Zadovoljan odigranim

Igor Lovrinov: Jedino što možemo je zatvoriti se u dvoranu i neumorno raditi’

Kristian Sirotich

Igor Lovrinov, Foto: N. REBERŠAK

Igor Lovrinov, Foto: N. REBERŠAK

Ovo što ću reći možda će zvučati kao floskula, ali nema nam druge nego ostaviti sve nesuglasice po strani, zatvoriti se u dvoranu i neumorno raditi. To je jedini put, to uostalom rade i sve druge reprezentacije – kaže Igor Lovrinov



RIJEKA- Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija u ponedjeljak se vratila s Europskog prvenstva u Azerbejdžanu i Gruziji. Pobjedom nad Gruzijom (3:1) i dvjema dramatičnim utakmicama protiv Bjelorusije (2:3) i Italije (2:3) hrvatske su djevojke izborile pravo nastupa u osmini finala, čime je ispunjen jedini zacrtani cilj uoči početka prvenstva. Nizozmska? Reprezentacija koja je na prošlom europskom prvenstvu upisala samo jedan poraz, i to onaj u finalu od Ruskinja, i koja je je prošle godine na Olimpijskim igrama zauzela četvrto mjesto, lakoćom je opravdala ulogu favorita. Dokazale su to prošetavši se i jučer u četvrtfinalu protiv Talijanki.


– Generalno gledano, moram priznati da sam zadovoljan odigranim, iako stoji činjenica da je cjelokupni dojam malo pokvarila ta utakmica protiv Nizozemske, jer smo se namjerili na suparnika koji je u ovom trenutku zaista bolji od nas – započet će Igor Lovrinov, izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije. – Kada se sve to skupa slegne ostat će i činjenica da smo zadovoljni jer smo ostvarili cilj po koji smo i išli na prvenstvo, izborili smo ulazak u drugi krug. Iskreno, treba reći i da smo imali sreće sa ždrijebom jer smo u skupini imali najslabiju ekipu, reprezentaciju domaćina Gruzije, ali u konačnici smo napravili ono po što smo u Gruziju i Azerbejdžan i išli.


Oscilacije


Zanimljiv je način na koji je Igor Lovrinov opisao igru reprezentativki na kontinentalnoj smotri.




– Zaista smo odigrali u rasponu od briljantnoga do katastrofalnoga. Odigrali smo dva nevjerojatno dobra seta protiv Bjelorusije, dva nevjerojatno dobra seta protiv Italije, ali isto tako i dva nevjerojatno loša seta protiv Gruzije. Puno je bilo oscilacija i to je ono u čemu nisam uspio, odnosno nisam uspio iznivelirati naša izdanja. Međutim, jednostavno sam premalo vremena proveo s ekipom da bih upoznao njihove automatizme i navike, da bih znao kako ću ja djelovati na njih. Nisam ih upoznao kao ekipu. I to je bio problem.


Ako Igor Lovrinov i njegove izabranice imaju razloga tražiti bilo kakvu utjehu pronaći će je u jednostavnoj činjenici. Dvije ekipe iz skupine u kojoj su igrale natjecanje su nastavile u četvrtfinalu.



Reprezentacija Nizozemske pobijedila je jučer i Italiju 3:0 (25:17, 25:20, 25:13) i drugi put uzastopno izborila plasman u polufinale EP-a. Za pobjedu protiv Italije Nizozemkama je trebalo tek tri minute više od one utakmice osmine finala protiv Hrvatske, odnosno 72 minute, a rezultat dovoljno govori o kakvoj je utakmici bila riječ. Jednosmjernoj od prvog poena. Nizozemke će u polufinalu igrati protiv boljeg iz današnjeg četvrtfinalnog dvoboja između Azerbejdžana i Njemačke. U polufinale se plasirala i reprezentacija Srbije, koja je pobijedila Bjelorusiju 3:0 (25:19, 25:12, 25:14), također za 72 minute. Srpkinje u polufinalu čekaju Ruskinje ili Turkinje.



