Kreće Superliga

Riječki odbojkaši pucaju na prva tri mjesta na ljestvici

Ivan Volarić

Odbojkaši Rijeke u subotu će na Trsatu dočekati Sisak/V. KARUZA

Odbojkaši Rijeke u subotu će na Trsatu dočekati Sisak/V. KARUZA

Želja je da se borimo za vrh ljestvice bez obzira na to što će se liga proširiti tako da nitko neće ispasti. To ne smijemo shvaćati kao olakotnu okolnost, odnosno da u neke utakmice uđemo s razmišljanjem lako ćemo. Idemo na prva tri mjesta i to nam je zadatak - kaže trener Velimir Liverić



RIJEKA Subotnjim ogledom (17 sati) na Trsatu protiv Siska odbojkaši Rijeke otvaraju novu superligašku sezonu. Velimir Liverić ulazi u svoju 22. sezonu u nizu s pozicije prvoga trenera riječkog prvoligaša što je jedinstveni primjer ne samo u svijetu odbojke, već i sporta u Hrvata uopće!


– U odnosu na prošlu sezonu ostali smo bez Karla Čuleta, koji je slomio lakat u lipnju ove godine i teško da će u prvom dijelu sezone trenirati i igrati – govori Liverić. – Zatim, nakon prvoga dijela prošle sezone prestali su igrati Cibić i Đorđević, a tehničar Marin Sušanj zbog poslovnih obveza ne trenira tako da ni na njega možemo računati. Drago Lasić ima upaljenu tetivu tako da će i on teško zaigrati u prvom dijelu. Što se dolazaka tiče, došao je Davor Bogdanović iz Centrometala, a priključili smo i četiri, pet darovitih kadeta.


Riječani su tradicionalno pripreme odradili na parketu Dvorane mladosti uz povremene »izlete« na turnire.




– Odradili smo tri pripremna turnira, a osim toga smo četiri srijede odigrali međusobno. Možemo biti zadovoljni iako uvijek može biti bolje. U sezonu ćemo ući spremni, a onda kroz prvi dio prvenstva postepeno podizati formu.


Kraća klupa


Pripremne utakmice mogu poslužiti kao dobar »lakmus papir« da se vidi koliko je momčad slabija ili jača u odnosu na prošlu sezonu.


– Utakmice su pokazale da nemamo baš previše pričuva koje mogu zamIjeniti igrače koji su u prvoj šestorki. Eventualno jednog ili dva igrača. Prošle sezone smo ipak imali više širine. Posebno smo tanki na poziciji tehničara gdje će s obzirom na ozljedu Sušnja sve biti na Ličini. Imamo tu i mlađega kadeta koji može ući pokoji poen. Molimo Boga da tu ne doživimo novu ozljedu ili da se ne razbolimo. Naravno, mlađi će dobivati šansu kroz sezonu.


Ciljevi Riječana su bez obzira na sve poteškoće – borba za vrh.


– Želja je da se borimo za vrh ljestvice bez obzira na to što će se liga proširiti tako da nitko neće ispasti. To ne smijemo shvaćati kao olakotnu okolnost, odnosno da u neke utakmice uđemo s razmišljanjem lako ćemo. Idemo na prva tri mjesta i to nam je zadatak. Mislim da su dečki rasploženi za to i da će tako i biti. Konkurencija? Zagrebačka Mladost se pojačala, vratila je dva, tri starija igrača. Kaštelanska Mladost je zarotirala nekoliko igrača. Osijek i Sisak su oslabljeni… Neki su pojačali kao Centrometal. Pretpostavljam da će kvaliteta lige biti na razini prošlosezonske.


Kadetska liga


Bitna vijest je da se od ove godine kreće s nacionalnom muškom kadetskom ligom. Odbojka je konačno prepoznala nešto što su odavno već prepoznali u nogometu, košarci i rukometu.


– Odbojka je to prva prepoznala 1992. godine, ali to je nažalost trajalo samo jednu sezonu. Mi smo kao županijski savez i kao klub tražili u protekle 24 godine da se pokrene takvo natjecanje. Nažalost, nije to došlo do izražaja. Sada se napokon krenulo i svi klubovi su to podržali. Naši kadeti jedva čekaju prvo gostovanje u Kaštelima 27. ili 28. listopada. Igrat će se šest turnira do travnjaka, dakle mjesečno jedan turnir. Uz to će naši kadeti igrati i međužupanijsku ligu. To je velika novost i velika pozitiva u hrvatskoj muškoj odbojci.


Pozitivno je i da će se od ove sezone moći svaki vikend vidjeti na TV-u jedna prvenstvena utakmica muške i ženske Superlige, ali i da će ubuduće sva statistika biti dostupna na stranicama lige.


– Nemam još pismenu informaciju oko TV prijenosa, u klub još nije stiglo ništa iz saveza po tom pitanju, ali ako je tako, onda je sigurno to velika pozitiva za odbojku. Vodit će se elektronski zapisnici svih utakmica Superlige i sve to će se dostavljati u HOS, odnosno bit će svim klubovima dostupna statistika i snimka budućih suparnika. Nećemo više morati zivkati okolo da bismo dobili statistiku ili snimku. Klubovi su to doznali u zadnji trenutak, ali ostavljena je klubovima mogućnost da se to uhodava do kraja prvoga dijela sezone tako da bi u drugom sve to trebalo ići svojim tijekom – zaključio je Liverić.