Vaterpolska reprezentacija večeras protiv JAR

Zagrijavanje za četvrfinale

Denis Frančišković

Očekivano, svladaju li se Novozelanđani u četvrtfinalu se ide na boljeg iz susreta D2 – C3, što će po svemu sudeći biti par Njemačka – Australija.



RIJEKA Nakon nešto dvije teže utakmice protiv SAD-a i Kanade, hrvatsku vaterpolsku vrstu večeras čeka puno lakši protivnik. U sklopu trećeg kola »barakude« se prebacuju na večernji termin i od 18.50 sati dočekuju Južnoafričku Republiku. Trebao bi to biti nešto jači trening uoči nedjelje i osmine finala (13.30) kada će Hrvatska odmjeriti snage s Novim Zelandom.


Praktički nakon jačeg starta slijedi uvertira za »paljenje motora«, tempiranje forme i pripremu terena za četvrfinale koje je itekako na vidiku s obzirom na protivnika u prvoj fazi eliminacija. Južnoafrikanci su ipak za nekoliko klasa ispod izabranika Ivice Tucaka, a i Novozelanđani, koji nisu mogli gajiti velike nade u skupini sa Španjolskom, Crnom Gorom i Grčkom.



Danas: 9.30: Srbija – Kina, 10.50: Mađarska – Australija, 12.10: Italija Kazahstan, 13.30: Njemačka – Rumunjska, 17.30: Crna Gora – Novi Zeland, 18.50: Hrvatska – JAR, 20.10: Kanada – SAD, 21.30: Španjolska – Grčka.





Naime, u Barceloni se primjenjuje novi sustav natjecanja, za razliku od prijašnjih prvenstava pobjednik skupine ne ide dirketno u četvrtfinale već se nakon skupina igra osmina finala. Parovi su rade na osnovu križanja skipina A i B, odnosno C i D, pa tako igraju A1 – B4, A2 – B3, A3 – B2, A4 – B1 (Novi Zeland – Hrvatska)…


Očekivano, svladaju li se Novozelanđani u četvrtfinalu se ide na boljeg iz susreta D2 – C3, što će po svemu sudeći biti par Njemačka – Australija.


Novoj hrvatskoj reprezentaciji prvotni cilj je polufinale, što je i realnost s obzirom na ždrijeb. A potom uključivanje u borbu za medalje. Tucakovi igrači dosad su pokazali dva lica, u obje utakmice igrali na refule. Udarna postava djelovala je poprilično gorpadno, ali s pričuvama nije uvijek išlo baš sve najbolje. U napadu su viđene prvorazredne majstorije, ali i u obrani početničke pogreške.


Ništa uzbunjujuće u ozračju kojeg hvale izbornik i igrači. Hrvatska sada ima dva protivnika »po mjeri« da uštima redove i podmaže mehanizme stroja koji očekivano nije na razini prošlogodišnjih olimpijskih pobjednika. Reprezentacija je bitno redizajnirana, nastupilo je novo, mnogi će reći »postrudićevo doba«. Potencijal je nedvojben, treba ga samo s vremenom položiti u još moćniji vaterpolski stroj.



Međunarodni plivački savez (FINA) na svom je kongresu u Barceloni odlučio kako će se u program velikih natjecanja uvrstiti natjecanja mješovitih štafeta.


  – I plivači i treneri i tehnički odbor smatraju kako su utrke mješovitih štafeta vrlo zanimljive u kojima taktika ima veliku ulogu. Najvažnije je da su sami natjecatelji sretni, te da će ova disciplina biti vrlo popularna, rekao je izvršni direktor FINA-e Cornel Marculescu.



A dosadašnje prvenstvo već je potvrdilo uspone i padove primjerice jake Crne Gore. Crnogorske »ajkule« na startu su se opekle protiv Grka (4:6), no u posljednjem kolu su sve to brzo popravile svladavši domaćine, Španjolsku 7:5. Zanimljivo, južne hrvatske susjede predvodio je dobrim obranama na vratima Zvonko Radić, nekadašnji čuvar mreže »primorjaša«.


Najveću moć dosad je pokazala Srbija, po mnogima favorit broj jedan za zlato. Posebnu pozornost plijenio je njihov ogled s Mađarima kojeg su riješili u svoju korist 13:10, pri čemu su oba sastava prezentirala vrhunski vaterpolo. Ne treba zaboraviti niti da su Srbi, brončani iz Londona, u odnosu na ostale najmanje »kemijali« sa sastavom, promijenili su tek vratara. Jaki su i Mađari s braćom Danielom i Denes Vargom, ali i Talijani koji su pobjedom nad Njemačkom (10:8) osigurali prvo mjesto u skupini.


Uglavnom, danas završava prvi krug nadmetanja na svjetskoj smotri, ono pravo tek počinje s eliminacijama u nedjelju.