Kvalifikacije za EP

Hrvatski odbojkaši se porazom u Portugalu oprostili od plasmana na EP

P. N.

Leo Andrić pokušava prevariti portugalski blok

Leo Andrić pokušava prevariti portugalski blok

 Hrvatska će u srijedu, u posljednjem kvalifikacijskom susretu protiv Austrije na domaćem parketu igrati samo za prestiž.



GONDOMAR Utakmica 5. kola skupine D kvalifikacija za Europsko prvenstvo odbojkaša: Portugal – Hrvatska 3:1 (25:15, 19:25, 26:24, 25:16). Gradska dvorana. Gledatelja: 2000. Suci: Rodriguez Machin (Španjolska) i Nikolić (BiH).


PORTUGAL: Ferreira da Silva, Teixeira, Cvetićanin, M. Ferreira, A. Ferreira, Alvar (L), Monteiro, Simoes, P. Martins, Cunha, L. Martins, Sequeira, Tavarres, Fidalgo (L).


HRVATSKA: Žukovski, Hanžić, Raič, Dukić, Šestan, Visić, Peterlin, Pervan (L), Marelić, Andrić, Mihalj, Perić, Smiljanić (L).




Hrvatska odbojkaška reprezentacija poražena je na gostovanju od Portugalu u pretposljednjem kvalifikacijskom susretu, te se oprostila od plasmana na Europsko prvenstvo koje će se od 12. do 29. rujna održati u Francuskoj, Belgiji, Sloveniji i Nizozemskoj.


Igrači izbornika Ivana Rančića trebali su dvije glatke pobjede od 3:0 u posljednje dvije kvalifikacijske utakmice, a pritom su im se trebali poklopiti još neki rezultati kako bi aktivirali matematičke šanse za euro-vizu. Taj ambiciozni plan pao je u vodu već nakon prvoga seta. Hrvatski odbojkaši su se brzo našli u osjetnijem rezultatskom zaostatku. Nakratko su se približi na tri poena razlike (15:12), no Portugalci su uzvratili i dobili set koji ih je doveo nadomak prvoga mjesta u skupini i izravnog plasmana na EP.


Drugi i treći set donio je buđenje naših odbojkaša, nijanse su dijelile hrvatske igrače da nakon dobivenog drugoga naprave potpuni preokret u trećem setu. Četvrti set domaćini su kontrolirali rezultat od početka te stigli do nova tri boda u kvalifikacimama. Hrvatska će u srijedu protiv Austrije na domaćem parketu igrati samo za prestiž.


U drugom susretu 5. kola Austrija je svladala Albaniju 3:0. Poredak: Portugal 12, Austrija 10, Albanija 5, Hrvatska 3.