Ni inat nije pomogao

SUPERLIGA ODBOJKAŠICA Riječanke poražene od ”Mladosti” na Trsatu

Ivan Volarić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – Utakmica 6. kola Superlige odbojkašica: Rijeka CO – Mladost 1:3 (18:25, 25:21, 17:25, 15:25). Dvorana mladosti. Gledatelja: 200. Suci: Pavičić i Ramić (oba Sisak).


RIJEKA CO: Cvitković, A. Popić 10, Bačvarova, Barać, Fabulić (L), Tomić 16, Milosavljević, Boban 10, T. Popić, Šćulac 15, Mioč 9, Cvijić (L).


MLADOST: Matić (L), Pavičić 6, Butigan 7, Josipović, Štimac 3, Luketin 15, Volmut 12, Pažin, Kulić 6, Šamadan 22, Rajković (L), Črinka, Jurišić 7.




Za 137 minuta čiste igre odbojkašice »Mladosti« riješile su u svoju korist derbi kola i potvrdile zbog čega se smatraju prvim favoritkinjama za osvajanje naslova prvaka. Riječanke su doživjele poraz, ali jedan od onih koji u konačnici ne treba shvaćati kao tragediju, prije kao – veliko ohrabenje. Odigrale su dva i pol seta za hrvatske prilike vrhunske odbojke, još jednom pokazale da posjeduju silan potencijal, ali i da u ovom trenutku za dodatni iskorak prema samom vrhu hrvatske odbojke ipak nedostaje malo kvalitete, više igračke širine ili jednostavno vremena dok neke djevojke ne – sazriju i ne budu u stanju iskazati sav svoj talent. Dobra vijest za trenera Krešu Jurića je da se kod njegovih igračica probudilo ono što se obično naziva sportskim inatom ili prkosom, lavovski su se borile, dobro su »očistile parket« i zbog toga su potpuno zasluženo ispraćene u svlačionicu pljeskom svojih navijača.


Riječanke su odigrala dva sjajna uvodna seta. Otvorile su furiozno utakmicu, povele 12:7, držale se do 18:18, a onda su »mladostašice« pojačale pritisak na servisu, nekoliko lošijih prijema i blokova stajale su domaće igračice izgubljenog seta. Nisu Riječanke klonule duhom. Upravo suprotno! Natalija Tomić pokazala je u drugoj dionici zbog čega se smatra jednim od najvećih nada hrvatske odbojke. Odvela je svoju ekipu do velikih 19:12. Sve je slutilo na brzi završetak seta, ali onda je Butigan ubacila pet servisa zaredom, pa Pavičić dvaput prošla za 20:19. Uzvratila je Tomićka, pridužila joj se kapetanica Ivana Šćulac koja je kod 24:20 elegantno prebacila trojni blok i iskoristila drugu set loptu za 1:1. Treći set donio je možda najmanje kvalitetnu odbojku. »Mladostašice« su na kraju profitirale u setu s puno obostranih pogrešaka. Kod Riječanki se pritom počeo javljati umor kod ključnih igrača, Jurić je morao sve više rotirati što je bila utrka izvjesnog ishoda… »Mladost« se odlijepila na 21:14, pojavio se tračak nade s dva uzastopna poena domaćih, ali onda je jedan servis završio u mreži, a ubrzo Luketin iskoristila prvu set loptu. Domaće odbojkašice se nisu predavale ni kada je u četvrtom setu semafor pokazivao 4:13! Vratile su se u rezultatski egal (14:16, 15:17), ali više od toga nisu uspjele napraviti. U ključnim trenucima Volmut i Kulić ubacile su nekoliko snažnih servisa, a najučinkovitija igračica Martina Šamadan s nekoliko prolaza potvrdila pobjedu u ovom trenutku ipak kvalitetnijeg sastava.