Rijeka - Mladost

Osojnak: ‘Ako je Leicester mogao napraviti čudo, ajmo mi biti Leicester’

Kristian Sirotich

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Svjesni smo da će se Mladost sigurno maksimalno pripremiti, pazit će na svaki detalj. Nisu oni igrali loše niti u Zagrebu, ali mi smo bili opušteni, bez imperativa. Prema takvom suparniku ne možeš se postaviti drugačije nego opušteno. Pokušat ćemo odraditi najbolje što možemo – kaže Đorđević



RIJEKA Zahvaljujući sjajnom subotnjem izdanju u Zagrebu, koje je malo tko mogao očekivati, odbojkaši »Rijeke« pretvorili su polufinalu seriju doigravanja za prvaka u pravu poslasticu za sportske sladokusce.


Pobjedom u Zagrebu Riječani su stekli prednost uoči večerašnjeg ogleda s »Mladosti« (19 sati, Dvorana mladosti) pa je ova utakmica poprimila sasvim druge konotacije. Riječani nikada nisu igrali u finalu doigravanja, jednom su u polufinalu ispali od »Varaždina« (2005. godine), dva puta od zagrebačke »Mladosti« (2009. i 2012. godine, u sve četiri utakmice nisu osvojili set).


Doduše, jednom su bili viceprvaci (2001.), ali tada se nije igralo doigravanje i tada su također gledali u leđa Zagrepčanima. Dakle, Riječanima motiva i želje za dokazivanjem pred domaćim gledateljima zasigurno neće nedostajati.





Utakmicu u Zagrebu sudili su Antonio Pavičić i Ksenija Jurković iz Siska, a večerašnju utakmicu sudit će – isti suci. Zanimljivo i samo po sebi dovoljno intrigantno budući da su Riječani nakon prve utakmice imali ponešto zamjerki na suđenje. No, vrijedi vjerovati da se nakon večerašnjeg ogleda neće povlačiti sudački repovi.



– Nadam se da će dvorana biti puna, pozivam sve koji su u mogućnosti doći jer mislim da je ovo zaista velik događaj za riječku mušku odbojku. Imamo prednost od 1:0, igra se za ulazak u finale. A finale se ipak ne igra svaki dan. Ako tribine budu pune, bit će to nešto na što nismo navikli, ali vjerujem da bi moglo na nas djelovati samo pozitivno, a vjerujem i na ishod utakmice – započet će Ivan Đorđević, jedan od stožernih igrača riječke momčadi ove sezone.


Odlična »vibra«


– Svjesni smo da će se »Mladost« sigurno maksimalno pripremiti za ovu utakmicu, snimku prve utakmice pogledat će barem 50 puta, pazit će na svaki detalj. Nisu oni igrali loše niti u Zagrebu, ali mi smo bili opušteni, bez imperativa, imali smo odličnu »vibru« i kada smo osvojili prvi set i vidjeli da se tu nešto može napraviti, više nismo mogli stati.


Jednostavno smo tu tekmu bili bolji – nastavit će Đorđević, koji nimalo ne sumnja u to da će i on i njegovi suigrači i danas zaigrati opušteno, da neće biti grča, iako su svjesni da bi ih pobjeda lansirala na mjesto na kojem se niti u najluđim snovima ove sezone nisu vidjeli.


– Zadnja dva mjeseca sve tekme igramo opušteno, a i nema drugog načina da se postavimo prema ovom suparniku nego tako. Doći ćemo, odraditi najbolje što možemo u ovome trenutku, a sutra će ionako svanuti novi dan.


Ne pobijedimo li, neće biti smak svijeta. Definitivno nemamo imperativa, onoga trenutka kada smo prestali razmišljati o ciljevima, kada nas je pustila euforičnost igranja Superlige, jednostavno smo sazrijeli kao momčad. Poklopila nam se dobra kompa, svi znamo da svi daju sve od sebe u svakome trenutku i, što je najvažnije, svjesni smo koja je razina naše igre. Naravno da nismo nepogrešivi – govori Đorđević, koji vrlo dobro zna tko su ključne vedete zagrebačke momčadi i što je najveća snaga aktualnih pobjednika Kupa i viceprvaka. Previše su puta ove dvije ekipe igrale ove sezone da bi bilo bilo kakvih nepoznanica. Ovo će biti sedma međusobna utakmica.


Servis i prijem


– Najveće probleme radi nam Sedlaček, od servisa do napada i bloka, a svi imaju dobar blok. To je zid kojim oni odskaču daleko od svih momčadi u ligi. Stalno pokušavaš pronaći neke rupice, rješenja, jako se teško nositi s njime. U Zagrebu smo uspjeli iskoristiti nedostatak njihovoga prvog libera pa se nadamo da ćemo i sada biti dobro raspoloženi na servisu, ali i na prijemu.


Ta dva detalja nam moraju biti na vrhunskoj razini da bismo protiv takve ekipe mogli igrati ravnopravno ili kao što smo igrali u Zagrebu – zaključit će Đorđević, koji neće biti jedini Opatijac u postavi na terenu u večerašnjem susretu. U opatijskom klubu ponikli su još Karlo Čule i Luka Osojnak, s druge pak strane mreže stajat će Sandro Dukić. Na neki će to način biti i – opatijski derbi.



Da odbojkašima zagrebačke »Mladosti« nije svejedno danas doći u Rijeku priznat će i Sandro Dukić, srednji bloker Zagrepčana i dojučerašnji suigrač Riječana.


– Nama je od početka sezone zacrtan imperativ osvajanja naslova i dosta nas je potresao taj poraz u Zagrebu. No, sad je to iza nas, u Rijeku dolazimo pobijediti, ništa drugo ne dolazi u obzir. U Zagrebu su nas totalno nadigrali u svim segmentima, ovo će biti prilika da se iskupimo za sve ono što nismo napravili – kaže Dukić, svjestan da bi novi loš dan značio da nema prilike za popravni. Povrh toga, imperativ često zna biti itekako sputavajući faktor.


– Ovo nam je zadnji vlak, moramo ostvariti pobjedu, bez obzira kakvu. »Rijeka« se zaista pokazala kao neugodan protivnik, u svim međusobnim utakmicama ove sezone su nas namučili i svi znamo da će tako biti i sada. Bit će to velik pritisak i njima, ali i nama – zaključit će Dukić.



– Mislim da će nam biti još teže nego u Zagrebu, ali ako održimo istu igru, mislim da svakako možemo dobiti. Volio bih da odigramo dobru utakmicu, vjerujem da će biti gledatelja, a oni zaslužuju dobru predstavu. Sretan sam što su ljudi prepoznali naš rad, najviše mi je zbog njih stalo da dobro odigramo.


No, niti jedan rezultat za nas neće predstavljati nikakvo razočaranje jer i ovo što smo dosad napravili je na granici čuda – poručuje Luka Osojnak, prije negoli će povući jednu zanimljivu paralelu.– Imamo sjajan mentalitet, nema predaje, nema crnih rupa, pognutih glava. Svjesni smo da je uvijek lakše biti outsider. Uostalom, ako je Leicester mogao napraviti čudo, ajmo onda i mi biti Leicester – zaključit će Osojnak.