Okupljanje odbojkašica

Izbornik Igor Lovrinov: ‘Ako ne izborimo Europsko prvenstvo, prestat ću se baviti ovim poslom’

Kristian Sirotich

JASNI CILJEVI – Igor Lovrinov / foto Goran STANZL/PIXSELL

JASNI CILJEVI – Igor Lovrinov / foto Goran STANZL/PIXSELL

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo su apsolutni prioritet. Imamo skupinu s Albanijom, Austrijom i Švicarskom i dvije ekipe iz te skupine idu na Europsko prvenstvo. Mi moramo biti prisutni na velikim natjecanjima – kaže Lovrinov



Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija danas će u Rijeci započeti pripreme za iskušenja što ih očekuju ovoga ljeta. Najtrofejniji riječki trener i izbornik ženske seniorske selekcije, Igor Lovrinov, zajedno sa svojim stručnim stožerom, u Rijeci će okupiti 13 djevojaka na koje računa za Europsku Zlatnu ligu, novo natjecanje u kalendaru CEV-a, možda i Mediteranske igre, ali i za kvalifikacije za Europsko prvenstvo što će se u rujnu iduće godine igrati u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj.


– Sada nas je u Rijeci trebalo biti četrnaest na treninzima, ali nisam baš uspio okupiti sve što sam mislio, a onda nisam uspio naći niti zamjenu za neke djevojke – započet će Igor Lovrinov. – U Rijeci neće biti Lucije Mlinar koja je završila iznenada u bolnici zbog zdravstvenih problema pa sam je oslobodio za ovu akciju. To će nam sigurno malo poremetiti i planove i rad, ali nema veze. Nekako ćemo odraditi zacrtano, nešto ćemo iskemijati. Osim što neće biti Lucije Mlinar, tri dana poštede zbog natjecateljskih obaveza, dakle moraju nam se priključiti u srijedu, dobile su Samanta Fabris, Vedrana Jakšetić i Beta Dumančić.


Ovaj riječki pripremni ciklus bit će koncentriran na Europsku Zlatnu ligu?




– Ovo su prve pripreme za Golden European League koja nam kreće 19. svibnja. U skupini smo s Francuskom, Finskom i Mađarskom, a natjecanje otvaramo 19. svibnja u Splitu protiv Finkinja. Utakmice se igraju u ritmu srijeda-subota i baš zbog tih čestih i dugih putovanja će sve to skupa biti dosta zahtjevno. No, kako je nama tako je i svima drugima. Radit ćemo svaki dan ujutro od 10 do 12 sati i navečer od 18 do 20 sati, osim prvog dana. U sklopu jutarnjeg treninga svaki drugi dan radit ćemo teretanu. Ako nam bude zatrebalo nešto u vezi fizioterapije tu su nam Scipion i Dean Mistura. Dakle, sve obavljamo u Rijeci.



Izbornik Igor Lovrinov malo je »osvježio« stručni stožer reprezentacije za predstojeće akcije. Za prvog pomoćnika riječki je stručnjak izabrao Zadranina Domenika Kresoju, drugi pomoćni trener bit će mu Riječanin Ivan Đorđević. Đorđević će Lovrinovu biti na dispoziciji u Rijeci i eventualno Mediteranskim igrama, ako se na njih bude išlo. Kondicijski trener reprezentacije je još jedan Riječanin, Emil Baltić, fizioterapeut je Dean Gvojić, a team manager Frane Žanić.



Rijeka u fokusu


Na žalost Riječani neće imati priliku reprezentativke vidjeti na djelu u nekoj prijateljskoj ili kvalifikacijskoj utakmici?


– To je, na žalost, istina. Nećemo imati prilike vidjeti reprezentaciju na djelu u Rijeci. Pokušali smo organizirati da odigramo jednu utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u kolovozu, ali takav je problem sa smještajem da je to zaista bila nemoguća misija. U kolovozu dobiti pedesetak pansiona, za smještaj obje reprezentacije, nije bilo moguće i nismo uspjeli. No, Rijeka će biti u našem fokusu u prvoj sljedećoj akciji, jer zaista su nam izašli ususret i u Odjelu za sport Grada Rijeke i u Rijeka sport. I što se tiče dvorane i sprava i svega što nam je potrebno za neometan rad. I na tome se svima iskreno zahvaljujem.


Igrat ćete European Golden League, možda nastupite na Mediteranskim igrama, u kolovozu vas čekaju kvalifikacije za EP. Na čemu je najveći fokus?


