Dan za povijest

Riječke odbojkašice osvojile sedmu uzastopnu titulu najbolje ekipe u Hrvatskoj

Kristian Sirotich

Odbojkašice Rijeke u velikom su stilu odradile posljednju utakmicu ove sezone omogućivši Riječanima da uživaju u svakom trenutku povjesnog dana riječkog sporta



RIJEK Odbojkašice Rijeke Croatia osiguranja nove su, i stare, prvakinje Hrvatske. Sedma je to uzastopna titula djevojkama trenera Igora Lovrinova, deveta od hrvatske samostalnosti, jedanaesta u klupskoj povijesti… Ima još značajnih brojeva (dvadeseti trofej od samostalnosti, 26. u povijesti…) svi oni puno govore ali ne mogu dočarati način na koji su Riječanke zaključile na svim poljima iscrpljujuću sezonu.


A učinile su to u velikom stilu omogućivši sugrađanima, koji su Trsat pohodili u rekordnom broju ove sezone, da uživaju u svakom trenutku povijesnog dana riječkog sporta. Titulu su Riječanke osvojile karakternim nastupom i velikim preokretom u Velikoj Gorici, jučer su samo zaključile priču. 


Tamara Sušić blokom je donijela prvu meč loptu, gledatelji su spontano ustali i nekoliko trenutaka kasnije Riječanke su potrčale jedna drugoj u zagrljaj. Bernarda Brčić jer servisom, koji je u ovoj finalnoj seriji bio najjače oružje tehničarke i kapetanice riječke ekipe, zaključila utakmicu. Oštar je početni udarac pao pod noge Velikogoričankama, koje niti u jednom trenutku nisu uspjele parirati razigranim prvakinjama. Od prvog poena raspoložene Katarine Pilepić, koja uskoro odlazi na studij u SAD, do posljednjeg Bernarde Brčić igrale su samo Riječanke.



Treća utakmica finala doigravanja odbojkašica: Rijeka CO – Azena 3:0 (25:14, 25:18, 25:18). Dvorana mladosti. Gledatelja: 1.100. Suci: Boris Vurušić (Varaždin), Ksenija Jurković (Sisak). Delegat HOU-a: Miroslav Medač (Rijeka).RIJEKA CROATIA OSIGURANJE: Došen (L) 1, Pilepić 13, Zdrilić 4, Pešut 8, Šćulac, Mioč, Brčić 8, Kalebić 12, Sušić 11, Popić, Kraljević, Radovani.AZENA: Lončar 4, Visković, Bečić 9, Klafurić, Breko 4, Marić 3, Radoš, Matić 10, Solomun 7, Dugalić, Lukić.

Napad poeni: Rijeka 34 (Pilepić 12), Azena 26 (Bečić 7). Blok poeni: Rijeka 14 (Sušić 4, Brčić 4), Azena 10 (Marić 6). Servis poeni: Rijeka 9 (Sušić 3, Pešut 3), Azena 1 (Marić). Servis pogreške: Rijeka 6, Azena 6. Neforsirane pogreške: Rijeka 5, Azena 9.



Niti u jednom trenutku koncentracija, a valjalo se pribojavati budući da se dva dana pripremalo veliko slavlje, nije popuštala, prijem je bio na izuzetno visokom nivou, blokom su tijekom svih triju setova rušile samopouzdanje suparnicama, obranom u polju besprijekorno je ravnala Paola Došen, koja je iznova nagrađena ovacijama s tribina nakon što je u drugom setu požrtvovno spasila jedan smeč Anite Solomun i pritom osvojila svoj drugi poen ove sezone.


Uz tako dobru igru niti u napadu nisu mogle zakazati, a sinoć je na Trsatu sjevalo sa svih strana. Od Katarine Pilepić, koja je lakoćom pronalazila rupe u bloku  Velikogoričanki, preko Tee Pešut, Ive Zdrilić, Ivane Kalebić i Tamare Sušić… Kulisa je za prvakinje bila savršena, tribine pune, a u takvoj atmosferi Riječanke jednostavno nisu mogle ne zablistati punim sjajem.