Bacanje na glavu

Odbojkaši Rijeke traže “četvrtu sreću”: Kada se pojavi inat, onda je to druga priča

Kristian Sirotich

Ovo je za nas utakmica u kojoj jako puno možemo dobiti, a malo izgubiti. I baš zbog toga neće biti slična nijednoj do sada odigranoj međusobnoj utakmici – kaže Ličina



RIJEKA – Može li za odbojkaše »Rijeke« četvrta biti sreća? Prije devetnaest godina na Trsatu Riječani su organizirali Final Four Kupa i, nakon što je zagrebačka »Mladost« posrnula u polufinalu, prvi trofej u povijesti kluba činio se nadomak ruke. No predvođeni sjajnim Igorom Omrčenom odbojkaši »Mladosti Kaštel Lukšić« rastužili su i domaće navijače i jednu lijepu generaciju riječkih odbojkaša. Druga se prilika ukazala pet godina kasnije kada su u finalu bili bolji odbojkaši zagrebačke »Mladosti«, koji su Riječane u finalu nadigrali i 2013. godine u Rovinju. Četvrti finale Riječane odvodi put Dalmacije, u srijedu od 17.30 sati odmjerit će snage s »Mladosti Marina Kaštela«. Čemu se mogu nadati riječki ljubitelji odbojke?


Nervoza


– Mogu se nadati istome kao i mi, a svi se mi nadamo da ćemo odigrati kako treba i dati sve od sebe – započet će Marko Ličina, tehničar riječke momčadi. Ličina ima zanimljiv pogled na sutrašnji finale, u kojem riječka momčad i nije sasvim bez izgleda.


– Kao prvo, ovo je za nas utakmica u kojoj jako puno možemo dobiti, a malo toga izgubiti. I baš zbog toga neće biti slična niti jednoj našoj do sada odigranoj međusobnoj utakmici. Naravno da su oni kvalietniji od nas i u prvenstvu uvijek igraju svoju igru, bez obzira na to kakav je rezultat. No ovo je samo jedna utakmica i ako je dobro otvorimo, nervoza bi kod njih mogla samo rasti. Pritom, ne mislim da će nam atmosfera u dvorani predstavljati neki poseban pritisak, dolje je atmosfera uvijek malo vatrenija i nama to može biti samo dodatni motiv. Možda bi više nervoze bilo da igramo na domaćem terenu. Mi smo, dakle, dobar posao napravili ulaskom u finale, a njima samo trofej igra ulogu – nastavit će Ličina, koji ključ dobrog rezultata vidi u dvama elementima. U servisu i obaveznoj igri.




– Moramo im servisom odmaknuti napadače od mreže, otežati im organizaciju napada i onda pokupiti što je moguće više tih teških lopti. U utakmici protiv »Mladosti« nismo baš blistali u toj obaveznoj igri, ali nismo čak niti odigrali loše. Bila nam je to prva utakmica ove godine, očekivao sam i da ćemo više griješiti. Za ovaj finale mi je jedino žao što se utakmica igra već sada, a ne u pravom natjecateljskom dijelu sezone. No kako je nama, tako je i njima – govori tehničar momčadi koja u posljednje vrijeme ima dosta problema s ozljedama.


Ozljede


– Ozljede su ključni dio sporta. Niti jedan od ovih poluozlijeđenih igrača neće dovoditi svoj nastup u pitanje, mislim da nitko neće razmišljati o tome da ga boli i da će se zbog toga štedjeti. Ipak je ovo finale Kupa – dodaje Ličina, koji je, baš poput svojih suigrača i trenera Liverića, uvjeren da je kaštelanska »Mladost« bolji suparnik od one zagrebačke. Barem kada su Riječani u pitanju.


– Svi mi mislimo da nam oni više leže nego Zagrepčani, ali to smo mislili i prošle godine pa smo Zagrepčane uspjeli pobijediti, a njih nismo. Doduše, mislim da su prošle godine bili za koplje jači nego ove sezone, a da im možemo ravnopravno parirati pokazali smo u prvenstvu, izgubivši kod njih utakmicu na razliku u svim trima setovima. A tada i nismo bili kompletni. Dakle, može se. Treba se samo baciti na glavu, a mi s time nemamo problema. Dočekat će nas vatrena atmosfera, očekujemo i uvredljivih povika s tribina jer dolje tako zna biti, ali kada se pojavi inat onda je to druga priča – zaključit će Ličina.