OI 2016

Zvijezde Olimpijskih igara vratile se u Hrvatsku, Sara Kolak i Filip Hrgović iznenađeni dočekom na Plesu

Ivana Vaupotić

foto Sanjin Strukic/PIXSELL

foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Hvala Rijeci, hvala Ludbregu, hvala svima koji su bili uz mene u najtežim trenucima. Posebno želim zahvaliti svojim roditeljima jer bez njih ne bi bilo ništa – kaže Sara Kolak. Rezultati koje naši atletičari postižu nemaju nikakve veze s onim što društvo ulaže u njih. Naš klub je prepoznao Sarin talent – kaže Luciano Sušanj



Od hrvatske su samostalnosti u VIP salonu starog terminala Zagrebačke zračne luke održani brojni dočeci sportaša koji su se vraćali ovjenčani medaljama s velikih natjecanja. No, teško se sjetiti dana poput ovog ponedjeljka, uljepšanog povratkom hrvatskih sportaša iz Rija. Zapravo, nikada ga nije ni bilo, a neće ga ni biti, budući da će do Olimpijskih igara u Tokiju sav promet ići preko novog terminala.



Sarina koplja stigla u Rijeku


Sarina koplja jučer su napokon stigla u Rijeku. Zmaj i Thorki tako će sada imati društvo. Riječ je o kopljima koja su sufinacirali Grad Rijeka i Hrvatski olimpijski odbor, a naručena su kod Nemetha. Navodno su bila poslana još 8. kolovoza…





Spomenuti VIP salon jučer se doslovno pretvorio u dnevnu sobu hrvatskih olimpijaca. Cjelodnevni program otvorili su vaterpolisti u sjajnom raspoloženju, zatim je na red došla »tiha misa« s rukometašima, a vrhunac je stigao sa Sarom Kolak, nakon koje se kući vratio i Filip Hrgović. Uz dužno poštovanje prema svim hrvatskim sportašima koji su nastupili u Riju, 21-godišnjakinja iz Ludbrega ipak je glavna junakinja najljepše sportske priče.


Pljusak čestitki


– Rezultati koje naši atletičari postižu nemaju nikakve veze s onim što društvo ulaže u njih. Naš klub je prepoznao Sarin talent. Vidjeli smo da bi mogla biti vrhunska sportašica. Vjerujem da će nas Sara još puno puta ovako razveseliti – istaknuo je predjednik Sarinoga kluba »Kvarnera« Luciano Sušanj.


Dok su u VIP salonu pljuštale čestitke sa svih strana, zgradu zračne luke okupiralo je stotinjak stajno raspoloženih sugrađana iz Ludbrega, kojima su tamburaši davali ritam.


– Hvala Rijeci, hvala Ludbregu, hvala svima koji su bili uz mene u najtežim trenucima. Posebno želim zahvaliti svojim roditeljima jer bez njih ne bi bilo ništa – rekla je Sara Kolak, s kojom su se u Hrvatsku vratili Ana Šimić i Stipe Žunić.


Mama Aleksandra, tata Mirko i brat Matija sve su pažljivo pratili, a nije na odmet iskaknuti da su bili i adekvatno odjeveni. Naime, svi su imali majice s natpisom: »Mama, tata, Mato, nosim v Ludbreg zlato.«


– Sve više postajem svjesna svega što se dogodilo. Međutim, trebat će mi još neko vrijeme da mi još sve skupa sjedne. U trenutku kada sam ušla u autobus koji nas je vodio na finale, rekla sam sama sebi da sada nema druge nego boriti se za medalju. Na bacalištu sam dala sve od sebe – dodala je Sara.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



Filip Hrgović je stigao posljednji.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



– Umjesto da me izbacite, vi mi još radite svečani doček. Ponosan sam zbog prve hrvatske boksačke medalje, ali jako razočaran jer mogao sam biti bolji – kazao je Hrgović. 


Usponi i padovi


Istu razinu dobrih vibracija servirali su i vaterpolisti, koje su dočekali hrvatski velikani tog sporta. Između ostalih, VIP salon su pohodili Zoran Roje, Milivoj Bebić, Renco Posinković, Perica Bukić, Ratko Štritof i Mile Smodlaka. Pored njih, svoje su uzore došli pozdraviti i članovi juniorske reprezentacije hrvatske, koji su u istom terminu putovali na Svjetsko prvenstvo u Podgorici.


