenalno otvorile drugu dionicu, a nakon što je Samnata Fabris čekićem  prebacila jednu loptu koja je pala u polje, dok su Vukovarke zbunjeno gledale i činilo se da za Slavonke nema povratka (5:1), posebice kada je Mladenka Vrkić donijela vodstvo 12:7. No, bilo je vidljivo da Riječanke sve teže pronalaze prolaz u napadu, dok je Vukovar konsolidirao redove na prijemu i tako su još više došli do izražaja ionako odlični srednjaci Ivana Džamarija i Tihana Stipanović.


Kada je pritom Džamarija uspjela blokom zaustaviti riječki napad i donijeti Vukovarkama prvo vodstvo u drugom setu 18:19 riječka igra se jednostavno raspala. Nije pomoglo ni odlično otvaranje treće dionice (4:2), Vukovarke su djelovale moćno u napadu predvođene Anom Starčević i pritom su tehničke pogreške svele na minimum. Posljednju priliku Riječanke su imale kod 15:16 u trećoj dionici kada je Brčić u jednom napadu loptu poslala u mrežu. Bio je to trenutak koji je najbolje pokazao svu nemoć Rijeke koja nije imala ni snage ni znanja izboriti peti set.