Radno okupljanje

Razvojni kamp: Ponajbolje hrvatske odbojkašice danas u Omišlju

Kristian Sirotich

Sandro Dukić i Dean Cibić pobjednici su prvog Trofeja Kluba odbojke na pijesku »Rijeka« / Snimio Vedran KARUZA

Sandro Dukić i Dean Cibić pobjednici su prvog Trofeja Kluba odbojke na pijesku »Rijeka« / Snimio Vedran KARUZA

Razvojni kamp za odbojkašice u Omišlju, organiziran u suradnji HOS-a i Općine Omišalj, danas će posjetiti Samanta Fabris, Ivana Prokopić, Ana Grbac, Sanja Popović



RIJEKA U ponedjeljak je u Omišlju, u suradnji Hrvatskog odbojkaškog saveza i Općine Omišalj, s radom započeo  Razvojni nacionalni odbojkaški kamp, što je već u svojoj prvoj omišaljskoj godini okupio više nego respektabilnu brojku od 90 djevojaka iz čitave Hrvatske.


Pod budnom paskom Igora Lovrinova, izbornika svih mladih selekcija i najtrofejnijeg riječkog odbojkaškog trenera, te njegovih suradnika (Gordana Tomić, Martina Radić, Krešimir Jurić, Alen Pavačić, Željko Bradarić, Tonči Carević, te fiziotarapeut Ivan Vodopija i trener za kondicijsku pripremu Emil Baltić) djevojke u Omišlju itekako imaju što za naučiti. I od koga.



Sandro Dukić i Dean Cibić pobjednici su prvog Trofeja Kluba odbojke na pijesku »Rijeka«, ponovno probuđenog da  bi odbojkaši »Rijeke« na pijesku malo produžili sezonu. Dukić, koji je Riječane inače u završnici sezone dobrano namučio u dresu zagrebačke Mladosti, i Cibić u finalu su pobijedili Brunu Dumbovića i Maria Nikolausa 2:0. Treće mjesto osvojili su Karlo Čule i Kristian Smiljanić, nadigravši Marka Ličinu i Bojana Janjanina rezultatom 2:0.Turnir je odigran na četiri terena, prvo mjesto u kostrenskoj skupini osvojili su Čule i Smiljanić, na Kantridi su najbolji bili Dumbović i Nikolaus, u Ičićima (teren 1) Dukić i Cibić, odnosno (teren 2) Ličina i Janjanin. Završnica se igrala u Kostreni, Dukić i Cibić su u polufinalu bili bolji od Čule i Smiljanića (2:1), dok su Dumbović i Nikolaus pobijedili Ličinu i Janjanina (2:1).Cjelodnevno druženje na pijesku, kako i priliči, završeno je prigodnom – feštom.




Tako će danas od 17 sati kamp obići izbornik seniroske reprezentacije Miroslav Aksentijević, ali i ponajbolje odbojkašice s ovog našeg prostora, djevojake koje su u odbojci već ostavile ili još uvijek moraju ostaviti itekako dubok trag.  U Omišalj će tako doći tehničarka Ana Grbac, Ivana Prokopić, nekad Miloš, koja je prošle sezone s turskom Bursom osvojila Challenge Cup, a od iduće će nositi dres talijanske Firenze, Sanja Popović, godinama jedna od najboljih hrvatskih odbojkašica, te Samanta Fabris, koja je vodila Rijeku do njezinih zadnjih trofeja, a minuloga vikenda u Pazinu nosila kapetansku vrpcu hrvatske ženske seniorske reprezentacije u utakmici s djevojkama sa sveučilišta iz Washingtona. Nakon druženja Hrvatska U-16 reprezentacija odigrat će utakmicu protiv selekcije kampa.


Faza učenja


– U Pazinu je igrala  pomlađena reprezentacija, od mene se očekivalo da prenesem to svoje iskustvo. Naravno da to imponira i da ću tu ulogu vrlo rado prihvatiti. Mislim da ova pomlađena reprezentacija ima puno potencijala, tako da sada treba samo rada i strpljenja i rezultati će doći. Neki možda zamjeraju izborniku na odluci da naglo pomladi reprezentaciju, no mislim da smo dobro napravili što se ide u tom smjeru. Započeli smo jedan novi četverogodišnji, olimpijski ciklus. Mislim da treba početi raditi s mladima i dati im prilike da igraju te sam uvjerena da ćemo uz rad i upornost već u bližoj budućnosti moći očekivati zapažene rezultate – rekla je Samanta Fabris u Pazinu nakon utakmice s djevojkama sa sveučilišta iz Washingtona.


Samanta se reprezentaciji priključila uoči pazinskog susreta i nastavlja s pripremama za World Grand Prix turnire, a prvi ih očekuje već koncem ovoga mjeseca u Argentini.  


– Sad se moramo fokusirati samo na sebe i na igru, tako da se iz utakmice u utakmicu vidi napredak, da cure stasaju i da prikupe iskustvo. Ipak je 90 posto cura prvi puta u reprezentaciji. Svi žele rezultate i očekuju pobjedu, ali nekada mora proći i ova faza učenja i skupljanja iskustva – istaknula je Fabris.


Novi klub


Ovim osvježenjem reprezentacije Fabris je gurnuta u prvi plan. Poziv i tu čast zaslužila je vrhunskim igrama u elitnom talijanskom razredu. Nakon sezone u VBC Pomi Casalmaggiore, nedavno je potpisala za novi klub te će od iduće sezone igrati za Imoco Conegliano, još jedan jaki klub koji će također nastupati u Ligi prvaka.


– Klupskom sezonom sam jako zadovoljna. Mogu reći da sam se snašla u toj odbojci, koja je ipak za klasu viša. Meni je u Italiji stvarno odlično, jake su utakmice, sviđa mi se prvenstvo gdje u svakoj utakmici moraš biti na zaista visokoj razini, nema opuštanja. To te onda samo po sebi tjera da napreduješ. Sada prelazim u novi klub što je izazov više. Dolazim u klub koji je lani osvojio Kup i Superkup, a bili su i na Final Fouru Lige prvaka. Naredne sezone igrat ćemo također Ligu prvaka. Ekipa je odlična, puno je igračica koje imaju visok renome. Takva konkurencija je izazovna i jednostavno te tjera da radiš i napreduješ još više. Kažem, sve je to izazov za koji sam spremna i jedva čekam da krene – zaključila je Samanta Fabris.