Mađari iskoristili pogreške Riječana

Vaterpolisti »Ferencvarosa« opravdali ulogu favorita u ogledu s »Primorje Erste bankom«

Igor Duvnjak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Vaterpolisti »Ferencvarosa« su na Kantridi više rezultatom nego igrom opravdali ulogu velikog favorita u ogledu s »Primorje Erste bankom« u prvoj utakmici četvrtfinala LEN Kupa. budimpeštanska momčad, protkana iskusnim asovima, je jednostavno samo uredno kažnjavala cikličke pogreške suparnika i naplaćivala školarinu mladoj momčadi domaćina. Riječani su, naime, muku mučili s igračem više, a osim toga su naivno primili nekoliko pogodaka što je, kada se sve zbroji, pretežak teret u plivanju ka željenom velikom iznenađenju. Gosti su na koncu pobijedili 13:9, a domaćem sastavu ostaje utjeha da je tako kvalitetnom suparniku pružio zbilja žestok otpor.


Sjajno otvaranje


Domaćini su odlično krenuli u utakmicu, za nepune četiri minute već su imali tri zaveslaja prednosti. Cosmin Radu je već u prvom napadu načeo mađarsku mrežu, kada je dohvatio loptu odbijenu od vratnice i matirao Gardonya. Pridružio mu se Ante Vukičević, koji je »centaršut« s desne strane pospremio na pravo mjesto. Bombastičnu seriju domaćina je okončao Dario Rakovac realiziravši kontranapad svoje momčadi. Šokirani budimpeštanski gosti su tek približavanjem sredine prve dionice došli do izražaja, kada je as Madaras realizirao akciju s igračem više. Madaras je ujedno najavio seriju »Ferencvarosa« 3:0 u ovoj četvrtini.


Uskoro je iz akcije s novom brojčanom prednošću Toth sveo razmak na minimum da bi potom Ćuk ostao u zaleđu i potpuno sam, zaboravljen od domaće obrane, iz blizine lako poravnao na 3:3. Nastavak nije počeo dobro za Riječane jer je već u prvom napadu Cosmin Radu dobio udarac i morao je iz igre, da bi na drugoj strani gosti izborili peterac koji je Madaras pretvorio u njihovo prvo vodstvo. Australac Power je tada prekinuo budimpeštansku seriju s igračem više za drugo izjednačenje (4:4), da bi uskoro Duje Peroš krasnom »žabicom« iz daljine vratio domaćine u vodstvo. Viđene su tada dvije amnezije u domaćoj obrani koje su iskoristili Avramović i Ćuk, a uskoro je bilo žučnih protesta s tribina na sudačke odluke. Radu je izdržavao žestoke startove suparnika, a nakon jedne takve akcije dosuđeno je obostrano isključenje njemu i Danielu Vargi. Do velikog odmora favoriti su se odvojili na 7:5 golom Nyekija s igračem više.


Početničke pogreške




Odmah početkom nastavka Power je prepolovio zaostatak dok je sva pozornost obrane gostiju bila usmjerena na Radua. Uskoro se rumunjski as poslije obrane Frana Čubranića i kontre osvetio čuvarima golom za četvrto izjednačenje (7:7). Ćuk je, međutim, odgovorio lobom nakon kontranapada, što je prethodilo dvjema domaćim početničkim pogreškama s igračem više, čime su zaokružili dotadašnji slab učinak s brojčanom prednošću na 6:1. Stigla je kazna, Toth i Mitrović su uoči posljednjeg odmora odvojili »Ferencvaros« na 10:7, najveću dotadašnju razliku. Do kraja je preostala još cijela četvrtina, ali je već tada bilo jasno da »Primorje EB« neće dospjeti do preokreta i velikog iznenađenja. Finiš je obilježio mladi Čubranić zaradivši pljesak za nekoliko sjajnih intervencija. Nakon utakmice primorjaši su ostali na rasplivavanju jer već u petak putuju za Split na turnir četvrtfinala Kupa.


Uzvratni susret četvrtfinala LEN Kupa igra se u Budimpešti 10. prosinca