Reprezentacija

Povratak hrvatskih odbojkašica s Europskog prvenstva: Ovo nam mora biti poticaj

Ivana Vaupotić

Foto: Nenad Reberšak

Foto: Nenad Reberšak

Cilj je bio proći skupinu i to smo ostvarile. U zadnjoj utakmici nas je stigao umor, ali u tome nećemo tražiti alibi. Možemo biti ponosne na svoj nastup – kaže Ana Grbac



ZAGREB Hrvatske odbojkašice vratile su se s Europskog prvenstva u večernjim satima srijede, nakon poraza od Nizozemske u osmini finala (3:0). Taj doseg sigurno ne spada u kategoriju epohalnih rezultata, no, kada se u obzir uzmu sve turbulencije vezane uz reprezentaciju u zadnja tri tjedna, jasno je da izbornik Igor Lovrinov i njegove štićenice slobodno mogu hodati uzdignuta čela.


– Gore smo išle s ciljem da prođemo skupinu i to smo ostvarile. U zadnjoj utakmici nas je stigao umor, ali u tome nećemo tražiti alibi. Mislim da možemo biti ponosne na svoj nastup – rekla je Ana Grbac na povratku u Hrvatsku.Rezultati iz Tbilisija i Bakua sasvim jasno pokazuju da se Hrvatska nije osramotila na Europskom prvenstvu. U skupini su doživljena dva poraza u pet setova, od Bjelorusije i Italije, s time da su u tim utakmicama naše djevojke osvojile više poena od suparnica. No, odbojka je sport u kojem nešto takvo ne mora donijeti prevagu.


Rezultati osmine finala: Poljska – Turska 1:3, Bugarska – Njemačka 2:3. Četvrtfinale, danas, 16 sati: Italija – Nizozemska. 18:30 sati: Bjelorusija – Srbija. Sutra: Azerbejdžan – Njemačka, Rusija – Turska.





Osvojeni poeni u ogledima s Bjeloruskinjama (100:90) i Talijankama (105:94) bili su loše raspoređeni po setovima, i stigla su dva poraza. Jedina pobjeda ostvarena je protiv Gruzije (3:1). Povrh toga, nije na odmet istaknuti da su Bjelorusija i Italija ostvarile plasman u četvrtfinale.


– Te dvije utakmice smo odigrale jako dobro. Nekako nam je taj peti set bio problem. Ne znam je li to zbog fizičke spreme ili nečeg drugog. U svakom slučaju, vjerujem da smo izvukle pouke iz tih utakmica – dodala je tehničarka hrvatske reprezentacije.


Zapravo, samo u ogledu s Nizozemkama Hrvatska nije bila na potrebnoj razini. Opet, u obzir treba uzeti iznenadnu promjenu na čelu reprezentacije, odnosno odlazak bivšeg izbornika pred početak Europskog prvenstva. Lovrinov je dobio nezahvalnu ulogu vatrogasca i u devet dana je uspio konsolidirati ekipu. Razgovori na temu »što bi bilo, kad bi bilo…« u sportu su uvijek nezahvalni, no činjenica je da tijesni vremenski okvir sigurno nije išao na ruku hrvatskim odbojkašicama i njihovom novom izborniku.


– Ima nas dosta koje smo prije radile s Igorom Lovrinovom, tako da nama to nije bio problem jer znamo kako funkcionira njegov način rada. Ostale cure su u zrelim godinama i brzo su se naviknule na promjenu. Osim toga, Lovrinov nije previše mijenjao stvari koje smo trenirale za ovo Europsko prvenstvo – objasnila je Ana Grbac, uz napomenu da bi sve bilo osjetno lakše da je novi izbornik na raspolaganju imao više vremena.


U svakom slučaju, na Europskom prvenstvu su postavljeni solidni temelji za budućnost ženske reprezentacije.– Mislim da nam ovo Europsko prvenstvo mora biti poticaj za dalje. Vjerujem da možemo biti još bolje – zaključila je Ana Grbac.