Superliga odbojkašica

Riječanke povele pa odjurile u ponor poraza u derbiju s Olimpikom

Ivana Vaupotić

Ivana Šćulac (Rijeka)/Foto Arhiva NL

Ivana Šćulac (Rijeka)/Foto Arhiva NL



ZAGREB Utakmica 7. kola Superlige odbojkašica: Olimpik – Rijeka CO 3:1 (20:25, 25:19, 25:10, 25:17). SD Trnsko. Gledatelja: 800. Suci: Vurušić, Stanojević (Varaždin).


OLIMPIK: Butković, Štaka, Bilogrević, Šandrk, Martinčić (L), Deak, Radanović, Toplek (L), Jularić, Barić, Krmpotić, Brčić, Grozdanić, Bazina.


RIJEKA: A. Popić, Barać, Tomić, Vrban, Fabulić (L), Milosavljević, Boban, T. Popić, Šćulac, Mioč, Koraca, Žarković, Cvijić (L).




Derbi odbojkašica »Olimpika« i »Rijeke CO« podsjetio je na dane kada je Košarkaški klub »Zagreb« punio dvoranu u Trnskom. Naime, pola sata prije početka utakmice nije se moglo naći parkirno mjesto u krugu od 200 metara oko dvorane, a na tribinama se natiskalo 800 gledatelja, od kojih su neki imali bubnjeve i stvarali vruću atmosferu.


Odbojkašice »Rijeke« u početku su se dobro nosile s time. Nakon početne izjednačenosti osvojile su četiri uzastopna poena na servis Ivane Šćulac i stekle prednost (10:7), natjeravši trenera »Olimpika« Hrvoja Borovinu da pozove minutu odmora. Gošće su po povratku na teren izgubile poen, ali uspješno su držale razmak u odnosu na suparnice sve do završnice prvog seta. Preciznije, »Olimpik« je došao do minimalnog zaostatka (20:19), a zatim je blok Lee Boban Riječankama donio sigurnost potrebnu za minutu završnicu i stjecanje prednosti.


Početak drugog seta donio je novu seriju »Rijeke« (6:2), s time da je ovoga puta servirala Lea Boban. Borovina je opet razbio ritam suparnica minutom odmora, a njegove odbojkašice brzo su se vratile u egal (9:9). Izjednačenost je trajala sve do zavšnice seta, kada je »Rijeka« ušla u neshvatljivu seriju pogrešaka, omogućivši odbojkašicama »Olimpika« da stignu do izjednačenja.


Gdje su stale u drugog, Riječanke su nastavile u trećem setu. Prijem servisa bio je debelo ispod razine potrebne za ovakvu utakmicu, a ni ostali elementi osnovni elementi odbojke nisu bili pretjerano dojmljivi. Sve to »Olimpiku« je omogućilo brzi bijeg na četri poena prednosti (6:2), s time da je »Rijeka« nezaustavljivo ponirala. Kada su Zagrepčanke stigle do okruglih deset poena viška (13:3), bilo je više nego jasno da su gošće u potpunosti izgubile korak.


Uvod u četvrti set donio je novu seriju »Olimpika« (10:2) i tada se činilo da su sve dvojbe otklonjene. Međutim, odbojkašice »Rijeke« uspjele su izvući iz sebe još nešto malo snage i uhvatile su priključak (15:14). Shvativši da su se njegove igračice previše opustile, Borovina je još jednom pozvao pravovremeni »time out« i objasnio svojoj ekipi da mora zadržati ozbiljnost do zadnjeg poena. Nakon toga »Olimpik« je opet uzeo stvari u svoje ruke. Razlika se još jednom počela penjati, a Ana Maria Bazina ispucala je as na prvu meč loptu za veliku pobjedu u derbiju.



Poredak: Mladost 21, Olimpik 16, Rijeka 16, Kaštela Cemex 13, Brda 10,  Enna Vukovar 9, Poreč 8, Marina Kaštela 6 bodova.