Zadovoljan polusezonom

Trener odbojkašica Rijeke CO: “Ispunili smo cilj, ali sada se treba pokazati”

Denis Frančišković

Igor Lovrinov/Foto M. GRACIN

Igor Lovrinov/Foto M. GRACIN

Osigurali smo plasman među prve tri ekipe i u Ligu pet i samim tim prebrinuli neke brige oko ostanka koje su od početka bile prisutne - kaže Lovrinov



RIJEKA Iza odbojkašica HAOK Rijeke CO je polusezona na koju se mogu s ponosom osvrnuti. Riječanke su pomalo neočekivano Superligu okončale u ulozi lidera s devet pobjeda i dva poraza (oba od Marine Kaštela) i za dva zaveslaja bježe Enni Vukovar, dok Kaštelanke na trećem mjestu imaju četiri boda manje. Kormilar Igor Lovrinov, kada se podvuče crta, može biti itekako zadovoljan izvedbom svojih izabranica, na Trsatu je godina zaključena s puno vedrijim tonovima nego što je to izgledalo ljetos kad je startalo prvenstvo. Vladala je poprilična neizvjesnost, za mladu ekipu Superliga bila je poput puta u nepoznato.


– Apsolutno smo ispunili cilj, a ja sam i u najavama prvenstva rekao da će liga biti apsolutna izjednačena. Bilo je dosta iznenađujućih rezultata, ali na kraju smo jako profitirali. Osigurali smo plasman među prve tri ekipe i plasman u Ligu pet i samim tim prebrinuli neke brige oko ostanka koje su od početka bile prisutne – kaže trener Lovrinov i dodaje: – To nije nikakva floskula jer je teško bilo procijeniti koliko ova ekipa može budući da niti jedna cura osim Mioč nije igrala Superligu. Ostali smo bez pet bitnih igračica od prošle godine, a došla je Grbac koja je donijela kvalitetu više što smo iskoristili na najbolji mogući način.


Ana Grbac protiv Olimpika je zaključila svoju suradnju s bivšim klubom i po svemu sudeći odlazi u Izrael. Riječanke ostaju bez najiskusnije prvotimke uz koju su stasale brojne mlade igračice.




– Odlaskom Grbac izgubit ćemo na kvaliteti, ali želimo ostati na sadašnjem tragu. Imali smo i sreće što Ana nije ranije našla angažman pa je dosta dugo ostala s nama. Nisam pesimist iako će utakmice biti kvalitetnije jer se priključuju Mladost i Kaštela. Bit će i više poraza, no to je u ovom trenutku manje bitno, puno je važnije da smo afirmirali dosta novih igračica. Budućnost nam je sada ipak malo svjetlija nego što je izgledala u kolovozu – dodaje trener Riječanki.


Platiti cijenu


Rijeka je uglavnom imala solidnu konstantu, dva poraza doživljena su od Kaštele.


– Ako biram najgoru onda je to apsolutna utakmica s Olimpikom za što imam i opravdanje. Znali smo da su gošće u jako teškoj situaciji, da se praktički raspadaju i s obzirom na to da nismo mogli pobjeći od toga tako smo i ušli u utakmicu. Najbolja utakmica? Imali smo ih nekoliko, čak smo dobro igrali protiv Kaštele na Trsatu kad smo igubili. Bile su to i utakmice s Osijekom koje smo pobijedili. Istina, imali smo malo i uspona i padova – kaže Lovrinov. Gledajući ljestvicu, uz Kaštelanke, najveću konkurenciju predstavljle su Vukovarke koje su Riječanke u gostima svladale 3:2.


– Mi smo dvaput izgubili od Marine Kaštele, a ona je skupila tri poraza. Nama očito ne leže. Svaka nam je utakmica bila dosta zahtjevna osim one prve s Porečom. Cure su jednostavno premlade i još nemaju iskustva i za to treba platiti neku cijenu. Zato i nemamo prave konstante jer nam nedostaje iskustva. Kad se u nogama ima puno utakmica onda se to može dozirati, ali mi to nemamo. Primjerice, Štiglić je još uvijek dijete koje je nedavno napunila 14 godina, a ja od nje očekujem deset, petnaest poena svaku utakmicu. Slična je situacija i sa Cvitković. To su još tinejdžeri. Te cure dosad nisu igrale na ovoj razini – tvrdi Lovrinov.


Prilika za sve


U novonastaloj situaciji posebno je bio upečatljiv trojac Štiglić – Cvitković – Koraca. Odlaskom Grbac, ulogu iskusnika trebale bi preuzeti Mioč i Žarković.


– Jedna od njih ima 23, a druga 22 godine. A kad je Šćulac prestajala s odbojkom znalo se u šali čuti »pa ima ona koju godinu«… Da, ima! Znate koliko? 24. Te cure rano krenu s odbojkom i onda nam se čini da dugo igraju. Primjerice, Žarković ima 22 godine, a ja od nje kao libera očekujem nešto kao od igračice koja ima 35 godina. I sam se zapitam kad su u pitanju takve neke stvari. Sada će se malo stvari promijeniti, više će šansu dobiti Tamara Popić. Sad je prilika u stvari za sve igračice, nema stresa niti ikakvog imperativa. Ušli smo među pet najboljih ekipa i to je ono što nas apsolutno ispunjava. Sad se treba pokazati – smatra Lovrinov.Do kraja prvog dijela prvenstva riječkom sastavu predstoje tri utakmice, odnosno odrađivanje formalnosti. Dvaput se gostuje, kod Splita i Brda, a doma igra s Vukovarom.

– Nećemo igrati 12. siječnja je nam je Štiglić s U-17 reprezentacijom. Već sam dogovorio da ćemo vezati utakmice 14. i 15. siječnja, prvi dan igrat ćemo sa Splitom, drugi dan s Brdima. To su jednostavno utakmice koje više ništa ne znače, mi smo gore, oni dolje, a bodovi se ne prenose. Drugi dio lige počinje 8. veljače, Liga pet igra se po sistemu svako sa svakim, što će trajati do travnja. Nakon toga ulazimo u doigravanje za prvaka – informira Lovrinov.