– To je istina. Pritom zaista ne treba smetnuti s uma da je ta Bjelorusija na prošlom Europskom prvenstvu, u sastavu identičnom ovom koji je sada igrao protiv nas Hrvatsku na otvaranju prvenstva pobijedila 3:0, Hrvatsku u kojoj su igrale Maja Poljak, Senna Ušić, Mira Topić… Valjda je jasno koja je to uigranost, automatizmi u igri… Ono što mi nismo igrali.


Slična paralela mogla bi se povući i s Nizozemskom. U osmini finala na Europskom prvenstvu u Njemačkoj prije četiri godine, kada je Igor Lovrinov također bio izbornik, Hrvatska je pobijedila Nizozemsku 3:2, a u toj nizozemskoj reprezentaciji igralo je čak sedam djevojaka koje su protiv Hrvatske igrale i sada u Bakuu.


Žal za Bjelorusiju


– Razlika je jedino u tome što su Nizozemci tada imali Robin De Krujif, koja je jedna od najboljih srednjaka na svijetu i koja bi i sada igrala da nije otpala zbog ozljede. To je bilo prije četiri godine. Da ne govorim o Bjelorusiji prije dvije godine. Dobro, možda to sve zvuči kao neka alibi priča, generalno smo protiv Bjelorusije bili blizu i trebali smo pobijediti, za razliku od utakmice protiv Italije za koju nisam siguran iako smo bili u velikom naletu. Italija ipak ima tu kvalitetu više. Za Bjelorusiju postoji neki žal jer smo prva dva seta odigrali tako da naprosto nisam bio siguran što bih djevojkama rekao na time-outu. U stvari, gotovo im ništa nisam niti govorio. Nisam imao što reći, sve je savršeno funkcioniralo.


Maja Poljak, Sanja Gamma Popović, Senna Ušić-Jogunica, Mira Topić… odbojkašice su kojih više nema na reprezentativnoj sceni, u ženskoj vrsti dogodila se očekivana smjena generacija. Određeni periodi dobrih igara u Bakuu i naročito Tbilisiju bude nadu da postoji kvaliteta, a Igor Lovrinov najpozvaniji je o tome govoriti budući da je čitavo ljeto proveo s djevojkama koje bi tek trebale zakucati na vrata seniorske vrste.


– Generalno u seniorskoj reprezentaciji nismo napravili neku drastičnu smjenu, iako su od starijih igračica tu samo Barun i Miloš. Sve ostale djevojke su godištima vrlo blizu i to su cure koje su u dobrim godinama. Na žalost, perspektiva nije baš sjajna, iako u mladim snagama ima igračica koje su itekako zanimljive, poput Strunjak i Luketić. Ovo što ću reći možda će zvučati kao floskula, ali nema nam druge nego ostaviti sve nesuglasice po strani, zatvoriti se u dvoranu i neumorno raditi. To je jedini put, to uostalom rade i sve druge reprezentacije. Primjerice, uoči prvenstva smo sedam dana bili u kampu Azerbejdžana u Bakuu. Ne mogu riječima opisati u kakvim uvjetima te djevojke rade. To je hotel, u sklopu hotela je dvorana sa 1.200 mjesta, videosale, kancelarije za djelatnike, trenere, fitnes, sauna… Kompletna infrastruktura. Sve na jednom mjestu. Dok tako nešto slično ne budemo imali uzalud nam sve ovo.


Status


Za kraj ostalo je još samo pitanje – Igora Lovrinova. Na poziciju izbornika uskočio je deset dana prije početka prvenstva kao izbornik svih mlađih dobnih kategorija. O tome hoće li i dalje nastaviti kao izbornik seniorske reprezentacije odlučivat će se narednih dana.


– Tek ćemo imati razgovore na tu temu. Anto Baković, predsjednik Saveza, želio je sa mnom razgovarati uoči prvenstva, ali sam ja želio prvo odraditi prvenstvo. Ne znam kakva su razmišljanja vodstva Saveza i ne mogu o tome govoriti dok s ljudima iz Saveza ne sjednem i ne porazgovaram – zaključit će Igor Lovrinov.