– Hvala svima koji su prepoznali ovaj veličanstveni uspjeh hrvatskog sporta. Tuga je prisutna kada se izgubi prijateljska utakmica, a kako onda neće biti u ovoj situaciji. Bili smo žalosni kada smo izgubili u finalu Olimpijskih igara, ali taj osjećaj je brzo prošao – rekao je izbornik Ivica Tucak, nakon što se izgrlio i izljubio s brojnim čestitarima.


Svjestan činjenice da je poraz stigao u srazu s reprezentacijom koja je u ovom trenutku dominantna vaterpolska sila na svijetu, šibenski stručnjak odmah se okrenuo svojim štićenicima.


Snimio Denis LOVROVIĆ


Snimio Denis LOVROVIĆ



– Sretan sam i ponosan što mogu raditi s ovako divnim momcima. Reći ću još jednom, u Riju smo napravili veličanstven uspjeh. U ovom četverogodišnjem ciklusu bilo je i uspona i padova, a na kraju je prevladala ljudskost i profesionalnost ovih momaka. Niti jedan od njih nije štedio niti jedan atom snage na našem putu do srebrne medalje. Svi smo disali kao jedan – dodao je Tucak.


Veličina rezultata


Iako izbornik nije htio posebno izdvajati, nije tajna da je pri kovanju olimpijskog srebra lavovski dio posla obavio Marko Bijač, koji je u Rio putovao kao zamjena za Josipa Pavića. Kada se kapetan reprezentacije ozlijedio, 25-godišnjak iz Dubrovnika preuzeo je ulogu vratara i pokazao koliko vrijedi.


– Nakon finala bili smo dosta utučeni i razočarani. Međutim, kako vrijeme prolazi, sve više i više smo svjesni veličine ovog rezultata. Svi smo pružili svoj maksimum i možemo jedan drugoga pogledati u oči bez ikakve rezerve. Srbija je izuzetno kvalitetna reprezentacija kojoj sada možemo samo čestitati na pobjedi – rekao je Bijač.



Josip Pavić: Ponosni smo na ovo srebro


Čak i kada nije pred golom, Josip Pavić hrvatskim vaterpolistima znači jako puno, kao generator dobre atmosfere.– Izuzetno sam ponosan što sam bio dio ove reprezentacije i cijele hrvatske ekspedicije na našim najuspješnijim olimpijskim igrama. Kroz protekle četiri godine smo s vrha pali na dno i vratili se. Mislim da je to odlika velikih momčadi. Srbija nas je zasluženo pobijedila u borbi za zlato, ali ono što smo postigli ne može se gledati samo kroz tu utakmicu. Ponosni smo na ovo srebro, a sutra ćemo biti još ponosniji – rekao je Pavić na povratku u Hrvatsku.Kapetan reprezentacije je najveći dio vaterpolskog turnira u Riju silom prilika pratio iz neuobičajene pozicije, na klupi za pričuve.– Ova reprezentacija ne ovisi o jednom čovjeku. Od početka priprema gradili smo duh zajedništva koji nas je i odveo tako daleko. Sretan sam zbog Marka Bijača i ponosan sam što je izabran u najbolju sedmorku ovog turnira. Nadam se da ću mu i u budućnosti moći pomoći – zaključio je Pavić.


I prije je bilo više nego jasno da hrvatski vaterpolo ima dva odlična vratara, a Rio je sada donio konačnu potvrdu te kvalitete.


– Nije bilo nikakve treme kada je trebalo zamijeniti Pavića. Već dugi niz godina sam u krugu reprezentacije i znao sam što mogu očekivati. Već sam bio u sličnoj situaciji, i tu nije bilo problema. Osim toga, imam dovoljno iskustva iz kluba. Sada sam izuzetno sretan i ponosan zbog svega što sam pružio – zaključio je kapetan »Juga CO«.


Jedino su rukometaši, iz razumljivih razloga, bili neraspoloženi. 


– Vjerujte, nikome nije teže nego nama. Htjeli smo osvojiti medalju, ali nismo bili pravi u najvažnijoj utakmici. Poljaci su nas u četvrtfinalu zasluženo pobijedili. S druge strane, sretni smo što su naši ostali sportaši ostvarili odlične rezultate. Svima im od srca čestitamo na tome. Vjerujem da ćemo se vrlo brzo vratiti tamo gdje i pripadamo – rekao je Zlatko Horvat. 


Na kraju dana ostala je samo nada da će novi terminal za četiri godine dočekati barem jednako toliko odličja iz Tokija.


Snimio Denis LOVROVIĆ


Snimio Denis LOVROVIĆ