Drugi krug

Sanja Popović Gamma: Legendarna riječka odbojkašica o reprezentaciji i nastavku karijere

Kristian Sirotich

Ostalo je nekoliko starijih i iskusnijih djevojaka, a uz nekoliko mlađih i jako kvalitetnih cura mislim da se složila lijepa reprezentacija. Apsolutno vjerujem da ćemo proći skupinu. No, o tome koliko daleko možemo otići ovisit će i tko će nam biti suparnik u eventualnoj osmini finala – kaže Sanja Gamma



Danas u Gruziji i Azerbajdžanu počinje Europsko prvenstvo za odbojkašice. Djevojke izbornika Igora Lovrinova svrstane su u B skupinu domaćin koje će biti Tbilisi, a nastup otvaraju večeras od 20 sati utakmicom protiv Bjelorusije. U subotu ih od 17 sati čeka ogled s domaćinom Gruzijom, u nedjelju od 20 sati suparnice će im biti Talijanke. Uzimajući u obzir sva posljednja zbivanja oko reprezentacije, malo je kome lako reći što bi se od hrvatskih djevojaka moglo očekivati, iako je novi izbornik i sam najavio plasman u drugi krug kao apsolutni imperativ. No, vjere u njihove kvalitete ne nedostaje.


– Meni reprezentacija lijepo izgleda. Ostalo je nekoliko starijih i iskusnijih djevojaka, a uz nekoliko mlađih i jako kvalitetnih cura mislim da se složila lijepa reprezentacija – započet će Sanja Gamma, nekada Popović, jedna od najboljih hrvatskih odbojkašica posljednjega desetljeća, kojoj je ovo prvo veliko natjecanje koje će propustiti nakon podužeg vremenskog razdoblja.


Otvaranje


– U reprezentaciji nisam dvije godine, iako sam bila u nekim kombinacijama za ovo prvenstvo. No, drago mi je da su neke druge mlade cure dobile priliku, njima će to biti itekako dragocjeno iskustvo. Kada sam vidjela reprezentaciju za Grand Prix pomislila sam da je smjena zaista drastično napravljena, no sada ipak ispada da nije tako drastična. Iako, ono s Grand Prixom uopće nije imalo smisla, mislim da je te mlade cure trebalo na neki drugi način polako uvoditi, ovako su samo gubile utakmice. Dolazimo iz male države i podcjenjuju nas gdje god dođemo pa onda još i gubimo od nekih reprezentacija. No, cure su tu najmanje krive – iskreno govori Sanja, koja smatra da hrvatske odbojkašice imaju sasvim pristojnu skupinu na Europskom prvenstvu.




– Po meni je skupina sasvim u redu. Napokon smo nakon dugo vremena uspjeli izbjeći Rusiju u skupini. Otvaramo protiv Bjelorusije, nisam baš najbolje pratila što su Bjeloruskinje igrale ovo ljeto i koliko su igrale, no jako dobro pamtim da smo na prošlom europskom prvenstvu izgubile od njih. Ne znam točno, ali mogu pretpostaviti kakav će biti sustav igre kod Igora Lovrinova, uz našu kvalitetu i naš sustav uvjerena sam da možemo dobro krenuti. S druge strane, Bjelorusija sada za izbornika ima Angela Vercesija, koji dobro poznaje naše djevojke. Moglo bi biti jako zanimljivo, iako mislim da smo favoriti u toj utakmici. Bjelorusija nema toliko zvučna imena i iskustva, koliko naše najbolje djevojke – sudi Sanja, koja u utakmici protiv Gruzije hrvatske djevojke stavlja u apsolutnu ulogu favorita.


– Gruzija bi, objektivno gledano, trebala biti outsider. Istina, protiv domaćina je uvijek teško igrati, kao i protiv tih, nazovimo ih, divljih ekipa. No, samo da se cure drže osnova i dogovora s trenerom, da odigraju bez nepotrebnih darivanja poena suparniku i tu neće biti problema – govori znana riječka odbojkašica, koja je prošle sezone nosila dres talijanskog A-1 ligaša »Südtirol Neruda Volley« pa samim tim najbolje poznaje »azzurre«.


Italija


– Itekako dobro poznajem i djevojke i njihov način igre. Izvrsna je to mlada generacija, ne znam odakle bih krenula. Paola Egona, primjerice, puca s četvrtoga kata, strašno dobra odbojkašica. Doduše, obje naše ovogodišnje utakmice otišle su na našu stranu, uspjele smo je zaustaviti, ali samo zbog toga što je ona bila usamljena u svojoj ekipi, apsolutno sve je išlo na nju pa se nakon nekog vremena morala umoriti. Osim Egonu, Italija još ima Valentinu Diouf, koja će vjerojatno igrati na dijagonali, ima mladu Anastasiju Guerru, koja je prošle sezone bila suigračica naše Samante Fabris, koja je odličan primač i napadač, te još čitav niz sjajnih djevojaka. Naravno, imamo i mi svojih aduta. Očekujem svašta, ne mogu reći da je Italija potpuni favorit jer mi znamo dobro odigrati protiv jakih ekipa, uostalom, jedine smo na prošlom prvenstvu pobijedile Rusiju. Dakle, očekujem neizvjesnu utakmicu, ne bih samo željela da naše djevojke zbog straha od Italije u utakmicu uđu u nekom grču jer za to nema razloga. Uostalom, u Italiji također igraju mlade djevojke. No, imaju jednu veliku prednost, odigrale su čitav Grand Prix, cijelo ljeto su zajedno. To im je veliki plus – misli Sanja Gamma, koja hrvatske djevojke apsolutno vidi u drugome krugu.


– Apsolutno vjerujem da ćemo proći skupinu i vjerujem da to nije jedini cilj naše reprezentacije. No, o tome koliko daleko možemo otići ovisit će i tko će nam biti suparnik u eventualnoj osmini finala – kaže Sanja, koja najveći nedostatak vidi u činjenici da je Igor Lovrinov s ovim djevojkama proveo tek desetak dana.


– Igor Lovrinov je super trener i znam da su cure dobro odreagirale na njega. Žao mi je što je na takav način išao na Europsko prvenstvo, našao se u nezahvalnoj situaciji, ali možda će to s druge strane donijeti neko rasterećenje. U svakom slučaju, nitko mu ništa ne može zamjeriti – zaključit će Sanja Gamma.