Zaokreti

Odbojkašice Drenove i Kostrene podmladile ekipu uoči nove prvoligaške sezone

Ivan Volarić

Ilija Matić/Foto Arhiva NL

Ilija Matić/Foto Arhiva NL

 Ima puno mladih igračica, uglavnom kadetkinja i juniorki. Od uvjetno rečeno starijih ostala nam je jedino Ivona Matijević, a i ona je mlada – ima 20 godina! – kaže Ilija Matić, trener Drenove



RIJEKA Rijeka ima dva superligaša (MOK i ŽOK Rijeku), ali i dva prvoligaša. Odbojkašice Drenove i Kostrene iduće sezone nastupat će u drugom odbojkaškom razredu (u muškoj konkurenciji nema riječkih ekipa), koje počinje prvoga vikenda listopada baš kao i natjecanje u Superligi. Obje ekipe doživjele su značajne kadrovske promjene u odnosu na prošlu sezonu, posebno se to odnosi na Drenovu pod vodstvom trenera Ilije Matića.


– Ušli smo u peti tjedan priprema, napravili smo onaj bazični dio priprema, a sada je pred nama još ostalo dva i pol tjedna do početka prvenstva u kojem imamo dogovoreno pet pripremnih utakmica. Zadovoljan sam odrađenim. Što se tiče kadra on se dosta promijenio. Ima puno mladih igračica, uglavnom kadetkinja i juniorki. Od uvjetno rečeno starijih ostala nam je jedino Ivona Matijević, a i ona je mlada – ima 20 godina! – objašnjava Matić i dodaje kako je jedino Anja Žarković (Rijeka) zatražila ispisnicu, sve ostale starije igračice su se posvetile fakultetskim ili poslovnim obvezama.


To je otvorilo dosta prostora za mlade igračice, kadetkinje iz vlastite škole odbojke, ali i darovite igračice tog uzrasta iz drugih klubova (Rječina, Kozala…) s kojima Drenova ima suradnju. Jasno je da orjentacija na mlade znači i da Drenova neće imati tako izražene ambicije kao što je imala prošle sezone kada se potajno ciljalo i na Superligu.




– Glavni cilj je razviti mlade igračice i postaviti čvrsti temelj za iduće sezone – dodaje Matić.


Slična situacija je i u redovima Kostrene čiju prvu ekipu je ovoga ljeta preuzeo novi trener Kristijan Tomić. Inače, kostrenke su zahvaljujući odustajanju Đakova zadržale prvoligaški status.


– Unatoč tome nismo ulazili u neke posebne aranžmane. Ostalo je nekoliko iskusnijih igračica od prošle sezone plus nekoliko juniorki. Njima smo priključili nekoliko mladih igračica iz Rijeke i Sušaka, doveli smo i jednu djevojku koja je stigla u Rijeku na studij iz Đakova – govori Tomić i dodaje kako je glavni cilj ove sezone stabilizacija, a u prilog takvim planovima ide i činjenica da zbog širenja lige nitko neće ispasti.


– Ideja je da ovu sezonu izguramo s onim što se imamo, a onda ćemo sjesti i vidjeti u kojem smjeru će klub strateški ići. Idemo s ovim napraviti najviše što možemo, idemo od seta do seta, od utakmice do utakmice. Otegotna okolnost je što većina ovih djevojaka nema prvoligaškog iskustva, povoljna činjenica da je većina ekipa oslabljena, odnosno da ulazi u sezonu s pomlađenim sastavima – rekao je Tomić.