– Kvalifikacije za Europsko prvenstvo su apsolutni prioritet. Imamo skupinu s Albanijom, Austrijom i Švicarskom i dvije ekipe iz te skupine idu na Europsko prvenstvo. Ako se tu ne uspijemo plasirati zaista ću se prestati baviti ovim poslom. Mi moramo biti prisutni na velikim natjecanjima, dogodine je to Europsko prvenstvo i mi na njemu moramo izboriti svoje mjesto. Dakle, nema dileme što je važnije. Igrat ćemo tu Zlatnu Europsku ligu, još uvijek postoji mogućnost da odemo i na Mediteranske igre, ali primarno nam je izboriti nastup na EP-u.


Jedna od ključnih igračica u reprezentaciji svakako je Samanta Fabris, koja se u subotu sa svojim Imoco Volley Coneglianom, u reprizi prošlogodišnjeg finala, nije uspjela plasirati u finale Lige prvakinja. Imoco je poražen od branitelja naslova turskog VakifBanka 3:2, a Samanta Fabris je sa 28 poena bila najučinkovitija igračica utakmice.


– Nevjerojatno kakvu su šansu imale, Conegliano je vodio 12:9 u petom setu i na kraju nisu uspjele doći do pobjede. Zaista su imale lijepu priliku. S druge strane nevjerojatno mi je da je rumunjska Alba Blaj tako uvjerljivo ušle u finale protiv, doduše oslabljenog, Galatasaray Istanbula.



Igor Lovrinov na reprezentativne pripreme u Rijeku pozvao je tebhničarke Anu Grbac, Bernardu Brčić i Vedranu Jakšetić. Srednji blokeri su Ivana Miloš-Prokopić, Beta Dumančić i Martina Šamandan, korektori će biti Sanja Popović-Gama i Samanta Fabris, a primačku liniju čine Mija Jerkov, Dinka Kulić i Elena Vukić. Na poziciji libera igrat će Rene Šain i Nikolina Božičević.



Samanta Fabris


Jeste li zadovoljni Samantinom igrom?


– Sa Samantom nam se uvijek javlja sličan problem. Razgovarali smo i s njom o tome, u našim planovima i razmišljanjima uvijek smo je nekako pokušali usmjeriti da u reprezentaciji igra u »zoni četiri« na poziciji napadača-primača kako bismo dobili mjesto za još jednog napadača na poziciji korektora. Međutim, kako to napraviti kada je Samanta odigrala fantastično i finale talijanskog prvenstva i sada na Final Fouru? To ćemo riješavati nekako u hodu, ali bolje da je tako pa da imamo i nekakve opcije koje možemo probati. Naravno da sam zadovoljan njezinom igrom, u posljednje vrijeme zaista igra sjajno.


I za kraj pitanje vezano uz korištenje video tehnologije u sportu, koja je posljednjih dana nakon ovih polufinalnih utakmica nogometne Lige prvaka itekako aktualna tema. Naročito pitanje treba li ili ne treba uvesti VAR. Odbojkašice VakifBanka u finale su ušle iskoristivši drugu meč loptu, ali tek nakon što je njihov trener Giovanni Guidetti zatražio challenge. Naime, Gözde Kirdar je smečirala, suci su dosudili poen za Imoco Volley jer je lopta završila izvan granica igrališta, a video challenge je pokazao da su odbojkašice talijanske ekipe loptu dirale u bloku. I Turkinje su ušle u finale.


– Apsolutno sam pobornik toga. Žao mi je zbog Samante i svih njezinih suigračica, ali apsolutno sam pobornik video tehnologije. Ako je bio dodir u bloku, bio je dodir. I tu nema nikakve priče. Katastrofalna mi je ova situacija s Ligom prvaka, u kojoj na temelju sudačkih pogrešaka momčadi poput Bayerna i Rome nisu ušle u finale. Mnogi kažu da baš to daje draž sport, ali to nije draž. Ako je netko dirao loptu, dirao je loptu. Ako je bio penal, bio je penal. I treba ga dosuditi. Pogotovo tu gdje je u pitanju ogroman novac, iako je u završnicama svih tih velikih natjecanja u pitanju ogroman novac. Razumijem da sudac nije vidio, jer je ponekad neke situacije zbog brzine zaista teško vidjeti, ali ono što se dogodilo treba odsuditi. I zato treba uvesti video tehnologiju – zaključit će Igor Lovrinov.