Hrvatska ženska odbojka dotakla dno

Sanja Popović: Svaka rekreacija je organiziranija od nas

Kristian Sirotich

Budimo iskreni, situacija nikad nije bila idealna, uvijek je bilo problema, ali ovako nikada nije bilo. Valjda smo sada definitivno dotaknuli dno dna – razočarana je Riječanka



RIJEKA Apsurdna situacija u hrvatskoj odbojci nikako da dobije neki smisleni početak ili kraj. Prvo se nakon silnih godina natezanja, rastezanja, štrajkova i koječega raspao Savez i otišao u stečaj, potom se nakon žestokih »uličnih« borbi nametnula Udruga Zdeslava Barača i uz pomoć Hrvatskog odbojkaškog saveza preuzela ulogu Saveza i baš kada se čini da je sve napokon možda i sjelo na svoje mjesto kreneo je novi ciklus muka po odbojci na hrvatski način.


Prvo je nakon samo dva mjeseca provedenih na klupi ženske reprezentacije odstupila Irina Kirilova, potom je čelno mjesto Udruge napustio i Zdeslav Barač, a sve to nemoćno promatraju odbojkašice koje bi se već trebale početi pripremati za Europsko prvenstvo u Srbiji i Italiji krajem rujna (početak 23. rujna), ali nikako da im se netko javi i izloži plan priprema, kaže gdje će se pripreme održati, tko će uopće biti pozvan na pripreme…


Na prepad  





– E jesu, poslali su nam pretpozive, moramo se izjasniti dolazimo li ili ne dolazimo. Ja ću se sigurno odazvati. Zaželjela sam se odbojke, od trećeg mjeseca, nakon što mi je završila sezona u Koreji, nisam odigrala niti jednu utakmicu.


Dobro, drago mi je da čitavo ljeto mogu uživati, proteklih godina niti jedno ljeto nisam bila slobodna. Nema nam druge, strategija će nam ove godine biti – idemo na prepad – u šali će reći Sanja Popović, a onda će se ipak naglo uozbiljiti. Previše godina trenira da bi se posprdno odnosila prema odbojci i prema reprezentaciji. A i situacija je više nego alarmantna.



Zanimljiva će situacija biti kada se okupi ženska reprezentacija, naročito zbog nekih odnosa iz prošlosti. Primjerice, prva tehničarka reprezentacije je Riječanka Ana Grbac, kojoj je novi izbornik, najljepše rečeno, ostao u vrlo ružnoj uspomeni. Ana je bila tehničarka juniorske reprezentacije koju je vodio Jurko i samovoljno je odlučila napustiti reprezentaciju tijekom nastupa na SP-u. I to zbog sukoba s ondašnjim izbornikom.– Svi me pitaju to pitanje. Mislim da ne bi smjelo biti nikakvih problema, oboje su profesionalci i vjerujem da će se profesionalno odnositi prema radu. Ono što sigurno mogu tvrditi je da s Anom neće biti nikakvih problema – smatra Sanja.


 – Šalu na stranu. Budimo iskreni, situacija nikad nije bila idealna, uvijek je bilo problema, ali ovako nikada nije bilo. Valjda smo sada definitivno dotaknuli dno dna. Svaka rekreacija je bolje organizirana od naše Udruge. Ama baš ništa se ne zna. Niti kada će početi pripreme, niti koje će se djevojke odazvati, niti gdje će se pripreme održati. Valjda čekaju saznati koliko će se djevojaka odazvati pa će onda odlučiti gdje će se pripreme održati. Nevjerojatno! Tko to može platiti? – pita se Sanja Popović i vjerojatno nije jedina.


Sasvim je izvjesno da sve ostale djevojke dijele Sanjino mišljenje.


– Ma, sve su cure razočarane. Barem one s kojima sam stalno u kontaktu – potvrdit će Riječanka, koja poput svojih brojnih suigračica iz reprezentacije još uvijek nema klub. Prošlu je sezonu okončala u Koreji, od ožujka je na čekanju. I novog kluba i priprema reprezentacije.


Klub na vidiku  



– Nikad sporije nije išlo nego ove godine. Ima nešto na vidiku, ali još nije ništa gotovo. Uglavnom, ne vraćam se u Koreju, ostat ću u Europi. Zaželjela sam se već odbojke. Inače, dosta nas nema angažmana, zaista mi je teško reći zašto je to tako. Dobro, nismo se baš zapustile, radimo individualno, evo tu u Rijeci radimo Ana Grbac, Nikolina Kovačić, Magda Maras, Paola Došen i ja. Moramo, i zbog reprezentacije jer sasvim sigurno neće biti bazičnih priprema, ali i zbog nas samih. Da izbjegnemo ozljede.



Sudeći prema trenutačnoj situaciji, odbojkašice mogu zaboraviti na dobar plasman na prvenstvu. – Nikad se ne zna – ne predaje se Sanja Popović. – Možda baš sada budemo iznenađenje. Ako se i ne stignemo pripremiti, igrat ćemo na iskustvo.


Reprezentativke su nedavno odradile jedan krug priprema, Irina Kirilova s djevojkama je radila u Osijeku i razočarana nebrigom vodstva Udruge odlučila pokupiti stvari i otići. Nakon samo dva mjeseca provedena na klupi. Novi je izbornik Damir Jurko, nekadašnji trener Kaštelanki i zagrebačkih »mladostašica« te izbornik mlađih dobnih selekcija.


– Igrala sam protiv ekipa koje je on vodio, ali nikada nisam imala priliku raditi s njim. Znam da je imao određenih rezultata s mlađim selekcijama i to je sve – kratko je na temu novoga izbornika kazala Sanja.